Google oslavuje osemnáste narodeniny. Teda približne. Presný dátum záleží na tom, čo presne sa oslavuje, a tak Google každý rok oslavuje trochu inokedy. Tento rok Google zverejnil svoj narodeninový doodle 27. septembra.Google
StoryEditor

S týmito trikmi ovládnete Google

14.12.2016, 01:00
Autor:
(red)(red)
Vyhľadávanie na Google nie je len o zadávaní rôznych slov. Existuje viacero trikov, ktoré vám pomôžu k najpresnejším výsledkom. Naučíme vás ich.

Tip č. 1: Začnite jednoducho
Bez ohľadu na to, čo hľadáte, začnite jednoduchým hľadaným výrazom, ako napríklad kde je najbližšie letisko?. Ak to bude potrebné, vždy môžete pridať niekoľko ďalších popisných slov.
Ak hľadáte miesto alebo produkt v konkrétnej oblasti, zadajte príslušnú polohu. Príklad: pekáreň bratislava. 

Tip č. 2: Hľadajte pomocou hlasu
Nebaví vás písanie? Kliknutím na   ikonu mikrofónu v aplikácii Google alebo vo vyhľadávacom poli prehliadača Chrome spustíte hlasové vyhľadávanie.

Tip č. 3: Slová voľte pozorne
Pri rozhodovaní o tom, aké slová zadáte do vyhľadávacieho poľa vyberte také, ktoré sa pravdepodobne nachádzajú na hľadaných stránkach. Napríklad namiesto výrazu bolí ma hlava zadajte bolesť hlavy, pretože zdravotnícke webové stránky používajú skôr tento výraz.

Tip č. 4: Nerobte si starosti s detailmi
Pravopis. Kontrola pravopisu od spoločnosti Google automaticky použije najčastejší spôsob písania daného slova bez ohľadu na to, či ste ho vy napísali správne. 
Veľké písmená. Vyhľadávací dopyt Denník Pravda spustí rovnaké vyhľadávanie ako denník pravda.

Tip č. 5: Nájdite rýchle odpovede
Pri väčšine vyhľadávaní spraví Google všetku prácu za vás a odpoveď na vašu otázku zobrazí vo výsledkoch vyhľadávania. Niektoré funkcie, napríklad informácie o športových tímoch, nie sú k dispozícii vo všetkých oblastiach. 
Počasie: Ak si chcete zobraziť počasie pre svoju polohu, vyhľadajte výraz počasie. Ak chcete zistiť počasie v určitom mieste, pridajte k výrazu názov mesta, ako napríklad počasie Košice.
Slovník: Ak si chcete zobraziť definíciu určitého slova, zadajte pred dané slovo výraz define. 
Výpočty: Zadajte matematickú rovnicu, ako napríklad 3*9123, alebo vyriešte zložité grafické rovnice.
Prevody jednotiek: Zadajte prevod ľubovoľných mien, napríklad 3 doláre v eurách.
Športy: Vyhľadajte názov tímu a zobrazí sa program zápasov, výsledky a ďalšie informácie. 
Rýchle fakty: Vyhľadajte meno populárnej osobnosti, názov miesta, filmu alebo skladby a vpravo na stránke sa zobrazia dôležité informácie. 

Vyhľadávacie operátory

Pomocou vyhľadávacích operátorov a ďalších interpunkčných znamienok môžete získať konkrétnejšie výsledky vyhľadávania. S výnimkou príkladov uvedených nižšie Vyhľadávanie Google interpunkciu obvykle ignoruje.

Interpunkčné znamienka a symboly
Aj keď môžete vo vyhľadávaní použiť nasledujúce interpunkčné znamienka, výsledky sa po ich pridaní nemusia nevyhnutne zlepšiť. Ak si myslíme, že použitím interpunkcie nezískate lepšie výsledky, zobrazia sa vám pre daný výraz navrhované výsledky bez interpunkcie.

Symboly a ich použitie
@ Vyhľadávanie označení na sociálnych sieťach. Príklad: @agoogler
$ Vyhľadávanie cien. Príklad: nikon $400
Vyhľadávanie populárnych tém podľa značky hashtag. Príklad: #throwbackthursday
- Keď pred slovom alebo webovými stránkami použijete pomlčku, vylúčia sa stránky, ktoré dané údaje obsahujú. Je to užitočné pri slovách s viacerými významami, ako je slovo Jaguar (značka auta) a jaguár (zviera). Príklad: jaguár rýchlosť -auto
" Ak zadáte slovo alebo frázu v úvodzovkách, budú výsledky zahŕňať iba stránky s rovnakými slovami a v rovnakom poradí, v akom sú v úvodzovkách. Túto možnosť použite iba v prípade, že hľadáte presné znenie slova alebo frázy, inak omylom vylúčite mnoho užitočných výsledkov. Príklad: "voda, čo ma drží nad vodou"
* Hviezdička slúži ako zástupný symbol pre neznáme výrazy. Príklad: "ako sa do * volá, tak sa z * ozýva"
.. Ak oddelíte čísla dvoma bodkami bez medzier, zobrazia sa výsledky obsahujúce čísla v danom rozsahu. Príklad: fotoaparát 50..1000 EUR


Ilustračná snímka: Pixabay.com

Vyhľadávacie operátory
Výsledky vyhľadávania môžete zúžiť pomocou symbolov a slov nazývaných vyhľadávacie operátory, ktoré pridáte k vyhľadávaciemu dopytu. 

Operátor  a jeho použitie
site: Získajte výsledky iba z určitých stránok alebo domén. Príklady: olympiáda site:hnonline.sk a olympiáda
link: Vyhľadajte stránky, ktoré odkazujú na určitú stránku. Príklad: link:youtube.com
related: Vyhľadajte weby podobné webovej adrese, ktorú už poznáte. Príklad: related:hnonline.sk
OR Vyhľadajte stránky, na ktorých sa môže vyskytovať jedno z niekoľkých slov. Príklad: maratón OR preteky
info: Získajte informácie o webovej adrese vrátane verzie stránky uloženej vo vyrovnávacej pamäti, podobných stránok a stránok, ktoré na daný web odkazujú. Príklad: info:google.com
cache: Pozrite si, ako stránka vyzerala, keď ju Google naposledy navštívil. Príklad: cache:hnonline.sk

Poznámka: Pri vyhľadávaní pomocou operátorov alebo interpunkčných znamienok neoddeľujte operátor a hľadané výrazy medzerami. Vyhľadanie dopytu site:hnonline.sk bude fungovať, ale dopyt site: hnonline.sk fungovať nebude.

01 - Modified: 2008-01-10 13:29:52 - Feat.: 0 - Title: Eurokomisár prisľúbil prednostné posúdenie dostavby Mochoviec
01 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 02 - Modified: 2021-09-12 08:49:59 - Feat.: - Title: Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí 03 - Modified: 2020-01-17 14:47:05 - Feat.: - Title: Alphabet rozšíril klub bilionárov z Wall Street 04 - Modified: 2018-07-18 13:39:39 - Feat.: - Title: Rekordná pokuta pre Google. Za zneužívanie postavenia zaplatí miliardy 05 - Modified: 2018-03-27 09:23:34 - Feat.: - Title: Prečo sme túto situáciu nevedeli predpovedať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:19