StoryEditor

Bývate v Bratislave bez trvalého pobytu? Okrádate ju o dane

06.08.2014, 13:01
Ľudí, ktorí reálne žijú inde, ako majú uvedené v občianskom preukaze, je na Slovensku veľa. Voči mestám a obciam je to nespravodlivé.

Prišli po štúdiu do veľkého mesta za prácou, no trvalý pobyt majú stále doma u rodičov. Prípadne sa z mesta presťahovali do blízkej dedinky, lebo chceli domček, oficiálne sú však tam, kde boli. Reč je o množstve ľudí, ktorí sa „nemajú“ k tomu, aby sa prihlásili tam, kde žijú, a zmenili si doklady. Ich reálne bydlisko tak prichádza o peniaze.

Čo je podielová daň

Podielové dane sú hlavným príjmom miest a obcí. Vznikajú z príjmov daní fyzických osôb, ktoré sú súčasťou štátneho rozpočtu. Mestá sa dlhodobo snažia zastaviť úbytok obyvateľov, lebo to pre ne znamená aj menej peňazí. Tá istá situácia nastáva aj v prípade neprihlásených. „Títo obyvatelia užívajú naše cesty, naše nehnuteľnosti, ale neplatia nám do našej spoločnej kasy,“ hovorí Milan Bombala, starosta obce Rovinka, ktorá je vzdialená tri kilometre od okraja hlavného mesta. Zároveň však dodáva, že má vo svojej obci i takých, ktorí síce majú objektívne dôvody, prečo sa na trvalý pobyt neprihlásia, ale snažia sa to korektne vyriešiť. „Podielová daň na osobu je napríklad 130 eur. Stávalo sa nám, že ľudia prišli a tieto peniaze priniesli s tým, že nechcú zneužívať tento systém. Týchto ľudí si veľmi cením,“ dodáva.   

Ako sa prihlásiť

Zmenu trvalého pobytu treba ohlásiť ohlasovni podľa miesta, kde budete bývať, teda na obecnom či mestskom úrade. Dostanete prihlasovací lístok na trvalý pobyt, ktorý treba vyplniť a podpísať. Odhlasovať sa v starom bydlisku nie je potrebné. Do mesiaca si treba požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu, kde budete mať uvedenú už novú adresu. Treba tak urobiť na píslušnom Okresnom riaditeľstve Policajného zboru.

Komu zmenu oznámiť

Zmenu trvalého pobytu treba nahlásiť do ôsmich dní zdravotnej poisťovni, ktorá vystaví nový preukaz poistenca takisto s novou adresou. Tiež je potrebné informovať správu katastra, svojho zamestnávateľa a ak ste živnostník, tak do 15 dní aj príslušný živnostenský úrad. S novým občianskym preukazom sa zastavte aj v banke a u svojho mobilného operátora. Ak vlastníte auto, musíte ho prehlásiť v evidencii a ak ste menili okres, dostanete aj tabuľku s novým evidenčným číslom. Odhlasovať auto v starom okrese nemusíte.

Ktoré inštitúcie treba informovať pri zmene pobytu

  • obecný, mestský alebo miestny úrad
  • katastrálny úrad
  • okresné riaditeľstvo policajného zboru
  • zdravotná poisťovňa (stačí písomne)
  • sociálna poisťovňa - ak ste SZČO, dobrovoľne poistený, ak poberáte dávky sociálneho poistenia (stačí písomne)
  • daňový úrad (ak meníte sídlo podnikania)
  • živnostenský úrad (ak ste živnostník)
  • banka
  • pošta
  • Mobilný operátor (kvôli novej adrese na posielanie faktúr)

Ak máte auto

  • polícia
  • poisťovňa (zákonná a havarijná poistka)
01 - Modified: 2006-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákony k rozpočtu musia byť skôr
01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť? 04 - Modified: 2023-11-09 10:01:04 - Feat.: - Title: Stavby 2024: čo sa mení v legislatíve, aký nový úrad vznikne a ktorých oblastí sa to dotkne? 05 - Modified: 2023-10-09 08:59:30 - Feat.: - Title: Zmeny v stavebníctve: čo prinesú a odkedy ich očakávať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:08