StoryEditor

Zahraničný obchod ČR prekvapil

24.06.2003, 00:00

Deficit zahraničného obchodu Českej republiky vďaka rýchlemu rastu exportu (o 8,4 %) a stagnácii importu príjemne prekvapil, keď z aprílových revidovaných 7,8 mld. CZK sa v máji znížil na 2,4 mld. CZK. V dolárovom vyjadrení -- vďaka rastu sily českej meny oproti americkému doláru -- je výsledok zahraničného obchodu krajiny ešte lepší. Deficit je teda výrazne lepší ako priemer očakávaní trhu, ktorý predpokladal schodok okolo 8,3 mld. CZK.
Zahraničný obchod ČR bol pozitívne ovplyvnený vývozom strojov a zariadení využívaných na výrobu energie, ktorý vzrástol o 19,4 %. Obchodnú bilanciu zlepšili aj exporty kancelárskej a výpočtovej techniky, ktoré narástli o 18,6 %. Tieto výsledky potvrdzujú predchádzajúce štatistické údaje, ktoré už niekoľko mesiacov naznačovali, že informačné technológie a výpočtová technika majú v ČR potenciál na rast. Tento sektor podporuje kvalifikovaná a relatívne lacná pracovná sila. Na druhej strane si treba uvedomiť, že rast tohto odvetvia je do značnej miery determinovaný aj jeho nízkym podielom na domácej ekonomike v predchádzajúcom období, a preto treba rátať so spomalením jeho rastu v relatívne krátkom čase.
Na výsledky obchodnej výmeny negatívne vplýval export osobných automobilov, ktorý sa prepadol o 22,6 %. Táto cifra však v celosvetovom kontexte neprekvapuje. Napriek tomu možno konštatovať, že Česko si zlepšilo obchodnú bilanciu s nemeckom a Rakúskom. To svedčí o tom, že exportéri sa vedia vyrovnať s problémami, pred ktoré ich stavia vývoj svetovej ekonomiky. Podľa Vladimíra Pikoru z Volksbank CZ Research tento fakt netreba preceňovať, pretože zahraniční výrobcovia často svojich tradičných subdodávateľov nahrádzajú lacnejšími z krajín hlavne strednej Európy. Česká republika sa takto zapája do európskeho trhu ešte pred jej vstupom do EÚ -- prebytok jej obchodu s členskými krajinami tohto spoločenstva sa za posledných dvanásť mesiacov zvýšil o 41,3 mld. CZK. Naproti tomu nepriaznivo sa vyvíjal zahraničný obchod ČR v obchode s ázijskými krajinami -- podpisujú sa pod to rôzne bariéry obmedzujúce vstup na trhy týchto krajín.
Analytici Volksbank CZ predpokladajú, že prepad dolára sa skončí. Na druhej strane však očakávajú zastavenie ekonomického spomaľovania v krajinách EÚ, čo sa môže prejaviť rastom zahraničného dopytu. Vystríhajú však pred prílišným optimizmom. Odhady koncoročného deficitu analytikov Volksbank CZ sa pohybujú na vlaňajšej úrovni, teda v intervale od 71 do 80 mld. CZK.
Česká mena včera reagovala na priaznivé výsledky zahraničného obchodu posilnením kurzu. Podľa Markéty Šichtářovej je výrazne nižší než očakávaný deficit impulzom na rast sily meny. Výsledky zahraničného obchodu za posledné mesiace podľa M. Šichtářovej naznačujú, že obchodná výmena nie je problémom českej ekonomiky. Napriek optimistickým výsledkom však nepredpokladá, že ovplyvní názory centrálnej banky na úrokovú politiku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:28