StoryEditor

Zlomené rameno za 30-tisíc. Aj to je realita bez poistky

16.06.2014, 18:56
Autor:
fnkfnk
Chystáte sa na dovolenku a neviete, kedy a aké poistenie je vhodné uzavrieť? Radí Eduard Nagy, predseda predstavenstva spoločnosti Finanzpartner.

Na čo si dať pozor pri výbere cestovného poistenia

Pri výbere cestovného poistenia si treba dať pozor na výšku krytia pri poistení liečebných nákladov. Každá poisťovňa má totiž inú výšku poistného krytia, otázne však je, aká výška je postačujúca resp. ideálna pre danú destináciu. Štandardne sa poistné krytia poskytujú vo výške od 80 000 eur do 170 000 eur, no existuje aj alternatíva s neobmedzeným krytím. Na prvý pohľad sa tieto sumy môžu zdať prehnane vysoké. Dôležité je však mať na pamäti, že s lekárskym ošetrením sú v každej krajine spojené iné náklady, čo môže viesť k nemalým rozdielom vo financovaní potrebnej liečby klienta.


Aký typ poistenia “stačí” na all inclusive zájazd k moru

All inclusive zájazd vám síce zabezpečí pohodlné bývanie a úžasné a neobmedzené stravovanie, ale z pohľadu cestovného poistenia pri ňom treba postupovať rovnako ako pri klasickom zájazde. Voľba poistného krytia teda bude závisieť od krajiny kam cestujete, aké aktivity tam chcete vykonávať (turistika, potápanie, extrémne športy) a aký komfort poistenia by ste privítali (napr. či chcete mať v poistení zahrnuté aj storno zájazdu) a či chcete mať poistenú aj batožinu. Štandardne vám však bude postačovať turistické poistenie, ktoré zahŕňa poistenie liečebných nákladov a úrazové poistenie a k nemu si radšej doplaťte aj poistenie batožiny.

Pre aké druhy dovoleniek sa treba pripoisťovať špeciálne (napríklad - vysokohorský výstup, potápanie, adrenalínové športy)

Vyššie ako štandardné krytie určite odporúčame náročnejším turistom, ktorí obľubujú vysokohorskú turistiku a adrenalínové športy. Takmer každá poisťovňa ponúka ako variantu poistenia aj extrémny šport, ktorá automaticky kryje aj zranenia a liečebné náklady plynúce z takýchto športov.

Kedy je cestovné poistenie potrebné aj na Slovensko

Novinkou niektorých poisťovní je, že ponúkajú aj plnohodnotné cestovné poistenie pre slovenských občanov v rámci Slovenska. Takéto poistenie kryje napríklad poistenie storna, úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti, poistenie pátrania a záchrany na horách a dokonca tiež poistenie batožiny.

Väčšina Slovákov však na Slovensku využíva len poistenie pátrania a záchrany, ktoré v prípade pobytov na horách aj vrelo odporúčame. Zásah horskej služby totiž môže vyjsť turistu bez tohto pripoistenia tisíce eur.

Je možné poistiť sa do úplne všetkých krajín sveta - vrátane exotiky ako je Kuba či Severná Kórea?

Presné vymedzenie krajín, do ktorých sa viete poistiť už závisí od konkrétnej poisťovne. Niektoré poisťovne totiž majú vo výlukách aj takú dovolenkovú destináciu akou je Kuba a iné poisťovne vás pokojne kryjú aj v Afganistane. Ak sa teda chystáte do politicky nestabilnejších krajín (Kuba, Sýria, Kongo, Irak, Irán, Libéria, Sudán,...), určite sa v poisťovni informujte o poistnom krytí v danej krajine.

Z akej krajiny býva v lete najviac poistných udalostí (kde majú Slováci najviac úrazov či nehôd)

Najviac úrazov majú Slováci v najviac navštevovaných destináciách ako je Chorvátsko, Taliansko a Bulharsko. V žalúdočných problémoch zas dominuje najmä Egypt a Tunisko.

Aký je najčastejší úraz/nehoda/poistná udalosť

Najčastejšími poistnými udalosťami sú žalúdočné problémy, akútne zubné ošetrenia, či rôzne špecifické žalúdočné ošetrenia. Náklady na ich liečbu sa pohybujú od 150 eur do 300 eur. Časté však boli aj úrazy a zlomeniny, ktoré môžu klienta vyjsť tiež veľmi draho. Napríklad taká zlomenina ramena alebo zápästia v Egypte môže stáť spolu s prevozom na Slovensko až 31 000 eur.

Zdroj: Eduard Nagy, 
predseda predstavenstva,
spoločnosť Finanzpartner

Snímka: Archív HN

01 - Modified: 2006-06-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nesta si proti Ukrajine asi nezahrá
01 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-09 13:30:00 - Feat.: - Title: Polícia eviduje zvýšený počet krádeží na stavbách. Vhodné je nielen poistenie, ale aj dobré zabezpečenie 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 14:43