StoryEditor

Víťazného robota sme nasadili na montáž automatických prevodoviek

02.06.2016, 13:56
Vo výrobnom závode Škoda Auto vo Vrchlabí robot nahradil človeka. Za tím ľudí, ktorí ho vyvinuli, si Juraj Čapek, riaditeľ divízie automatizácie spoločnosti Matador Industries, odniesol prvenstvo v súťaži Inovatívny čin roka 2015.

Prácu človeka ste nahradili robotom. Bolo to nevyhnutné?

Kolaboratívny robot sme nasadili do montáže mechatroniky pre automatickú prevodovku DQ-200. Aplikáciou sme nahradili pracovníka na ergonomicky nevyhovujúcom pracovisku. Na tomto mieste je veľké riziko, že pracovník poškodí základné súčiastky, čo už teraz pri práci robota „s citom“ nehrozí. Vývoj aplikácie, na ktorej pracoval náš tím špecialistov z rôznych oblastí vývoja robotizovaných pracovísk, trval päť mesiacov.

Aké máte ďalšie plány, rozbehnete výrobu robotov?

Naše plány do krátkodobej aj strednodobej budúcnosti sú veľké. Chceme masívne investovať do rozvoja technológií kolaboratívnych robotov. Staviame v našich výrobných priestoroch nové špičkové laboratórium robotiky. Chceme v ňom vyvíjať nové aplikácie pre kolaboratívne roboty, pre našich nových zákazníkov.

Aký ste mali doteraz ohlas?

S našimi aplikáciami sme oslovili rôzne automobilky, kde sme sa stretli so skvelým ohlasom. Momentálne máme už objednávku na ďalšie pracovisko s kolaboratívnym robotom pre automobilku Škoda Auto, a. s., a rokujeme o masívnejšom nasadení tejto pokrokovej technológie v celom koncerne Volkswagen. Štát avizuje masívnu podporu inovácií a tých podnikov, ktoré budú investovať do vývoja.

Akú podporu podniky potrebujú?

Cena za inovatívny čin roka je pre nás naozaj veľkým impulzom a povzbudením, že naša vláda vníma pozitívne snahy na Slovensku produkovať produkty s tou najvyššou pridanou hodnotou. Zo strany vlády by som uvítal aktívnejšiu podporu pri zamestnávaní absolventov vysokých škôl. Pretože do týchto ľudí musíme prvé dva roky investovať pomerne veľkú sumu na to, aby boli schopní začať pracovať samostatne a plniť úlohy, ktoré od nich očakávame.

Kde všade na zahraničných trhoch chcete s robotom preraziť?

Predovšetkým na trhoch Európskej únie. Považujeme sa za európsku firmu, a preto aj trh únie pokladáme za náš vlastný – domáci trh, takže pre nás geografické hranice nehrajú žiadny vplyv. Až 90 percent našich výkonov ide mimo územia SR.

Oplatí sa vynaložiť čas, peniaze a aj energiu do vývoja? Čo by ste odkázali slovenským inovátorom?

Prvým a jediným predpokladom je pevná vôľa a viera v seba samého. Treba veriť svojim ideám a po vynaložení potrebného množstva energie a času sa výsledok dostaví.

_______________________________________________________________ 

Matador Industries

V tomto roku si z Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre odniesla akciová spoločnosť Matador Industries prvú cenu v kategórii Technologická inovácia. Cenu získal tím ľudí za aplikáciu kolaboratívneho robota. Ako prvá firma v strednej a vo východnej Európe a v koncerne Volkswagen nasadila aplikáciu, ktorú vyvinula. Robot kvôli bezpečnosti už nemusí byť uzatvorený v klietke, pracuje vedľa človeka. Ide o jedno z prvých riešení Industry 4.0.

01 - Modified: 2024-03-20 13:34:47 - Feat.: - Title: Nástup éry humanoidných robotov 02 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s robotkou Ameca ma vyplašil. Bola až príliš podobná človeku 03 - Modified: 2024-03-13 13:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Robot zrejme obchytkával reportérku. Spoločnosť, ktorá stojí za jeho vývojom sa bráni 04 - Modified: 2024-02-14 14:37:21 - Feat.: - Title: Nemecký strojársky export dosiahol minulý rok nový rekord. Jeho bilanciu ovplyvnila aj inflácia 05 - Modified: 2024-01-19 13:56:06 - Feat.: - Title: Trenčianska strojárska spoločnosť podala návrh na vyhlásenie konkurzu, má hromadne prepúšťať
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:26