Dreamstime
StoryEditor

Prišla pri pohovore reč na plat? Takto to zvládnete

26.05.2016, 00:00
Autor:
soksok
Povedať na pracovnom pohovore svoje predstavy o plate nie je vždy ľahké. Chce to správne načasovanie, odhad svojich schopností aj takt.

Môže sa zdať, že správne a včas nastoliť otázku výšky platu je nemožné určiť. "Nechcete čakať príliš dlho, ale na druhej strane by ste neradi začali hovoriť o mzde príliš skoro, čím môžete proti sebe popudiť personalistu," hovorí odborníčka na zamestnávanie a koučka Lynn Taylor.

Tu je niekoľko rád, ktorých sa držať, keď sa idete s možným budúcim zamestnávateľom rozprávať o plate.

  • Zistite, či spoločnosť vôbec zaujímate

Dávajte si pozor hlavne na dĺžku a kvalitu prvotných mailov, telefonátov a ďalšej komunikácie. Z priebehu týchto rozhovorov môžete určiť, do akej miery majú o vás záujem. Ak máte z takéhoto "predpohovoru" negatívny pocit, s témou platu počkajte.

  • Zvážte, ako veľmi ste skúsený

Ak ste v odvetví úplný nováčik, je to ďalší dôvod na to, aby ste sa neunáhlili. V tomto bode vašej kariéry je skromnosť lepším variantom, vzhľadom k tomu, že nemáte skúsenosti.

  • Buďte si vedomý, že riskujete

Výška platu je pre väčšinu ľudí zásadná. Nikto ale nechce vyvolať v personalistovi dojem, že je to tá najpodstatnejšia časť ponuky a hlavná motivácia vášho záujmu.

Ak s otázkou peńazí prídete príliš skoro, môžete vysielať o sebe negatívne signály. Ak sa vám pozícia, ktorú vám ponúkajú naozaj páči, a viete že ju vezmete tak či tak, s témou platu počkajte.

  • Pripravte sa na vyjednávanie


V hlave by ste mali mať jasno nielen to, akú minimálnu mzdu chcete mať, ale aj to, ako sa k nej dostať.

Existujú rôzne postupy vyjednávania, ktoré môžete použiť. Skúste pôsobiť sebavedome, prípadne ponúknite platové rozpätie. Vyhnite sa frázam typu "myslím si" a podobne.

Ak sa na túto situáciu dopredu pripravíte, bude prebiehať menej nepríjemne a rýchlejšie sa dostanete k takej výške mzdy, akú by ste ideálne chceli mať.

Zdroj: Business Insider

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 02 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 03 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 04 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky 05 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:37