Dreamstime
StoryEditor

Wellness program aj voľno navyše. Aké sú trendy v oblasti benefitov?

30.03.2016, 13:37
Autor:
PoradňaPoradňa
Na to, aby ste povzbudili svojich zamestnancov k lepšiemu výkonu, niekedy stačí lepšie počúvať ich potreby. Firemná škôlka či požičanie techniky môže fungovanie firmy zefektívniť viac ako dvihnutie platu alebo odmena.

Zamestnanecké benefity bývajú po výške platu druhým najdôležitejším údajom pre človeka, ktorý chce pre firmu pracovať. Motivovať prostredníctvom benefitov sa pritom dá rôznymi spôsobmi.

Najčastejšie notebook

Frekventovaným benefitom zo strany zamestnávateľa je podľa istp.sk firemný notebook. Poskytuje ho takmer každý tretí zamestnávateľ. Notebook však nie je vždy chápaný ako benefit aj zo strany zamestnanca. Častými sú aj firemné vozidlo a zvyšovanie kvalifikácie, ktoré poskytuje 25 percent zamestnávateľov.

Existujú však aj mnohé benefity, ktoré boli populárne v minulosti, ale ich používanie má klesajúcu tendenciu, ako napríklad: zapožičanie techniky na súkromné účely, finančné pôžičky, ubytovanie v podnikových zariadeniach, osobitné výhody ženám, príspevok na detské tábory, príspevok na kúpeľnú liečbu a firemné byty.

Aké sú trendy?

Zamestnávatelia sa v posledných rokoch snažia prispôsobovať pracovné podmienky vybraným skupinám zamestnancov, ako napr. matkám po materskej dovolenke, či starším zamestnancom. Z toho vyplývajúcim benefitom je flexibilný pracovný čas či možnosť práce na skrátený úväzok.

Tak isto sa začínajú rozvíjať podmienky na prácu z domu, ktorá uľahčuje prístup k práci ľuďom so zdravotným postihnutím ale aj časovo náročnejším pracovným úlohám.

Nové trendy v oblasti benefitov:

  • Služby pre zamestnancov - bezplatné poradenstvo (psychológ, právnik, finančný poradca).

  • Starostlivosť o deti zamestnancov prostredníctvom škôlok v blízkosti pracoviska alebo priamo v priestoroch pracoviska.

  • Platené voľno v dĺžke niekoľkých týždňov s cieľom predchádzať syndrómu vyhorenia.

  • Wellness programy – špecifické programy zdravotnej starostlivosti, programy zamerané na zdravé stravovanie.

  • Oddychové zóny pre zamestnancov.

  • Dôchodkové plány a schémy.

  • Preplácanie dobrovoľníckych aktivít.

Nie je to len o peniazoch

Finančné benefity sú, samozrejme, nákladom pre zamestnávateľa. Predstavujú priamu a krátkodobú motiváciu pre zamestnancov. Nefinančný benefit dokáže zamestnanca vnútorne uspokojiť a často je rozhodujúcim faktorom pri rozhodovaní sa o práci.

S postupným zvyšovaním platov a životnej úrovne zamestnancov sa začínajú vo väčšej uprednostňovať nefinančné benefity vo firmách.

Flexibilný pracovný čas a sebarealizácia sú prvkami, ktoré sa dostávajú do popredia pri definovaní potrieb zo strany uchádzačov.

Pre starších

Starnutie pracovnej sily bude pokračovať, čomu sa bude prispôsobovať aj skladba benefitov. Do popredia sa v budúcnosti dostanú benefity zamerané na zdravie pracovníkov a jeho pravidelné sledovanie.

Mladší zamestnanci sú radi nezávislí, a preto sa opäť stretávame s požiadavkou flexibilného pracovného času a možnosťou kariérneho rastu. U starších zamestnancov ide o finančné benefity, ktoré predstavujú istotu zabezpečenia.

Firmy v zahraničnom vlastníctve sú v oblasti benefitov štedrejšie. Najrozmanitejšie a najštedrejšie benefity poskytujú zamestnávatelia v IT sektore, v telekomunikáciách, vo farmaceutickom priemysle, finančných inštitúciách. Sú to sektory, v ktorých zamestnanci dostávajú najvyššie mzdy.

Voľno nad rámec zákona

Zamestnanci s prevažne nemanuálnym charakterom práce poberajú nasledovné netradičné mzdy: firemné vozidlo, firemný mobil aj na osobné účely, cieľové odmeny, odmeny za dosiahnutý hospodársky výsledok.

Tí, ktorí pracujú manuálne viac oceňujú: štvrťročné, resp. polročné motivačné bonusy, zapožičanie techniky na súkromné účely, odmeny za dochádzku bez PN.

Bez rozdielu v charaktere a náročnosti práce sú využívané nasledovné benefity: príspevky na stravovanie, dovolenkový a vianočný plat, predaj výrobkov resp. produktov so zľavou, príspevok na dovolenky, odmeny pri pracovných a životných jubileách, príspevok na jasle, byty, škôlky, zvýšené odstupné, odchodné, príspevky na kúpeľnú liečbu, príspevky na detské tábory, doplnková zdravotná starostlivosť, poskytovanie pracovného voľna nad rámec Zákonníka prácu.

Hľadáte novú prácu? Pozrite si tisíce ponúk na www.istp.sk  

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:08