StoryEditor

Ak chcete prežiť, pozastavte živnosť

12.07.2014, 16:00
Autor:
vanvan
Živnostník, ktorý prišiel o objednávky, sa môže vyhnúť krachu pozastavením živnosti. Neplatí potom odvody do Sociálnej poisťovne.

Pozastavenie ohláste živnostenskému úradu

Pozastaviť živnostenské oprávnenie je možné v celom rozsahu alebo aj čiastkovo na tú-ktorú živnosť. Pozastavenie živností sa oznamuje miestne príslušnému živnostenskému úradu a je spoplatnené 4 eurami. Pozastavenie je možné ohlásiť aj elektronicky, no ohlásenie musí byť podpísané Zaručeným elektronickým podpisom. Tento spôsob je spoplatnený 2 eurami. Dôvod pozastavenia sa neuvádza.

Minimálne prerušenie je na 6 mesiacov

Minimálne pozastavenie živnosti je na 6 mesiacov. Ak by ste v tomto čase napríklad získali nejaké zákazky, pozastavenie živnosti nemôžete prerušiť. Pozastavenie (prvé) na 6 mesiacov je nutné dodržať. Následne je možné predlžovať časový interval pozastavenia.

Úrady sa o pozastavení dozvedia

Správcovi dane a zdravotnej poisťovni pozastavenie živností oznámi živnostenský úrad. Príslušný úrad práce a Sociálna poisťovňa majú elektronickou formou diaľkovo umožnený prístup k údajom o podnikateľoch zapísaných v živnostenskom registri a ku zmenám týchto údajov. „Ak živnostník pozastaví prevádzkovanie živnosti, oznamuje túto skutočnosť Sociálnej poisťovni predložením rovnopisu oznámenia o pozastavení prevádzkovania živnosti, na ktorej bude preukázaný dátum doručenia tohto oznámenia živnostenskému úradu,“ povedal nám Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.  

Budete bez odvodov

Pozastavenie prevádzkovania živnosti má za následok prerušenie platenia odvodov do Sociálnej poisťovne – povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia. Ale po obnovení živnosti (ktoré sa udeje automaticky po uplynutí obdobia prerušenia) si musíte ich odvádzanie obnoviť.

Faktúry vám môžu len dobehnúť

Účinky pozastavenia živnostenského oprávnenia nastávajú dňom doručenia oznámenia o pozastavení prevádzkovania živnosti živnostenskému úradu, alebo ak je v oznámení uvedený neskorší deň, týmto dňom. Do nadobudnutia účinkov pozastavenia živnostenského oprávnenia je možné vykonávať všetky úkony spojené s podnikateľskou činnosťou.

Máte nárok na podporu v nezamestnanosti

Jednou zo základných podmienok vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti je zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce. „Ak je živnostník zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, môže si požiadať o dávku v nezamestnanosti v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, a v prípade, ak preukáže potrebnú dobu poistenia v nezamestnanosti (730 dní v posledných 3 rokoch), vznikne mu nárok na dávku v nezamestnanosti odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie,“ hovorí Peter Višváder.

01 - Modified: 2006-08-01 10:05:00 - Feat.: 0 - Title: Microsoft tvrdí, že poskytol EK požadovanú dokumentáciu
01 - Modified: 2024-04-19 19:58:04 - Feat.: - Title: Počet nezamestnaných na úradoch práce bol v marci najnižší od roku 2019 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:01