StoryEditor

Živnosť si založte až po získaní podpory od štátu. Inak o peniaze prídete

13.09.2015, 19:30
Autor:
turtur
Pol roka chodil po úradoch aby dostal od štátu peniaze na rozbeh živnosti. Plány mu skrížil jediný nesprávny dátum. Kvôli nemu podporu nedostal.

Nedávno si chcel 23-ročný absolvent odboru fotografie na univerzite v Edinburghu (V. Británia) Slavomír Hitka založiť živnosť. Na jej rozbeh požiadal rezort práce o finančnú podporu.

„Živnosť som si chcel otvoriť na prácu fotografa. A za príspevok od štátu kúpiť fotografickú techniku,“ povedal HN. Ako to dopadlo? Napriek tomu, že peniaze mal na dosah,lebo splnil všetky podmienky úradu práce, nedostal ich. „Napokon som si ich musel zohnať z iných zdrojov, čo oddialilo moje podnikanie. Namiesto februára som začal až v lete,“ informoval Hitka.

Chybu štát neodpustí

Prečo podporu nedostal? Pre maličkosť – nesprávny dátum vzniku živnosti. Dátum si mal Hitka posunúť na neskorší termín, aspoň o dva týždne, aby ho úrad práce nevyradil zo zoznamu nezamestnaných skôr, ako mu poskytne príspevok.
„Keď som dostal živnostenský list, živnosť už platila a podľa úradu práce ma tak automaticky vyradili zo zoznamu nezamestnaných, čím mi zanikol aj nárok na finančnú podporu,“ potvrdil Hitka.
Živnosť podľa predpisov vzniká spravidla dňom jej ohlásenia. Ale jej začiatok sa dá naplánovať, teda aj posunúť na neskorší termín. Ak sa však človek pomýli alebo na to zabudne, štát to nezohľadní a polročná snaha pri vybavovaní podpory vyjde nazmar.  

Podmienky splnil, ale...

Hitka si chcel živnosť založiť čím skôr. Po skončení školy však musel byť najprv tri mesiace nezamestnaný a až potom mal nárok na peniaze od štátu. Vypracoval aj podnikateľský zámer a naučil sa zákony, napríklad živnostenský, aby obstál v skúške. Podnikateľský zámer konzultovať na úrade práce.

Na preskúšanie tiež čakal pomerne dlho, lebo skúšky sú len raz za mesiac. Následne znova čakal niekoľko týždňov na pozvanie úradu práce, kde ho poučili o pridelení príspevku. „Bola to však len informácia, ktorú som už vedel – ako si mám založiť živnosť. Až deväťkrát som kvôli podpore musel ísť na úrady.
Pritom niektoré veci by sa dali vybaviť telefonicky alebo cez počítač. Napokon som peniaze kvôli chybe v dátume nedostal,“ uzavrel Hitka.

Ako riešiť takéto nepríjemné situácie? Podrobnosti sa dozviete v pondelok v tlačených HN. 


                         Čo nájdete v pondelkovej prílohe Podnikanie

Ktoré podmienky treba splniť, aby úrad práce vyplatil podporu na rozbeh živnosti 
Čo má obsahovať žiadosť o štátny príspevok na biznis
Aký veľký príspevok môžete dostať
V ktorých okresoch je najvyššia nezamestnanosť a ako od nej závisí výška štátnej podpory

Špecializovanú prílohu nájdete v pondelkových tlačených HN, (t. j. 14. septembra 2015).

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2007-09-17 06:34:00 - Feat.: 0 - Title: Líder socialistov uznal volebnú porážku
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:36