Práca
StoryEditor

Chcete dať výpoveď? Týmto frázam sa vyhnite

24.02.2016, 23:00
Pri ukončení pracovného pomeru sa zrejme nikto nevyhne výstupnému pohovoru s personalistom alebo šéfom. Aj v prípade, že z firmy odchádzate však treba zachovať slušný prístup.

Rozhodli ste sa podať výpoveď a presunúť sa na nové miesto. Firma alebo spoločnosť, pre ktorú ste pracovali ale bude chcieť vedieť, čo vás odradilo a môže vás pozvať na tzv. výstupný pohovor.

Hoci mnoho ľudí ho vníma ako priestor na konštruktívnu kritiku a úplnú otvorenosť voči zamestnávateľovi, treba si dáť pozor, čo poviete. 

"Môže to byť posledný dojem z vás, ktorý zanechávate bývalému zamestnávateľovi," hovorí Michael Kerr, spíker z oblasti medzinárodného biznisu a publicista pre Business Insider.

Netreba podľa neho prepadnúť pocitu, že nezáleží na tom, ako sa správate, pretože odchádzate. Ľudia si totiž robia o vás mienku a ovplyvňujú tak vašu reputáciu.

Stať sa môže aj to, že sa o pár rokov do svojho bývalého zamestnania vrátite. Prípadne kolegovia, s ktorými ste si naštrbili vzťahy, prídu pracovať do tej istej firmy ako vy.

Týmito frázami môžete pokaziť korektné vzťahy s bývalým zamestnávateľom:

"Môj šéf bol hrozný, pretože..."

Takáto kritika na poslednú chvíľu už nič nevyrieši. Prílišná úprimnosť tiež môže spôsobiť, že nedostanete pozitívnu referenciu, či odporúčanie do ďalšieho zamestnania. Buďte

"Nikdy som si neobľúbil kolegov"

Nebuďte osobný. Takéto útočenie na kolegov vás postaví do zlého svetla a budete pôsobiť zatrpknuto. Je v poriadku, keď hovoríte o neprijateľnom chovaní kolegov, keď malo vplyv na dôvod vášho odchodu. Vyhnite sa však nadávkam a nekonštruktívnej kritike.

"Bol som pre túto prácu dobrý, len aby sa vám bezomňa darilo"

Nesnažte sa naznačovať, akým ste boli prínosom a že váš odchod predstavuje pre firmu stratu. Vaše kvality musíte dokazovať pri prijímacom pohovore, nie keď odchádzate. Ak máte pocit, že váš talent nebol dostatočne využitý, povedzte to vecne a dajte aj príklady. 
 
"Toto miesto je loď, ktorá sa potápa"

To, že vy odchádzate neznamená, že musíte demotivovať ostatných pracovníkov. Nikdy neželajte bývalému zamestnávateľovi nič zlé. Bude to vypovedať viac o vás ako o samotnej spoločnosti.

"Nepáčilo sa mi miesto, kde som sedel a kopírka často nefungovala"

Vyhnite sa kritizovaniu triviálnych vecí. Sústrediť sa na banality typu nefungujúce kancelárske vybavenie je zbytočné a bude to plytvanie časom. Vaším aj personalistu. Namiesto toho sa sústreďte na systematické chyby, o ktorých si myslíte, že majú dopad na výkon zamestnancov.

"Nadávky"

Neskĺznite k vulgárnemu vyjadrovaniu, nech by ste boli akokoľvek nahnevaný. Aj keď výstupný pohovor môže k tomu zvádzať, zostaňte profesionálom. Okrem toho, že je to základ slušnosti, nikdy neviete, kedy budete s konkrétnym HR manažérom pracovať znovu.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:45