StoryEditor

Cesta lietadlom nemusí byť pre hendikepovaných nočnou morou

24.06.2016, 00:06
Autor:
red, runred, run
Letecká charterová sezóna je najviac citeľná v období dovoleniek od júna do konca septembra. Tu sú praktické rady pre vzdušných pasažierov.

Podmienky pri cestovaní lietadlom bývajú osobitne náročné pri preprave zdravotne postihnutých na vozíčku, pri cestujúcich so zníženou mobilitou a taktiež v prípade cesty so zvieratkom. Ako si to zariadiť, informuje Letisko M. R. Štefánika v Bratislave.

Cestujúci so zníženou mobilitou

Cestujúci so zníženou mobilitou majú bezplatný nárok na asistenčné služby pri prechode letiskom. Na tieto služby má nárok cestujúci, ak:
- potrebuje asistenciu pri príchode na letisko a počas doby na letisku,
- potrebuje asistenciu pri výstupe po schodoch do lietadla, ale dokáže sám prejsť na pridelené miesto,
- je úplne imobilný a potrebuje asistenciu až po umiestnenie na sedadlo v lietadle,
- potrebuje asistenciu, v prípade špeciálnych ochorení, no nevyžaduje prepravu na invalidnom vozíku.

Na využitie asistenčných služieb na bratislavskom letisku treba dodržať nasledovný postup. Príslušní cestujúci musia túto skutočnosť ohlásiť najneskôr 48 hodín pred plánovaným odletom svojej spoločnosti, či už prostredníctvom webovej stránky (ideálne už pri rezervácii letenky), alebo cez call centrum, respektíve treba to oznámiť cestovnej kancelárii/agentúre. Po príchode na letisko cestujúci so zníženou mobilitou vyhľadá kontaktné miesto pre asistenčné služby, ktoré sa nachádza pri hlavnom vchode do odletovej aj príletovej haly, je viditeľne označené nápisom Kontaktné miesto pre asistenčné služby, piktogramom a vybavené zvončekom a odposluchom. S pomocou určeného telefónu ohlási svoj príchod asistenčnému pracovisku. Pridelený pracovník ho vyzdvihne a asistuje mu pri všetkých formalitách na letisku až po nastúpenie na palubu.

Parkovanie na letisku pre imobilných

Prvý kontakt imobilného cestujúceho s letiskom je na parkovisku, prípadne na prejazdovej komunikácii priamo pred terminálom. Letisko Bratislava má takýchto cestujúcich vyhradené miesta na parkovisku pre dlhodobé parkovanie a zároveň aj na parkovisku pre krátkodobé parkovanie priamo pred vstupom do terminálu. Osobám so zníženou pohyblivosťou a zdravotným postihnutým je vjazd pred terminál umožnený po legitimovaní preukazom ZŤP. Držitelia tohto preukazu majú umožnené 2-hodinové parkovanie na parkovisku P1 a P2 zadarmo. Pri odchode z parkoviska je potrebné ukázať preukaz operátorovi na parkovisku P2.

Všetky cesty do letiskových terminálov, ako aj samotné terminály bratislavského letiska, sú bezbariérové. Na prekonávanie poschodí v termináloch slúži okrem schodísk a eskalátorov aj 12 výťahov. Terminál je vybavený aj siedmymi toaletami a dvoma sprchami špeciálne prispôsobenými pre potreby imobilných cestujúcich.

Asistenciu pri všetkých úkonoch na letisku poskytuje imobilným cestujúcim handlingový partner leteckého dopravcu, čiže pracovníci letiska. Zamestnanci sú na výkon tejto činnosti vyškolení Národnou radou pre občanov so zdravotným postihnutím. Už pri vybavovacom pulte dostáva imobilný cestujúci bezplatne invalidný vozík letiska, aby jeho vlastný vozík mohli zamestnanci detekčnej kontroly včas skontrolovať a bezpečne naložiť do lietadla.
Invalidný vozík cestujúceho poháňaný na ručný pohon sa prepravuje bezplatne v batožinovom priestore lietadla. Pozor! Niektoré letecké spoločnosti nemusia prepraviť elektrický vozík alebo mobilný skúter.
Samotný proces nakladania/vykladania imobilných osôb do lietadla sa robí špeciálnymi sedadlami, ktoré sú certifikované na túto činnosť.

Letecká spoločnosť flydubai pri lete do Dubaja a späť však vyžaduje lekárske potvrdenie od cestujúcich, ktorí nie sú schopní sami sa na palube pohybovať či dostať na toaletu. Sprevádzajúce osoby si musia zakúpiť vlastné miesto v lietadle.
Vodiaci pes pre nevidiacich sa spravidla prepravuje bezplatne, ale potrebuje európsky pas pre zvieratá - EU pet passport.

Preprava v špeciálnych prípadoch

Pri preprave zvierat treba rozlišovať, či ich veziete na palube, v batožinovom priestore alebo samostatnou leteckou nákladnou linkou, tzv. cargo linkou.

Nie každý letecký dopravca umožňuje prepravu zvierat na palube lietadla, výnimkou je iba vodiaci pes. Živé zvieratá môžu byť zároveň prepravované iba do krajín, ktorých zákony to povoľujú. Ak to dopravca v prepravných podmienkach povoľuje, na palube môže byť s cestujúcim aj jeho štvornohý miláčik - obvykle sa to vzťahuje na psa, mačku, králika alebo činčilu. Zviera musí byť umiestnené v špeciálnej prepravke s pevným nepriepustným dnom a otvormi na dýchanie, pričom letecká spoločnosť si stanovuje hmotnostné a rozmerové limity nielen na samotnú prepravku ale i prepravované zviera. Cestujúci musí prevoz zvieraťa vopred nahlásiť.

Obdobné podmienky platia pri preprave zvierat v batožinovom priestore lietadla, kde musí byť schránka označená menom, adresou a telefónnym číslom prepravovateľa, rovnako by mali byť pripojené inštrukcie na kŕmenie zvieratka. Samozrejmosťou sú príslušné doklady k zvieratku, ktoré by mali obsahovať informáciu o zdravotnom stave zvieraťa potvrdenú veterinárom či o očkovaní zvieraťa proti besnote. Niektoré krajiny zároveň ukladajú prísne karanténne predpisy na každé zviera, ktoré vstúpi do krajiny.

Niektorí dopravcovia majú pevnú sadzbu na prepravu zvieraťa, u iných sa poplatok za prepravu líši v závislosti od hmotnosti zvieratka vrátane prepravného kontajnera, rozmerov prepravky a vzdialenosti cieľovej destinácie. Preto je potrebné, aby sa cestujúci s podmienkami leteckého dopravcu pred samotnou kúpou letenky vopred dôkladne oboznámil.

01 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety 02 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 03 - Modified: 2024-04-06 09:00:00 - Feat.: - Title: ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií 04 - Modified: 2024-03-31 17:03:55 - Feat.: - Title: Britské letiská očakávajú dva milióny cestujúcich do zahraničia počas Veľkej noci 05 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:22