ŠtudentkaIlustračná snímka: Dreamstime
StoryEditor

Nemôže prestať platiť výživné. Musí o tom rozhodnúť súd

19.06.2016, 11:01
Autor:
(zk)(zk)
V máji jeho dcéra skončila strednú školu. Dlhé roky na ňu platil výživné. Otec si myslí, že by bolo na čase, aby sa začala starať sama o seba a on jej už prestal posielať peniaze. Nie je to však také jednoduché. 

Ako tvrdí advokát Róbert Bános, zákon o rodine neohraničuje povinnosť platiť výživné vekom dieťaťa. „Ako rodič ste povinný platiť výživné až do času, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť. Všeobecne by sa dalo konštatovať, že dieťa je schopné samo sa živiť, ak dokáže samo uspokojovať svoje potreby. Pokiaľ sa rozhodnete prestať platiť výživné, nemôžete to urobiť len tak samovoľne, ak bola vaša vyživovacia povinnosť určená rozhodnutím súdu.“ Treba podať na príslušný súd, ktorým je súd v obvode ktorého má dcéra bydlisko, návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti.

Podajte žiadosť na súd. Aj pri dohode

Aj v tom prípade, že by ste sa so svojou dcérou dohodol na zrušení vyživovacej povinnosti, advokát odporúča písomnú dohodu a tiež podať návrh na súd. Až vydaním rozsudku o zrušení vyživovacej povinnosti si budete môcť byť istý, že pôvodný rozsudok bol zrušený a že vaša vyživovacia povinnosť voči dcére určite zanikla. Je to určite lepšie, ako keby sa otec neskôr musel brániť voči exekúcii, ktorú by  mohla dcéra teoreticky navrhnúť, pokiaľ by pôvodný rozsudok nebol zrušený.  

Pri vysokoškolskom štúdiu výživné trvá

V praxi sa mnohí rozvedení rodičia stretávajú s tým, že nevedia, čo znamená, že ,,je dieťa schopné samo sa živiť?“ Vždy to závisí od konkrétnych okolností daného prípadu. Tento stav ovplyvňujú podľa advokáta rôzne faktory, ako napríklad vek dieťaťa, zdravotný stav, či dieťa ešte študuje, či je schopné sa zamestnať, vykonávať nejakú prácu.

Napríklad samotná skutočnosť, že dieťa brigáduje, ešte nezakladá právo rodičov, aby prestali platiť výživné. Alebo ak dieťa po strednej škole sa rozhodne pokračovať v štúdiu na vysokú školu, vyživovacia povinnosť stále trvá. 

01 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 20:47