StoryEditor

Podniká a čelí vyhrážkam dlžníkov. Jeho problém však má riešenie

28.04.2016, 00:35
Viac starostí z podnikania, ako radosti. Podniká, má zákazky v cudzine, a predsa je takmer na mizine. Reč je konateľovi eseročky, ktorý sa obrátil na HN Poradňu s akútnym problémom.

 „Nezaplatil mi zákazník a ja neplatím živnostníkov s ktorými spolupracujem. Tí sa mi neustále vyhrážajú návštevami vo firme. Neviem, ako to riešiť,“ opisuje nám podnikateľ z Bratislavy. Všetko sa to začalo v čase, keď firma začala vykonávať montážne a zváračské práce na rôznych projektoch v zahraničí, najmä v Nemecku.

Nezavinené podlžnosti voči živnostníkom

„Zamestnávame na zmluvu hlavne živnostníkov. Momentálne mi  nemecký odberateľ nezaplatil, splatnosť faktúr od živnostníkov je do konca apríla. Nemám peniaze na ich vyplatenie bez toho, aby odberateľ zaplatil najskôr mne. Živnostníci sa mi neustále vyhrážajú návštevou u mňa, vo firme mojej ženy, ktorá s mojou eseročkou nemá nič spoločné, vykrikujú pred domom rôzne vyhrážky,“ popisuje podnikateľ svoje problémy.

Bojíte sa o život? Volajte políciu

Podnikateľ živnostníkom vysvetlil, že doposiaľ neprebehla úhrada zo strany investora, takže aj ich faktúry bude musieť  zaplatiť o niečo neskôr. „Firma funguje päť rokov,  nemáme voči žiadnym úradom dlhy, až do tohto času dlhujem len živnostníkom. Poraďte, ako danú situáciu riešiť,“ pýta sa.

Ako mu radí expert HN Poradne, advokát Róbert Bános,  pokiaľ má podnikateľ dôvodné obavy o svoju rodinu, môže sa obrátiť na políciu.  „Vzhľadom na skutočnosti, ktoré uvádzate, by sa mohlo jednať o trestný čin vydierania, podľa paragrafu 189 odstavec 1 Trestného zákona. Dopustí sa ho ten, kto iného  násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel,“ tvrdí advokát.

Vyhrážky neberte na ľahkú váhu

Skutková podstata tohto trestného činu je naplnená iba vtedy, ak sa vám niekto vyhráža násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy. „Môže sa tiež jednať o trestný čin nebezpečného vyhrážania podľa paragrafu 360 ods. 1 Trestného zákona, keď sa vám vyhrážajú smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu.  Prípadne o trestný čin nebezpečného prenasledovania, ak vás dlhodobo prenasledujú tak, že to vzbudzuje dôvodnú obavu,“ dopĺňa Róbert Bános.

Krajná možnosť - obráťte sa na súd

Ak sa rozhodnete pre túto alternatívu, advokát radí: „Súdu zašlite takzvané oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu, a napriek tomu, že uvediete celý skutkový stav, teda aj to, ktoré osoby sa voči vám uvedeného konania dopúšťajú, samotné oznámenie veďte proti neznámemu páchateľovi, aby ste sa sami nedopustili trestného činu krivého obvinenia.“

Vyzvite odberateľa na zaplatenie dlhu

Voči investorovi, ktorý neuhrádza  faktúry, by mal podnikateľ postupovať tak, že ho písomne vyzve pokusom o zmier, o uhradenie dlžnej sumy, v opačnom prípade bude nútený obrátiť sa so svojim nárokom na súd. Ak odberateľ nebude uhrádzať splatné faktúry i napriek písomnej výzve, má konateľ firmy možnosť obrátiť sa na súd s návrhom na vydanie platobného rozkazu.

 

01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:53