StoryEditor

Zdaniteľné plnenie a DPH

25.04.2002, 00:00

Ing. Zdenka Jablonková
Zdaniteľné plnenie a DPH
Platiteľ DPH opravuje vlastný vozový park (nákladné a osobné vozidlá) vo vlastnej autodielni automechanikom, ktorý má so spoločnosťou uzatvorenú pracovnú zmluvu v zmysle Zákonníka práce. Pri nákupe náhradných dielcov na opravy uplatňuje platiteľ dane odpočet DPH. Vzniká zdaniteľné plnenie z takto prevádzaných opráv s povinnosťou vystavovať doklad o použití v zmysle § 17 zákona o dani z pridanej hodnoty:
* ak spoločnosť nemá zaregistrovanú v živnostenskom oprávnení činnosť na opravu motorových vozidiel,
* ak spoločnosť má zaregistrovanú činnosť na opravu vozidiel a nepravidelne (napr. raz za 3 -- 6 mesiacov) opraví jedno vozidlo na základe objednávky, popritom opravuje vlastné vozidlá? Pri oprave na objednávku stačí vystaviť daňový doklad s vyčíslením príslušnej sadzby DPH?
-- Zdaniteľné plnenia, ktoré podliehajú dani z pridanej hodnoty, sú definované v § 2 ods. 1 a 2 zákona č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. Zdaniteľným plnením je dodanie tovaru, dodanie stavby, prevod alebo prechod stavby, poskytovanie služieb. Ide o plnenia, ktoré uskutočňuje podnikateľ, právnická alebo fyzická osoba, voči iným fyzickým a právnickým osobám. Vykonávanie opráv vlastného vozového parku nie je plnením voči inej osobe, a preto nie je ani zdaniteľným plnením. V takomto prípade sa preto nevyhotovuje ani doklad o použití v zmysle § 17 zákona o DPH. Jedine v prípade platiteľa dane, ktorý je fyzickou osobou a ktorý prevedie majetok zahrnutý v obchodnom majetku na účel svojej osobnej súkromnej spotreby alebo vykoná službu na účel svojej osobnej súkromnej spotreby, ide o činnosť, ktorá je predmetom dane podľa § 5 ods. 1 písm. c) zákona o DPH. Vnútropodnikové výkony, medzi ktoré patrí aj oprava a údržba vlastného vozového parku, nie sú zdaniteľnými plneniami, a preto sa nezdaňujú daňou na výstupe. Pri nákupe materiálu potrebného na výkon týchto prác vzniká platiteľovi dane nárok na odpočet dane na vstupe podľa § 20 zákona o DPH, pretože v konečnom dôsledku sú tieto materiály použité na zabezpečenie výkonu podnikateľskej činnosti firmy, t. j. na účely uskutočňovania zdaniteľných plnení. Opravený vozový park slúži podnikateľovi na výkon podnikateľskej činnosti. Podľa § 2 ods. 2 písm. a) zákona o DPH sú zdaniteľnými plneniami také plnenia, ktoré podnikateľ vykonáva ako predmet svojho podnikania (to znamená sústavne, samostatne vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku -- § 2 Obchodného zákonníka), a takisto aj plnenia súvisiace s podnikaním, ktoré podnikateľ vykoná príležitostne, nemá na ne živnostenské oprávnenie -- nejedná sa o sústavnú činnosť. Z uvedeného vyplýva, že opravy motorových vozidiel vykonávané príležitostne pre iné osoby sú zdaniteľnými plneniami, ktoré podliehajú dani. Za tieto zdaniteľné plnenia vykonané pre objednávateľa, ktorý je platiteľom dane, je dodávateľ povinný vyhotoviť daňový doklad v súlade s § 15 zákona o DPH, to znamená do 15 dní od uskutočnenia zdaniteľného plnenia, a na daňovom doklade uviesť všetky predpísané náležitosti.

Predaj tovaru a DPH
V roku 2001 česká firma vyfakturovala slovenskému subjektu tovar, pričom fakturovala sumu aj s DPH z dôvodu, že uvedený tovar neopustil Českú republiku. V tomto roku si slovenská firma tovar previezla na Slovensko z dôvodu neprevzatia tovaru inou českou firmou a odmietla českému subjektu uhradiť DPH, pretože tovar preclila a DPH uhradila slovenskému colnému úradu. Má český subjekt možnosť dobropisovania DPH a má nárok na vrátenie od daňového úradu?
-- Česká firma postupovala pri predaji tovaru podľa zákona ČNR č. 588/1992 Zb. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, ktorý upravuje daň z pridanej hodnoty v Českej republike. Keďže tovar nedodala do zahraničia, teda nedošlo k vývozu tovaru, bola povinná uplatniť k cene tovaru daň z pridanej hodnoty a túto odviesť do štátneho rozpočtu Českej republiky. Nový majiteľ tovaru, ktorým sa stala slovenská firma, doviezol tento tovar v roku 2002 na územie Slovenskej republiky. Jedná sa o dovoz tovaru, ktorý podlieha dani podľa § 1 a § 48 zákona č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, ktorý upravuje túto daň v Slovenskej republike. Po úhrade sumy dane colnému úradu má slovenská firma nárok na odpočet dane, ak je platiteľom dane a ak je tovar určený na výkon podnikateľskej činnosti. Český subjekt, ktorý tovar v roku 2001 dodal a ktorému pri dodaní tovaru vznikla daňová povinnosť, nemá možnosť podľa zákona o dani z pridanej hodnoty platného v Českej republike žiadať vrátenie dane na výstupe od svojho daňového (finančného) úradu. Zákon mu takéto právo nedáva. Český subjekt dodal tovar v Českej republike, odviedol daň na výstupe a ďalšie nakladanie s tovarom, ktorého vlastníkom sa stala slovenská firma, je už pre český subjekt bezvýznamné. S ohľadom na uvedené je potrebné, aby slovenská firma uhradila českému subjektu aj sumu dane, ktorá bola súčasťou dohodnutej kúpnej ceny, a splnila svoj záväzok v plnom rozsahu.

Dobropis a DPH
Dodávateľ vystaví dobropis na odberateľa so zdaniteľným plnením 30. 4. 2002. Dobropis je vlastne množstvová zľava alebo bonus za napr. trojmesačné obdobie za odobraté služby. Uvedený dobropis dodávateľ uhradí v hotovosti dňa 31. 5. 2002. V ktorom zdaňovacom období si dodávateľ uplatní zníženie uskutočneného zdaniteľného plnenia? Bude to apríl 2002, t. j. podľa dňa zaúčtovania, alebo máj 2002, t. j. podľa dňa zaplatenia? Dodávateľ je mesačný platiteľ DPH.
-- Množstvová zľava alebo bonus za odobraté služby je znížením ceny poskytnutých zdaniteľných plnení, kedy má platiteľ dane právo znížiť základ dane pri poskytnutých službách podľa § 18 ods. 1 písm. b) zákona č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. V zmysle § 18 ods. 3 zákona o DPH sa rozdiel pôvodnej a zníženej ceny považuje za samostatné zdaniteľné plnenie, ktoré podlieha dani v zdaňovacom období, v ktorom sa opraví cena zdaniteľného plnenia. Ak dodávateľ zníži cenu a vyhotoví dobropis v apríli 2002, uvedie údaje z tohto dobropisu v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie apríl 2002.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:44