StoryEditor

Idete zatepľovať? Toto ponúkajú stavebné sporiteľne

21.04.2015, 15:00
Autor:
macmac
Spýtali sme sa, čo ponúkajú záujemcom, ktorí si chcú zatepliť bytový dom a čo tým, ktorí zatepľujú rodinný.

Prvá stavebná sporiteľňa

Bytový dom

Sporenie - prvou možnosťou je sporenie si prostriedkov a ich následné použitie na obnovu (zateplenie). Stavebné sporenie ponúka spoločenstvám vlastníkov bytov, bytovým družstvám či iným správcom bytových domov výhodné úročenie vkladov. Spoločenstvá vlastníkov bytov majú zo zákona nárok aj na štátnu prémiu. Platí pritom, že na štyri byty v bytovom dome pripadá jedna štátna prémia (max. 66,39 eur). Výhodou sporenia si prostriedkov je aj následná zákonná možnosť získať stavebný úver – s rovnako výhodnou úrokovou sadzbou od 2,9 % ročne. Aj tu platí, že stavebný úver do 50 000 eur, získa žiadať bez preukazovania bonity bytového domu a zábezpek vlastníkov bytov.

Najčastejším spôsobom financovania obnovy bytových domov sú však úvery. V súčasnosti ponúka PSS úvery na obnovu bytových domov s úrokovou sadzbou už od 1,99 % ročne. Pre tých, ktorí chcú svoje bytové domy obnovovať (aj zatepľovať) okamžite alebo za kratší čas, sú medziúvery najvhodnejšou možnosťou.

Rodinný dom

Sporenie – prvou možnosťou je nasporenie si dostatočného objemu finančných prostriedkov. Ide najmä o tých klientov, ktorí sa na rekonštrukciu pripravujú vopred. Uzatvoria si zmluvu o stavebnom sporení a zhodnocujú svoje peniaze. Tento rok zhodnotenie vkladov sporiteľov v PSS dosiahne až 3,79 % - úroky a štátna prémia. Tá je aj v tomto roku v maximálnej výške 66,39 eur. Klient rovnako získava zákonný nárok na stavebný úver s úrokovou sadzbou už od 2,9 % ročne, ktorá je garantovaná počas celej doby splácania. Stavebný úver až do výšky  50 000 eur môže klient získať bez preukazovania bonity a záložného práva.

Úver na bývanie (t. z. aj na rekonštrukciu, resp. zateplenie fasády) – ide o možnosť získať zdroje na rekonštrukciu rodinného domu prostredníctvom úveru z PSS. Jednak ide o poskytnutie stavebného úveru, na ktorý však má klient nárok až po splnení podmienok – jednou z nich je aj minimálne dvojročné sporenie.

Častejšie však klienti na tento účel využívajú medziúvery. Aktuálne ponúka medziúvery až do výšky 50-tich mesačných platov (t. j. do výšky 45 tisíc eur) bez založenia nehnuteľnosti. Výška úveru na bývanie od PSS sa môže pohybovať až do 170-tisíc eur pre jednu osobu, ak ide o manželský pár, až 340-tisíc eur na jeden financovaný objekt. Až 80 % prostriedkov vyplatí klientovi hneď po schválení úverovej žiadosti. Úrokové sadzby medziúverov pre fyzické osoby sa pohybujú od 3,69 % ročne. Na rekonštrukciu rodinného domu klienti často využívajú aj mimoriadny  medziúver bez záložného práva. Nový klient bez úverovej histórie v PSS môže požiadať až o 15-tisíc eur bez zabezpečenia nehnuteľnosťou. Tento typ medziúveru pripomína spotrebiteľské úvery v komerčných bankách, jeho bezkonkurenčnosť je však v dobe splácania, ktorá môže byť 10 až 30 rokov a aj v úrokových sadzbách, ktoré poskytujeme už od 7,69 % ročne.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa

