StoryEditor

Chcete zatepľovať? Spravte tak vo vhodnom počasí a firmu si overte

08.08.2014, 00:01
Ušetríte a dom bude aj lepšie vyzerať. Prinášame vám návod, ako na to.

Finančná úspora, príjemnejší pocit, lepšie zvukovoizolačné vlastnosti, lepšia ochrana stavby pred vetrom. Odstránia sa tepelné mosty, zatekanie zmizne a dom v neposlednom rade aj lepšie vyzerá. Aj toto sú výhody zateplenia. Hlavným argumentom sú však peniaze, náklady na tuhú zimu v nezateplenom dome sa môžu nepríjemne odraziť na domácom či bytovom rozpočte.

Neoslovujte hocikoho

Zateplenie je náročný proces, ktorý by mal robiť odborník, inak hrozí nefunkčnosť vo veľmi krátkom čase. Takisto je potrebné brať ohľad na niekoľko dôležitých faktorov. Prvým z nich je počasie. „Keď nie sú extrémne nízke alebo, naopak, extrémne vysoké teploty, keď veľmi neprší, nesneží, to sú presne obdobia  vhodné na práce na zateplení. Takže aj súčasné počasie je dobré,“ hovorí Juraj Palenčár, projektový manažér Urban&Partner. Takisto je dôležité, aby sa dodržali technologické postupy, ktoré uvádzajú výrobcovia jednotlivých materiálov. Ak sa práce vykonávajú napríklad v takých poveternostných podmienkach, ktoré sú s nimi v rozpore, má to nepriaznivý vplyv na kvalitu, čo sa môže veľmi skoro prejaviť. „Spoločenstvo vlastníkov bytov si objedná zateplenie bytového domu, a po roku či roku a pol sa objavia technické problémy,“ hovorí dalej Palenčár.

Pozor na špekulantov

Pri výbere zatepľovacej formy pomôže iba prezieravosť. „Tak, ako pri väčšine takýchto činností alebo stavebných výkonov, je dobré, keď si objednávateľ prác zistí referencie o firme, respektíve ide si aj pozrieť veci a diela, ktoré zhotovila. To je asi najlepšie odporúčanie pre klientov,“ dopĺňa Palenčár. Najmä nie je dobré pozerať sa iba na cenu; ak je príliš nízka, treba spozornieť. Okrem obozretnosti a zachovania správneho postupu je potrebný aj stavebný prieskum, zhodnotenie stavu nehnuteľnosti, ktorá sa ide zatepľovať, kvalitné zdokumentovanie, a až potom nasleduje výber firmy, u ktorej si zákazník prácu objedná. Ďalším krokom je stavebný dozor, ktorý sa nesmie zanedbať, aby sa postup zachoval tak, ako má. Takisto treba dbať na dôslednú zmluvu.


 

Čo dnes nájdete v prílohe Reality

  • kedy a ako zatepľovať
  • výhody zatepľovania a na čom všetkom vám prinesie úsporu
  • ako sa vyhnúť neserióznym a neodborným firmám

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Viac o zatepľovaní nájdete tu.

01 - Modified: 2006-09-08 07:12:53 - Feat.: 0 - Title: Priemyselná produkcia v júli medziročne vzrástla o 8,3 %
01 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 02 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-13 10:09:43 - Feat.: - Title: Čaká nás slnečná nedeľa, teploty vystúpia až na 26 stupňov Celzia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 11:39