Premiér Robert FicoTASR/AP
StoryEditor

Aké sú pozitíva programu vlády? Pozrite si hodnotenie HN

14.04.2016, 17:57
Autor:
HNporadňaHNporadňa
Odborní redaktori a editori Hospodárskych hodnotia programové vyhlásenie vlády.

Postaviť štát z hlavy na nohy

Skúsenosť mi hovorí, že s plnením svojich programov si vlády ťažkú hlavu nerobia. Lebo, ako vieme, papier znesie všetko.
Ale ak to nová vláda myslí s ľuďmi dobre, mala by sa poučiť a nebáť sa prihlásiť k iniciatíve, ktorú predstavili pred voľbami ekonómovia Martin Filko, Ľudovít Ódor a Štefan Kišš - Najlepší z možných svetov (Hodnota za peniaze v slovenskej verejnej politike). Iniciatíva totiž reflektuje spoločenskú objednávku na to, aby sa Slovensko znova postavilo z hlavy na nohy. Hlavne v školstve, zdravotníctve ale aj v polícii, prokuratúre a  justícii. Vláda by mala mať ambíciu zriadiť na ministerstvách profesionálne analytické tímy, podobné tomu, aký pracuje na rezorte financií a odpolitizovať vysokých štátnych úradníkov. Potom uznám, že politici prestali ľudí vodiť za nos.  
Vladimír Turanský, editor prílohy Podnikanie 

Neúspešné ťaženie

Od roku 2008 dodnes sledujem už najmenej štvrté obrovské ťaženie proti byrokracii v podnikaní. Bol medzi nimi Miškovov utopický Singapur, Malatinského teoretizovanie o opatreniach a kdesi dávno na začiatku, v roku 2008, celoeurópsky Akčný program vnútený pánmi z Bruselu celej únii, no pre Slovensko nedostižný. No a dnes vyšla vláda opäť s jedným ambicióznym „komplexným riešením na znižovanie administratívneho zaťaženia pri podnikaní“. Avšak čo také zmení, ak sa tri vlády za osem rokov v praxi týmto problémom takmer nepohli? Mimochodom, viete koľko času z pracovného mesiaca musí stráviť nad papiermi slovenský živnostník s firmou do 10 zamestnancov? Plný týždeň. Z medzinárodného porovnania 178 štátov sme boli ešte pred pár rokmi na 129. mieste. Dostať sa hoci len do prvej stovky krajín, aj keby sa hneď neznížili dane, živnostníci by si aspoň narovnali chrbát a popísali by menej orazítkovaných papierov.
Tatjana Rundesová, editorka prílohy Podnikanie

Správny krok

Koniec daňovej licencie, iným slovom aj dane zo straty, je pozitívny krok. Daň umelo zvyšovala náklady hlavne menších podnikateľov a tých, ktorí v biznise ešte len začínali. Je tiež šanca, že každé euro navyše, ktoré ostane firme, podnikateľ zase zhodnotí. Minulej vláde by sa dalo vytknúť akurát to, že vôbec daň v predošlom období zaviedla a súčasnej vláde zas fakt, že licenciu chce zrušiť až v roku 2018.
Veronika Sokolová, redaktorka Servisných príloh

Koncipienti na druhej koľaji

Advokátski koncipienti evidentne a opäť prioritou vlády nebudú. Tá neplánuje prehodnocovať úpravu kritizovanej a nezmyselne dlhej povinnej 5-ročnej praxe. Pravdepodobne nepríde ani k zrovnoprávneniu postavenia vyšších súdnych úradníkov, ktorých prax sa do koncipientúry nezapočítava. Je pritom zarážajúce – a takisto bezúčelové – že Slováci na advokátske povolanie musia pripravovať dlhšie ako 24 európskych kolegov.
Martin Ducár, redaktor venujúci sa justícii

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:38