StoryEditor

Lízing môže byť výhodnejší ako hotovosť

23.10.2014, 14:05
Autor:
zubzub
HN pre vás pripravili veľké porovnanie financovania áut. Zistite, čo je pre vás najvýhodnejšie.

Auto je už nevyhnutnou súčasťou každodenného života. Svoje nezastupiteľné miesto má najmä pri podnikaní. Je to investícia, na ktorú treba nájsť peniaze, a to nielen na kúpu, ale aj prevádzku. No čím viac financií investujete do auta, tým menej vám potom zostane na podnikanie či domácnosť.

Pri akejkoľvek investícii je cieľom nájsť riešenie, ktoré prinesie v budúcnosti čo najväčší výnos. No pri autách to až tak neplatí. V prípade vozového parku ide skôr o hľadanie takej formy financovania a prevádzky, ktoré prinesú čo najmenší náklad na stratu.

Zohľadnite všetky finančné toky

Je potrebné zohľadniť finančné toky súvisiace s obstaraním majetku, v tomto prípade auta, daňovým šetrením súvisiacim s odpismi, nákupom po skončení lízingu a jeho predajom na konci daného obdobia.

Netreba však zabúdať ani na výdavky súvisiace s prevádzkou, tie sú viazané na počet kilometrov, teda servis a pneumatiky, ale tiež na čas, teda poistenie, cestnú daň, cestnú asistenciu a ďalšie. Výdavky pre jednotlivé alternatívy financovania sa líšia rozložením v čase. Kým pri financovaní formou hotovosti, úverom alebo finančným lízingom je tok peňazí nestály, pri operatívnom lízingu je po celý čas rovnaký.Je nevyhnutné zohľadniť aj finančné toky súvisiace so splácaním jednotlivých alternatív financovania – istina a úrok.

Čo sa oplatí viac

No a najdôležitejšie je zohľadniť aj zmarený zisk. Ide o prepočet, ktorý ukáže, koľko by klient získal (zisk) po zdanení, keby takto vynaložené peniaze použil vo vlastnom podnikaní. Základným parametrom sú v tomto prípade obrátkovosť kapitálu a marža, ktorú klient vo svojej činnosti dosahuje. Preto je aktuálna teda otázka, či sa vám oplatí kúpiť auto v hotovosti, splácať postupne a platiť pritom úroky, alebo si auto prenajímať?

Plusy aj mínusy

Ak si zvolíte hotovosť, musíte počítať s nákupnou cenou a so zmareným ziskom. Na odpisoch a predajom už ojazdeného auta sa vám však čosi vráti. Zvoliť si však môžete aj úver či finančný lízing. Tu sú náklady spojené s akontáciou, so splátkami a zmareným ziskom. Rovnako však predajom ojazdeného vozidla a daňovým šetrením sa vám istá suma vráti späť. Pri operatívnom lízingu zas musíte počítať so splátkami a zmareným ziskom. Využijete však aj výhody daňového šetrenia.

 

Základné dáta

  • auto: Škoda Octavia, 1.9 Tdi, Ambition
  • katalógová cena: 15 658 eur
  • najazdené: 30-tisíc kilometrov ročne

Úroková sadzba

  • Úver 2,56 percenta
  • Finančný lízing 2,56 percenta
  • Operatívny lízing 2,56 percenta

Obchodné dáta

  • obrátkovosť – zásoby 30
  • obrátkovosť – pohľadávky 90
  • obchodná marža 3 percentá

Daňové podmienky

  • Daňová sadzba 21 percent
  • Odpis v rokoch 4

Pre HN vypracoval Miroslav Malovec, LeasePlan Slovakia Snímka: Dreamstime

01 - Modified: 2006-11-28 15:05:54 - Feat.: 0 - Title: Wayne Gretzky vzal Nagya na milosť
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 18:02