StoryEditor

Nástup do novej práce je stres. Takto ho potlačíte

17.05.2016, 00:05
Autor:
(tur)(tur)
Taktika pri nástupe do nového zamestnania: v prvých dňoch len ticho pozorujte. Zistite, ako to na novom pôsobisku chodí. Všímajte si vzťahy medzi kolegami.

Prvé dni v novom zamestnaní sú pre väčšinu ľudí stresujúce. Stretávajú sa s novými ľuďmi, u ktorých nepoznajú meno ani pozíciu. Niektorí môžu byť milí, iní sa správať tak, že akoby ich nový zamestnanec ohrozoval.

U žiadneho zamestnávateľa sa nebude dať rýchlo poznať takzvaná skrytá agenda, čiže kombinácia vnútorných vzťahov, ktoré panujú na pracovisku. A to je najväčší problém pri začlenení sa do kolektívu. Kým nový pracovník nepozná hlavných neformálnych hráčov, pravidlá vyjadrovania a stupeň otvorenosti, ľahko narazí na nepochopenie.

„V prvom rade si dajte pozor, aby ste hneď prvý deň do práce nemeškali. Prvý dojem robíte len raz. Pokiaľ chcete, aby ste pre kolegov boli čitateľný a nemali z vás pocit ohrozenia, buďte od začiatku svoji a nepretvarujte sa. Než nasajete firemnú kultúru, koncentrujte sa najmä na svoju prácu. To vám zabráni robiť chyby v osobnej komunikácii," tvrdí Veronika Štefanatná zo spoločnosti Adecco Slovakia.

Podľa nej, ak nováčika s kolegami nezoznámi šéf, mal by ten zobrať iniciatívu do vlastných rúk. Mal by obísť kolegov alebo sa na spoločnom stretnutí sám prihlásiť o slovo a povedať im o sebe základné informácie.     

V prvých dňoch buďte najmä tichým pozorovateľom a nepútajte na seba prílišnú pozornosť. Zistite, ako to na novom pôsobisku chodí. Všímajte si vzťahy medzi kolegami, s ktorými budete denne prichádzať do kontaktu. Snažte sa zistiť, kto je neformálnym vodcom, kto je kreatívny, kto je pracant, ale aj to, kedy odchádzajú na obed a či sa stretávajú aj po práci.

„Poznať interpersonálne väzby na pracovisku je dôležité preto, aby ste vedeli, koho môžete požiadať o radu, a naopak, kto vám bude hádzať polená pod nohy. Aj keď nikto neočakáva, že si hneď na prvý raz zapamätáte mená všetkých kolegov, snažte sa skrátiť tento čas na minimum. Nikto nepočuje rád, že ste zabudli jeho meno a nepamätáte si, na akej pozícii pracuje," radí Štefanatná.

Ak chce nováčik do tímu zapadnúť, mal by sa vyhnúť akémukoľvek poučovaniu alebo zavádzaniu zlepšovákov, nepredstierať, že niečomu rozumie, keď to nie je pravda. Musí sa tiež nastaviť na spoluprácu s  novým nadriadeným. Je to šéf, kto hodnotí, rozhoduje o zvýšení platu a odmenách, navrhuje na povýšenie alebo podpisuje dovolenkové lístky. Korektné vzťahy s nadriadeným sú základom spokojnosti na pracovisku.

01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Čitateľka Gréta, 33 rokov: Manžela mi napokon vybrala mama! 03 - Modified: 2024-04-07 12:00:00 - Feat.: - Title: S týmto už nič neurobíte. Signály, že na záchranu vzťahu je už neskoro 04 - Modified: 2024-04-03 15:11:51 - Feat.: - Title: Je jeden z vás vo vzťahu nespokojný? Spoznať to môžete vďaka týmto signálom 05 - Modified: 2024-04-02 15:10:53 - Feat.: - Title: Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 17:50