StoryEditor

Ako si preklepnúť firmu na trhu: pozrite sa, čo všetko vlastní

06.05.2016, 09:50
Chcete si overiť obchodného partnera? Dávate pozor, aby vás neznáma firma nestiahla na dno? Na internete už nájdete kompletnú databázu o nehnuteľnostiach podnikov. Cez IndexPodnikateľa.

Zlý odhad finančnej sily obchodného partnera sa môže skončiť fatálne. Alebo ovplyvní celú transakciu. Preklepnúť si firmu, s ktorou obchodujem, preto patrí k základným faktorom spolupráce. Okrem najrôznejších firemných databáz je dobré overiť si aj to, aké nehnuteľnosti vlastní tá-ktorá spoločnosť.

Avšak vyhľadať si údaje o nehnuteľnostiach slovenských podnikov nie je také jednoduché, veď výpis nehnuteľného majetku firmy nezískate zadaním jej názvu do Googlu. Aj keď na internete operujú viaceré portály zamerané na zber finančných informácií o firmách, nie každá z nich poskytne práve takýto výpis. A ak, neraz za úplatu alebo má podobnú možnosť zaheslovanú pre vyvolených klientov. Portál www.indexpodnikatela.sk však takúto možnosť sprístupnil pre každého. Teraz už aj vy môžete kedykoľvek zistiť, aký nehnuteľný majetok, teda pozemky či budovy, vlastní ktorákoľvek slovenská firma.

Odkryté pozadie biznisu

"Ak je napríklad finančná situácia obchodného partnera nepriaznivá, objavujú sa podlžnosti a v tomto období zároveň začne firma prepisovať nehnuteľný majetok na iné osoby, je to veľká výstraha pre ostatné firmy. Pretože takýto scenár vedie veľakrát ku konkurzu alebo reštrukturalizácii,” vysvetľuje Branislav Vačulčiak, zakladateľ IndexPodnikatela.sk, portálu, na základe ktorého dokážete o podnikoch lepšie určiť, ako sú na tom po finančnej stránke.

Poradie krajov podľa nehnuteľností

Z vyše 7,5 milióna evidovaných parciel typu C (ich hranice sú v teréne viditeľné) viac ako 1,553 milióna vlastnia firmy. Pri parcelách typu E (sú zapísané v katastri, ale ich hranice nie sú viditeľné v teréne), ktorých je zapísaných takmer 8 miliónov, je vyše 4,111 milióna firemných. Na základe dát analytici vytvorili rebríček krajov podľa počtu zapísaných položiek majetku:

Banskobystrický kraj
255 615 položiek
Žilinský kraj 214 684 položiek
Prešovský kraj 194 575 položiek
Nitriansky kraj 194 072 položiek
Košický kraj 186 582 položiek
Trenčiansky kraj 184 498 položiek
Bratislavský kraj 168 413 položiek
Trnavský kraj 155 541 položiek

Najviac majetku je teda zapísaného v Banskobystrickom kraji, naopak, najmenej v Trnavskom. Rozdiel medzi nimi je až 100-tisíc položiek.
Informácie o nehnuteľnostiach a ich vlastníkoch poskytujú aj iné portály. Napríklad štátom zriadené weby, či už Katastrálny portál SR - katasterportal.sk, alebo používateľsky veľmi pohodlný portál CICA http://cica.vugk.sk, ktorý je alternatívou Katastrálneho portálu. Okrem nich však existuje aj rad ďalších, neverejných.

Kompletná informácia

Vačulčiak o databáze IndexPodnikateľa ďalej prezrádza: "Informácie o majetku firiem sme implementovali do našej databázy, ktorá sa pravidelne aktualizuje. Zmeny v nehnuteľnom majetku firiem sa tak dajú veľmi ľahko zistiť.” Ako na to? Pri vyhľadaní ktorejkoľvek spoločnosti sa vám na tomto portáli zobrazí aj ponuka ´pozrieť si jej majetok´ plus jednotlivé listy vlastníctva k tomuto majetku. Nechýba ani grafické zobrazenie na katastrálnej mape, pričom si môžete pozrieť i susediace pozemky či budovy.

01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-21 21:30:50 - Feat.: - Title: Hlavné americké akciové indexy uzavreli na druhý deň za sebou na rekordoch 04 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 00:31