StoryEditor

Správny odstup je hotová veda

17.11.2004, 23:00

Každý ich pozná -- tabuľky, ktoré upozorňujú zákazníkov, čakajúcich pred priehradkou v banke alebo pred bankomatom, aby udržiavali diskrétny odstup od toho, kto je práve na rade. Mnohým ľuďom je totiž nepríjemné, aby sa na nich druhí tlačili, "dýchali im na krk", ale najmä načúvali alebo sa prizerali tomu, do čoho im nič nie je.
Udržiavať odstup patrí k dobrým mravom. Moderná etiketa rozoznáva štyri zóny odstupu, určujúce vzdialenosť, v ktorej sa môže uskutočňovať komunikácia: verejnú, spoločenskú, osobnú a intímnu. Riadia sa podľa stupňa známosti osôb, príležitosti a terénu.

Dôležité vzdialenosti
Verejná zóna
znamená, že treba udržiavať odstup až niekoľkých metrov. Vhodná je pre banky, bankomaty, pošty, úrady a všade, kde sa vyžaduje diskrétna vzdialenosť. V biznise nie je vhodná, pretože okrem bežného pozdravu "Dobrý deň" neumožňuje nadviazať nijaký kontakt ani viesť rozhovor.
Spoločenská zóna sa uplatňuje najmä v spoločenskom styku pri vzdialenosti 1 až 2 metre. Najmä na spoločenských podujatiach (recepcie, kokteily), ale tiež v prestávkach konferencií, prednášok a podobne. Umožňuje priblížiť sa a vyčkať, ako sa veci vyvinú (napríklad zoznámenie sa) a prípadne poslúži ako prechod k osobnému odstupu. Spoločenská zóna sa tiež uplatňuje v styku nadriadeného a podriadeného a odstup môže byť na krátky čas prerušený (napríklad pri spoločnom čítaní z obrazovky počítača). Potom však treba opäť zaujať pôvodný odstup.
Osobná zóna umožňuje priblížiť sa k partnerovi na vzdialenosť jedného metra, nie bližšie. Tento odstup je určený na komunikáciu so známymi, s kolegami a obchodnými partnermi, s ktorými máme dobrý vzťah. Umožňuje napríklad podanie ruky pri pozdravení. Priblíženie sa na vzdialenosť menej ako 50 cm znamená prekročenie hranice a prienik do intímnej zóny.
Intímna zóna je určená skôr pre životných partnerov a najbližších príbuzných, lebo odstup je menší ako 50 cm a umožňuje aj telesný kontakt (napríklad potľapkanie po pleci). Ak sa v pracovnom styku priblížite do intímnej zóny, mali by ste si byť istí, že je to vhodné. V opačnom prípade -- osobitne v styku s obchodnými partnermi a zákazníkmi -- to môže vyvolať problémy, odmietnutie, ba dokonca agresívny ohlas. Preto je intímny odstup v týchto prípadoch skôr tabu.

Vo výťahu so šéfom
Iste ste to už vo výťahu zažili: stretne sa niekoľko cudzích ľudí a panuje hrobové ticho. Nie je nič nepríjemnejšie ako vo výťahu civieť na stenu. Pritom etiketa považuje v niektorých situáciách za zdvorilé pozdraviť aj cudzích ľudí. Napríklad vo výťahu, na schodišti bytového domu, v čakárni u lekára a podobne. Mlčanie môžete prelomiť, keď napríklad stojíte v blízkosti ovládačov: "Dobrý deň, na ktoré poschodie idete?" Vo firme môžete začať: "Dobrý deň, občas sa tu stretávame. V ktorom oddelení pracujete?" alebo "Pekné, že sa tu zasa stretávame. Je to iba osem poschodí, ale predsa...Máte u vás veľa práce?"
Radoví pracovníci len zriedka navštevujú "šéfovské" poschodia. Preto sú mnohí šokovaní, keď vo výťahu stretnú napríklad člena predstavenstva alebo iného vysokého funkcionára spoločnosti. Ako sa v takejto situácii správať? Na nadviazanie nenúteného rozhovoru je, prirodzene, sotva predpoklad. Ale ignorovať "šéfstvo" tiež nesmiete! Najlepšie je, ako pozdravíte napríklad "Dobrý deň, pán..." a pridáte meno, prípadne aj titul či funkciu. Pozriete sa mu priateľsky do tváre a na základe jeho reakcie zistíte, či by mala ďalšia cesta pokračovať bez slov, alebo môže nasledovať malý rozhovor. Napokon, aj člen predstavenstva je iba človek, ktorý si rád vymení niekoľko prívetivých, zdvorilých slov.

Pohľad na nohy neplatí
Pri nastupovaní a vystupovaní z výťahu platí najjednoduchšie pravidlo etikety: prejavujte úctu k starším a rešpekt k nadriadeným. Dámy majú napriek emancipácii tiež prednosť. Pri vystupovaní z plného výťahu je však niekedy výhodnejšie, ak má prednosť ten, kto stojí najbližšie k dverám.
Donedávna platilo, že pri vystupovaní a zostupovaní po schodoch musel pán vždy kráčať pred dámou. Moderná etiketa zmenila aj toto pravidlo spoločenského správania. Pri vystupovaní by muž mal kráčať jeden až dva schodíky za ženou. Z takejto vzdialenosti neuvidí nič, aj keby mala minisukňu. Môže však žene pomôcť, ak by sa na schodoch potkla alebo pošmykla. Pri zostupovaní zostalo všetko po starom: z bezpečnostných dôvodov ide muž vždy pred ženou. Tieto pravidlá platia iba pre úzke a strmé schody. Ak je ich šírka dostatočná, kráčajú vedľa seba.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:28