Snímka:DreamstimeDreamstime
StoryEditor

Chcete potomka vydediť? Potrebujete vážny dôvod

18.04.2016, 00:01
Rozhorčilo vás, že deti o vás nejavia žiadny záujem? V zúfalstve by ste chceli siahnuť po krajnom prostriedku a vydediť ich? Musíte mať na to jeden zo štyroch kvalifikovaných dôvodov.

Vydedím ťa. Búrky vo vzťahoch medzi rodičmi a deťmi sa môžu skončiť aj takto. Notár Peter Danczi sa málokedy stretáva s prípadmi, že by rodičia pristúpili k tomuto kroku neuvážene. „Väčšinou ide o prípady, ktoré zrejú postupne a dospejú až do takého konca, že sa rodičia skutočne aj rozhodnú svoje dieťa vydediť.

Obvykle hlavným dôvodom, keď spoločne spisujeme listinu o vydedení, je, že sa nenavštevujú vôbec. Asi desať alebo dvadsať percent prípadov je, že deti rodičom neposkytujú starostlivosť. Avšak podmienkou v takom prípade je, že rodič musí byť na starostlivosť odkázaný. Ak však má niekoho blízkeho, kto sa o neho stará, hoc aj niektoré z detí alebo cudziu osobu, dôvod vydedenia zaniká,“ hovorí notár.

Častou príčinou vydedenia je, ak sa rodičia, ktorí sú na pomoc odkázaní a nemajú ju, s deťmi vôbec nestretávajú, a tiež neusporiadaný život potomkov. Je to dôvod, s ktorým sa pri spisovaní listiny o vydedení notári stretávajú veľmi často.

Pitie alkoholu v nadmernom množstve alebo gamblerstvo sú problémy v rodinách. Rodičia sa práve listinou o vydedení snažia ochrániť majetok.

Iba dieťa sa dá vydediť, manžel nie. Manželom však môže poslúžiť závet, ak jeden druhého sa takouto formou snaží vylúčiť z dedenia polovice majetku, keďže druhá polovica im pri bezpodielovom spoluvlastníctve patrí.

"Povedzme manžel, ktorý aj míňa peniaze v hazarde, polovicu domu zaručenú má. Avšak nie z titulu dedenia, ale bezpodielového spoluvlastníctva manželov. A z druhej polovice by mal nárok na podiel, ak by manželka závet nespísala," objasnil Danczi.

Závetom sa dajú riešiť aj prípady viacerých manželstiev. Napríklad ak niektorý z manželov prinesie do druhého manželstva majetok, nemajú spoločné deti, druhá manželka sa o majetok nepričinila, tak závetom zanechajú majetok deťom z prvého manželstva. Tam by podľa notára listina o vydedení vhodným riešením nebola.

V drvivej väčšine sú listiny spísané už vo forme notárskej zápisnice. Menej je takých, ktoré sú spísané niekým iným než závetcom, ktorý ich podpíše pred dvomi svedkami. Písané vlastnou rukou sa vyskytujú len zriedkavo.

„Ľudia už poznajú hodnotu notárskej zápisnice. Vedia, že máme register závetov, ktorý nám nesmierne pomáha pri vyhľadávaní. Spísané mimo úradu sa môžu stratiť, čo pri notárskych zápisniciach nehrozí,“ upozorňuje notár.

Rodinný dom alebo byt má nepomerne vyššiu hodnotu než závet, ktorý u notára stojí do 50 eur a ten, ktorý obsahuje aj listinu o vydedení, stojí do 80 eur.

Závet alebo listinu o vydedení môže poručiteľ aj odvolať. Podmienky na vydedenie totiž musia byť splnené v čase, keď sa listina spisuje. Podľa notára môže mať závet, ako aj listina o vydedení aj psychologický efekt, keď si potomkovia vstúpia do svedomia a uvedomia si cenu svojich rodičov.

 

Právne dôvody vydedenia určuje § 469a Občianskeho zákonníka nasledovne:

a) Ak sa dedič správa v rozpore s dobrými mravmi a neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch.

b) Neprejavuje o poručiteľa záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať.

c) Bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka.

d) Vedie trvalo neusporiadaný život.

Vydediť svojho príbuzného môžete formou listiny o vydedení, ktorá musí mať formu potrebnú pre závet. Najlepšie vám ju vypracuje notár. Musí obsahovať presný dátum a okruh vydedených osôb a váš vlastnoručný podpis. Dôvod vydedenia musíte uviesť čo najkonkrétnejšie.

Dedičský podiel vydedenej osoby nadobudnú rovnakým dielom jej deti. Ak sa má vydedenie vzťahovať aj na deti vydedeného potomka, musí sa to v listine o vydedení presne uviesť. Ak sa situácia zmení a vzťahy sa napravia, poručiteľ môže počas svojho života rozhodnutie o vydedení zmeniť. Zrušiť rozhodnutie o vydedení môže (s výnimkou notárskej zápisnice) aj zničením listiny obsahujúcej vydedenie.

Je potrebné, aby si osoba, ktorá chce niekoho vydediť, dôsledne premyslela a uvedomila účinky tohto svojho rozhodnutia, preto je v takom prípade najlepšie požiadať o radu notára.

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 09:49