StoryEditor

Krátku dovolenku strávenú doma si odpustite. Nemá veľký zmysel

04.07.2015, 13:00
Autor:
run, redrun, red
Dobre si oddýchnuť na dovolenke nie je pre každého jednoduché. Mnohí sa vrátia do pracovného kolotoča bez toho, aby sa kvalitne zregenerovali.

Ak idete len na krátku dovolenku, výsledkom môže byť, že čoskoro po návrate z dovolenky sa opäť cítite unavení, demotivovaní a hrozí vám syndróm vyhorenia. Preto je dobré pri plánovaní dovolenky a návrate z nej dodržať päť základných pravidiel.


Zdroj: Dreamstime

1. Nezostávajte doma, zmeňte prostredie

Pre poriadny oddych na dovolenke je dôležitá zmena prostredia. „Vziať si niekoľko dní voľna a stráviť ich doma vám neprinesie skutočný relax. Budete sa totiž venovať aspoň čiastočne veciam, ktoré bežne robíte cez víkendy alebo večer po návrate z práce,“ vysvetľuje Jana Mesárová, chief operation officer personálno-poradenskej spoločnosti McROY Slovakia. Potrebná je teda zmena prostredia a je jedno, či pôjdete k moru, na chatu, alebo iba pod stan do lesa.

2. Skúste odísť aspoň na dva týždne

Dovolenka v podobe predĺženého víkendu na poriadny relax s vysokou pravdepodobnosťou nepostačí. „Jeden deň budete na ceste, ďalší sa budete aklimatizovať a potom sa už budete psychicky pripravovať na návrat. Bude vám hroziť, že si prácu ponesiete celý čas v hlave a poriadne si neoddýchnete. Okamžite vypnúť a preorientovať sa na oddych totiž dokáže iba zlomok ľudí,“ hovorí Jana Mesárová. Preto je dobré dovolenkovať aspoň dva týždne v kuse.

3. Pred odchodom doriešte najdôležitejšie úlohy

Aby ste si prácu neniesli na dovolenku so sebou, je vhodné doriešiť všetky dôležité projekty, ktoré by vám mohli do oddychu zasahovať. Dôležité je dohodnúť sa s kolegami, ktorí vás budú zastupovať – je potrebné si vyjasniť, čo vyriešia sami, čo na vás počká a s čím vám budú môcť na dovolenku volať. „Snažte sa zorganizovať si veci tak, aby do poslednej kategórie spadalo čo najmenej vecí a na dovolenke vás pokiaľ možno nik s prácou nevyrušoval,“ odporúča Jana Mesárová. Preto by mali mať zastupujúci kolegovia prístup k všetkým potrebným informáciám a kontaktom. Ak máte na starosti konkrétnych klientov, je dobré informovať o vašej neprítomnosti aj ich a dohodnúť si režim spolupráce počas vašej dovolenky. Rovnako netreba zabudnúť ani na automatickú odpoveď v e-maili, ktorou zároveň poskytnete kontakty na zastupujúcich kolegov.    

4. Nebuďte vždy online

V uplynulých rokoch sa stalo bežnou praxou, že najmä ľudia na manažérskych pozíciách sú prostredníctvom smartfónu vždy online, čítajú a odpovedajú na pracovnú poštu. Ak to ale povaha práce čo i len trochu umožňuje, je lepšie sa niečomu takému vyhnúť. „Vypnutie dátového pripojenia dokáže dovolenku výrazne skvalitniť, nehovoriac už o odchode do lokality bez mobilného signálu,“ vysvetľuje Jana Mesárová. Preto je dobré mať kvalitne nastavenú zastupiteľnosť, aby vás po príchode do práce nečakali zle správy. Pretože celý pozitívny efekt dovolenky môže veľmi rýchlo vyprchať.

5. Nezbláznite sa prvý deň v práci

S tým súvisí aj posledná rada – po návrate z dovolenky si nechajte aspoň jeden, dva dni na načerpanie síl po únavnej ceste, vstrebanie zážitkov a stanovenie si priorít a cieľov na prvé dni v práci. „Pri vybavovaní elektronickej pošty je dobré najprv vymazať nepodstatné správy, ktoré vám počas neprítomnosti prišli. Tým získate prehľad o pošte, ktorú je potom potrebné vybavovať podľa jej dôležitosti,“ hovorí Jana Mesárová. Najlepšie je najprv odpovedať klientom a až potom prejsť do štandardného pracovného režimu.

01 - Modified: 2007-07-11 22:55:37 - Feat.: 0 - Title: Nováky vedie Kaliňákov spolužiak
01 - Modified: 2024-04-07 11:54:32 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby 2024: Slovenky a Slováci si zvolili nového prezidenta. Do úradu zasadne Peter Pellegrini 02 - Modified: 2024-03-23 23:22:30 - Feat.: - Title: ONLINE Prezidentské voľby 2024: Takto volili Slováci v prvom kole. O dva týždne sa stretnú Korčok s Pellegrinim 03 - Modified: 2024-03-04 12:49:04 - Feat.: - Title: Veľa vodičov to absolútne neovláda. Pri používaní svetiel robia často základné chyby 04 - Modified: 2023-12-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Od pólu k pólu na elektromobile? Nissan sa stal vôbec prvým autom, ktoré to zvládlo 05 - Modified: 2023-11-14 09:33:28 - Feat.: - Title: Ku konečnému cieľu šplhajte postupne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 04:17