StoryEditor

Podnikavec, realista či kreatívec. Aký typ pracovníka ste vy?

18.04.2015, 13:00
Psychodiagnostika je v móde. Väčšina personalistov sa snaží presnými otázkami pri pohovore zistiť, na čo sa hodíte. Ako sa však vidíte vy sám?

Rôzne druhy osobností a profilov ľudí sa odrážajú na ich pracovných návykoch, štýle práce a prístupe k povinnostiam. "Preto je pre nás pri výbere vhodného uchádzača dôležité zistiť o danom kandidátovi čo najviac," tvrdí Dan Tabery z personálno-poradenskej spoločnosti McROY. Podľa neho mnohí experti vychádzajú z typológie uznávaného psychológa Johna L. Hollanda, ktorý rozdeľuje ľudí na šesť typov, pričom každý sa hodí na určitý druh práce. Skúste odhadnúť, do ktorej kategórie patríte vy.

Podnikavý typ: Ideálny obchodník, reprezentant firmy

Vie ovplyvňovať presviedčať. Ak teda firma hľadá niekoho na pozíciu obchodníka či reprezentanta, personálne agentúry sa zameriavajú na vyhľadanie takýchto aktívnych typov. "Hollandov model osobnosti napovedá, že by malo ísť o typ človeka orientovaného na ľudské vzťahy. Mal by byť ambiciózny, sebavedomý, energický. Ideálny kandidát preferuje činnosti vyžadujúce vysokú mieru argumentácie, aby sa presadil v silnom konkurenčnom prostredí," vysvetľuje Dan Tabery.

Takíto podnikaví jednotlivci majú radi dobrodružstvo. Spoliehajú sa skôr na seba, vidia sa ako vysoko asertívne a dominantné osoby, ktoré sa však do istej miery nevedia vzoprieť impulzívnemu správaniu. Okrem obchodníkov a reprezentantov sa títo ľudia hodia na prácu manažérov, obchodných právnikov, poisťovacích agentov, sudcov či obhajcov.

Realistický typ: Do výroby s ním

Sú pre nich vhodné pohybové, manuálne, technické činnosti, práca s predmetmi, strojmi, ale aj s rastlinami či zvieratami. "Realistické typy zamestnancov hľadáme do výroby, do odborov, ako sú strojárstvo a stavebníctvo. Sú zameraní na presnosť, výdrž, vedia pracovať s materiálmi. Naopak, práca s ľuďmi a myšlienkami im príliš nevyhovuje. Títo ľudia sú praktickí a skôr uzavretí," hodnotí Dan Tabery.
Sú však aj aktívni, stabilní a veľmi športovo založení. Možno sú spoločensky trocha neobratní, málovravní a s tendenciou k introvertnosti. Ak už komunikujú, tak priamo a bez obalu. Ideálne sú na pozície ako elektromechanik, strojný mechanik, veterinár, murár, inštalatér, tesár, stolár, kuchár, majster praktického výcviku.

Konvenčný typ: Administratíva, to je jeho

Pre obsadenie pozície v administratíve, napríklad mzdovej účtovníčky či sekretárky, potrebujú personalisti nájsť "konvenčného" uchádzača. Ide o vysoko výkonného, ​​starostlivého, svedomitého a praktického človeka. "O takéto, ktorému neprekáža sedenie na jednom mieste a ktorý je mimoriadne efektívny, keď cíti, že má zodpovednosť za čísla a dáta," dodáva Dan Tabery. Konvenčný typ podľa neho vie dobre spracúvať informácie a má rád jasne nastavené pracovné postupy. Nie je veľmi prispôsobivý, neprichádza so spontánnymi riešeniami a rád pracuje v tíme.

Sú to praktickí ľudia, ktorí sú však v sociálnej oblasti ladení skôr defenzívne. Sami o sebe hovoria, že sú zodpovední a výkonní. Sedí im práca sekretárky, bankovej úradníčky, mzdovej účtovníčky, archivárky, matrikárky, bezpečnostného technika, správcu siete, pokladníka.

Investigatívny typ: Chce pracovať na počítači

Keď personalista obsadzuje IT pozície, vyberá skôr investigatívny typ uchádzača, ktorý dáva prednosť analytickým a intelektuálnym činnostiam.

Vtedy sa hľadá človek so zameraním na vedu a výskum, do štruktúrovaného pracovného prostredia s pevne danou metodikou, bez tendencií vyhľadávať šéfovskú rolu alebo sociálnu závislosť.

Investigatívne typy baví matematika a prírodoveda. Preferujú skôr logický spôsob riešenia problémov abstraktnej povahy. Sociálne sa vyznačujú opatrným a uvážlivým konaním, vo vzťahoch sú nezávislí a orientovaní skôr introvertne. Stále sa vzdelávajú, učia sa nové veci, zdokonaľujú sa, chýba im však schopnosť viesť a strhnúť ostatných. Aké pozície sa pre nich hodia? Biológ, chemik, systémový analytik, programátor, laboratórny asistent, lekárnik, chirurg.

Kreatívny typ: Služby, marketing, obchod

Využíva intuíciu, imagináciu, kreativitu. Dobre sa cíti v službách, v marketingu aj v obchode. "Sú to ľudia originálni, emocionálni, nestáli a dynamickí, idealisti aj lajdáci. Výhodou môže byť vysoká miera otvorenosti a expresívnosti. V tvorivom prostredí sú nepostrádateľnými členmi tímu, " uvádza Dan Tabery.

Pre ľudí s umeleckou osobnosťou je typické originálne a intuitívne myslenie. Majú fantáziu. Hrajú na hudobné nástroje, komponujú hudbu, píšu knihy, kreslia, tancujú, hrajú. V práci chcú vyjadriť svoje pocity, nálady, dojmy. Sú však nestáli a pociťujú averziu k akejkoľvek konvenčnosti a konformite. Nie sú veľmi praktickí, občas sú komplikovaní a neporiadni.

Typ sociál: Rád pracuje pre klientov

Medzi posledné typy patria "sociáli". Spoločenskí, družní a láskaví extroverti, ktorí majú sklon k práci v oblasti medicíny, podpory klientskej sekcie, k prácu na helpdesku. "Vyhľadávajú prostredie, ktoré by im umožnilo pracovať medzi podobne orientovanými kolegami. Sú chápaví a veľmi prospešní v sociálnych vzťahoch na pracovisku," dodáva Dan Tabery.

Radi sa starajú, pomáhajú ostatným ľuďom, sú veľmi empatickí. Delia sa o problémy s ostatnými ľuďmi a snažia sa aj iným pri riešení ich problémov pomáhať. Sami seba hodnotia ako chápavých, prospešných a sociálne cítiacich jedincov. Ideálne sú pre nich miesta učiteľov, poradcov, sociálnych pracovníkov, sociálnych kurátorov, zdravotných sestier.
Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-13 21:08:57 - Feat.: 0 - Title: Rok 2055. Slovensko je v kríze
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 03 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave 04 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 20:58