Bytový dom

Pre bytové domy má špeciálny finančný program Rekofond. O úver je možné požiadať a zmluvu uzavrieť na bytový dom ako celok. Maximálna suma na jeden bytový dom sú 3 milióny eur. Rekofond umožní uhradiť až 100 % investičných nákladov, pričom financie môžu byť poskytnuté vo viacerých tranžách, jednorazovo, príp. zálohovo. Wüstenrot poskytuje úvery už od 2,99 % p.a., výška úroku a splátky je garantovaná. Lehota splatnosti úveru je od 7 až do 25 rokov. Na výber je aj forma zabezpečenia úveru (bez založenia bytov či bytového domu), pričom jednou z možností je iba vinkulácia vkladu vo výške 2-násobku mesačnej splátky. Samozrejmosťou je možnosť predčasného splatenia stavebného úveru bez poplatku a rýchly prístup k financiám pri nepredvídaných situáciách. Z Rekofondu je možné financovať celý projekt zateplenia, alebo aj v kombinácii s financiami zo ŠFRB. Toto finančné riešenie je k dispozícii pre spoločenstvá vlastníkov bytov (SVB), bytové družstvá, správcovské spoločnosti, i samotných vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Obyvatelia bytového domu, ktorý využil na obnovu Rekofond, môžu získať :

  • zmluvu o stavebnom sporení zdarma (bez poplatku za uzavretie zmluvy) so zhodnotením vkladov až 9,5 % v prvom roku sporenia (5,5 % štátna prémia, max. 66,39 € a 4 % od Wüstenrot stavebnej sporiteľne)
  • poistenie bývania a domácnosti so zľavou
  • medziúver na financovanie bývania bez poplatku za poskytnutie

Pozn.:  pre SVB je Rekofond prínosom aj pri tvorbe fondu údržby a opráv; štátna prémia vo výške 66,39 eur na každé 4 byty v bytovom dome sporenie ešte zefektívňuje.

Rodinný dom

Pokiaľ ide o zateplenie rodinného domu, je to jeden z mnohých účelov, na ktoré je možné využiť financie stavebného sporenia, stavebný úver alebo medziúver. Klienti si teda môžu vybrať z celého produktového portfólia WSS podľa svojich priorít (potrieb, svojich možností, parametrov produktu a pod.). Aktuálne je v centre záujmu najmä úver na okamžité financovanie bývania, ktorý je dostupný (aj pre nových klientov bez sporenia) s úrokom len 1,99 % p.a. až na 5 rokov a s garanciou, že úrok následne neprekročí 4 % p.a. až do úplného splatenia úveru.

ČSOB stavebná sporiteľňa

Bytový dom

Na zateplenie bytových domov má produkt so splatnosťou až na 30 rokov, kde v súčasnosti ponúka medziúver s fixovanou sadzbou na jeden rok vo výške 2% p.a. Na jednu bytovú jednotku až do 10 000 eur poskytuje úver bez zabezpečenia (napr. ak je bytový dom, kde je 30 bytov tak do výšky 300 000 eur nie je potrebné žiadne zabezpečenie), čo pre bytový dom je takmer vždy postačujúce.

Rodinný dom

Klienti majú dve možnosti:

a) ak chcú úver bez zabezpečenia nehnuteľnosťou tak im vie poskytnúť úver až do výšky 25 000 eur. Úroková sadzba medziúveru je v tomto prípade závislá od viacerých faktorov ako napr. úverová história klienta, bonita klienta, scóring/celkové ohodnotenie klienta a podobne. Klientovi v tomto prípade vie poskytnúť sadzbu medziúveru už od 5,5 %.

b) v prípade úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou (napr. aj rodinným domom ktorý chce klient zatepliť) ponúka klientom úver už od 2,3 % p.a. s fixom na tri roky.

01 - Modified: 2007-05-15 12:26:35 - Feat.: 0 - Title: Petrovický po 6 rokoch opäť do Švédska
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 03 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu 04 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol 05 - Modified: 2024-02-07 12:38:50 - Feat.: - Title: V jedinej bytovke žije 20-tisíc ľudí, ktorí nemusia vôbec vychádzať von. K dispozícii majú obchodné centrá, bary a aj kúpalisko
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 09:34