StoryEditor

Zahraničný dopyt -- zlepšenie v roku 2004

25.07.2003, 00:00

Vzhľadom na otvorenosť slovenskej ekonomiky má zahraničný dopyt pre jej vývoj kľúčový význam. Podľa údajov Štatistického úradu SR v roku 2002, 60,5 % z celkového vývozu tovaru zo SR smerovalo do krajín EÚ a 28,3 % do krajín CEFTA. V podstate do budúcej rozšírenej EÚ tak smeruje takmer 90 % z celkového vývozu tovaru. Spomedzi krajín EÚ najdôležitejším obchodným partnerom SR je Nemecko, ktoré sa v roku 2002 podieľalo asi 26 % na celkovom vývoze zo SR. V rámci krajín CEFTA dominuje Česká republika s podielom 15,2 %, ktorej ekonomika je prostredníctvom zahraničnoobchodnej výmeny významne ovplyvňovaná Nemeckom.
Súčasný vývoj najväčšej ekonomiky eurozóny je poznačený vnútornými problémami, ktoré sa prehlbovali v dôsledku zhoršovania vonkajších podmienok. Nepriaznivý účinok na vývozcov mal predovšetkým rýchly rast výmenného kurzu eura oproti doláru a nižší rast americkej ekonomiky, kam smeruje asi 10 % nemeckého vývozu. Medzinárodné ekonomické inštitúcie prehodnocujú prognózy vývoja nemeckej ekonomiky na rok 2003 z dynamiky rastu okolo 1 % na rast len pod 0,5 %.
Proces znehodnocovania dolára je jeden z hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú globálny ekonomický vývoj. Je logickým vyústením problémov americkej ekonomiky, ktoré sa dostavili po prepade akciových trhov, teroristických útokoch, účtovných škandáloch a oboch vojnách s dosahom na pokles dôvery investorov a spotrebiteľov aj v eurozóne. Reakcie prostredníctvom znižovania základných úrokových sadzieb oboch centrálnych bánk mali snahu riešiť negatívne dosahy zhodnocujúceho sa eura na konkurencieschopnosť vývozu a prispieť k procesu oživenia ekonomík.
Na druhej strane postupné zlacňovanie dovozu do eurozóny z dolárovej oblasti (predovšetkým energie) a tlaky na znižovanie nákladov v podnikovej sfére pôsobili na pokles cenovej hladiny a do určitej miery zachraňovali konkurencieschopnosť. Ak by sa v strednodobom horizonte nedostavilo globálne oživenie ťahané americkou ekonomikou, tak pokračovanie tohto vývoja by mohlo naplniť deflačné riziká.
Priaznivejšie prostredie na export tovarov z eurozóny sa formuje na rok 2004. Séria poklesov základnej úrokovej sadzby Fedu, schválenie redukovaných daňových úľav americkým Senátom v spojitosti so slabým dolárom vytvárajú priestor na zrýchlenie rastu americkej ekonomiky, stabilizovanie hospodárenia firiem s priaznivým vplyvom na akciové trhy. Týmto sa vytvoria predpoklady na zhodnocovanie dolára s postupným pozitívnym dosahom na ekonomiky hlavných obchodných partnerov Slovenska.
Tento výhľad by mal pomôcť najmä Nemecku realizovať plánované reformy verejných financií a znížiť riziko nestlačenia deficitu pod 3 % HDP v roku 2004. Riziko existuje v časovom nesúlade medzi realizáciou reforiem a zlepšovaním vonkajších podmienok.
V závere je potrebné uviesť, že prítomnosť strategických zahraničných investorov na Slovensku a ich zahraničnoobchodné vzťahy realizované na základe dlhodobých dohôd doteraz eliminovali nepriaznivý vývoj v krajinách obchodných partnerov. V tejto súvislosti pozitíva do budúcnosti predstavujú plánované aktivity Volkswagenu na roky 2004 -- 2005, ako aj výstavba novej automobilky francúzskeho koncernu PSA.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:05