StoryEditor

Toto je 10 vecí, ktoré vám zničia budúcu kariéru. Už počas pohovoru

19.12.2015, 23:00
Autor:
soksok
Neznalosť firemných hodnôt či doprovod rodičov na pohovor. Aj takto si absolventi znižujú šance zamestnať sa.

Štúdium na vysokej škole skončilo, diplom máte vo vrecku a posledné letné prázdniny sú tiež za vami. Nastal čas porozhliadať sa po trvalom zamestnaní. Aké chyby robia absolventi pri pohovoroch? Je ich správanie naozaj rozdielne od starších uchádzačov o prácu? 

Trému má každý

V prvom rade si treba uvedomiť, že či ide o čerstvého absolventa univerzity alebo skúsenejšieho človeka, nervozita sa nevyhýba nikomu.

„Ťažko zistiť na pohovore, či daný absolvent mal alebo nemal už priamu skúsenosť s pohovormi, ak sa ho to priamo nespýtate“ hovorí Roman Kučera z personálnej agentúry Edymax. Dôležitú úlohu podľa neho zohráva práve tréma daného kandidáta.

„Absolventi, ktorí prechádzajú pohovormi, nemajú chovanie, ktoré by sa odlišovalo od normálu a zaužívaného kódexu správania“ dodáva Kučera.

Rozdielne správanie je podľa neho priamo úmerné skôr obsadzovanej pozícií a danému regiónu. Ide aj o to, či sa obsadzuje pozícia na manuálnu prácu, alebo prácu v administratíve.

Dnešní čerstvo doštudovaní ľudia sú na otázky pri pohovoroch lepšie pripravení aj vďaka informáciám, ktoré získavajú online.

„Absolventi majú väčší všeobecný rozhľad prostredníctvom médií a internetu“ uzatvára Roman Kučera.

Snímka: Flickr/ Francisco Osorio

Plány do budúcnosti neriešte

Napriek tomu ale stále ostáva niekoľko vecí, na ktoré si ako absolvent musíte dať pozor, aby ste boli úspešný.  

Mladí ľudia majú  po štúdiu hlavu plnú plánov. Niektorí chcú pracovať vo firme alebo v spoločnosti rok či dva a potom si spraviť vyššie vzdelanie. Iní si chcú v práci vytvoriť trocha úspor a potom cestovať.  

Nech sú vaše plány na najbližšie roky akékoľvek, nemali by ste ich vybaliť na potenciálneho zamestnávateľa pri pohovore. Môže sa stať, že na HR manažéra budete pôsobiť ako niekto, kto sa nechce viazať a ponúkanú prácu vníma len ako dočasnú.

Čím menej budete hovoriť o vašich osobných ambíciách, tým lepšie. Nikdy neviete, ako sa situácia vo vašom živote vyvinie a ako budete meniť svoje plány.

Mnoho absolventov ani nenapadne zistiť si niečo viac o hodnotách, postojoch a kultúre firmy, do ktorej sa hlásia. Na pohovore potom nevedia odpovedať na otázku, prečo chcú vlastne byť súčasťou danej spoločnosti alebo organizácie.

Prípravu na pohovor preto treba brať rovnako ako prípravu na skúšku v škole. Treba si preto pred pohovorom spraviť čo najväčší prieskum. Do detailov preskúmajte stránku spoločnosti, informujte sa o oblasti a špecifikách trhu, v ktorom firma pôsobí.

Ak ste prihlásení na sociálne siete ako je LinkedIn, môžete dokonca osobne kontaktovať aj zamestnancov, či bývalých zamestnancov spoločnosti a tak získať cenné informácie.

Nikdy neviete, ktoré informácie sa vám budú pri pohovore hodiť. Dáte tak signál aj personálnemu manažérovi, že ste sa pripravovali. Nie je nič horšie ako nepripravený a nerozhľadený uchádzač.

Top 10 chýb, s ktorými sa personalisti najčastejšie stretávajú:

  • Nepripravenosť
  • Slabé komunikačné schopnosti
  • Slabé jazykové znalosti
  • Zábudlivosť
  • Neznalosť vlastného životopisu
  • Klamstvo
  • Nízka motivácia
  • Klišé
  • Nedostatočná sebareflexia
  • Vysoké očakávania
Zdroj: Grafton

Podľa spoločnosti Grafton sa tiež neraz stáva, že mladí ľudia prídu na pohovor spolu s niektorým zo svojich rodičov, alebo so svojim partnerom. Takéto konanie nie je vhodné, budete pôsobiť bojazlivo a nesamostatne.

„Aj keď je rada blízkeho človeka potrebná, a to najmä v mladom veku, na pohovore by mal kandidát vystupovať vždy sám za seba“ píše spoločnosť Grafton.

01 - Modified: 2007-12-12 07:37:00 - Feat.: 0 - Title: Moskva pozastavila účasť na zmluve o konvenčných silách
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-02-14 23:01:15 - Feat.: - Title: Dôjde k preškrtaniu stoviek stredných škôl? Biznis hovorí o štyroch cestách, Drucker avizuje zmeny 03 - Modified: 2023-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Expertka na nábory Woltu pre HN: S každým vzdelaným človekom, ktorého Slovensko stratí, strácame my všetci 04 - Modified: 2023-09-16 10:08:22 - Feat.: - Title: Absolventi by nemali zaháľať. Už pri prvom zamestnaní si treba vhodne nastaviť financie 05 - Modified: 2023-08-12 09:03:05 - Feat.: - Title: Diplom na Slovensku nič nerieši. Veľmi dobrý zárobok má aj remeselník
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:18