StoryEditor

Ako sa vyrovnať so zimou

06.01.2004, 23:00
Zima, vlhko, nedostatok svetla - pre mnohých ľudí sú dlhé zimné mesiace nepríjemným obdobím. Aj telo a duša sú v tomto ročnom období citlivejšie. Zima je obdobím pokoja, aspoň tak to príroda zariadila pre rastliny a živočíchy. Moderný človek má však len málo možností poľaviť vo svojich aktivitách, alebo sa dokonca oddať istému druhu zimného oddychu. No aj napriek tomu môže každý z nás urobiť niečo pre to, aby zimu prežil v zdraví a v prírode.

Pokožka a zima
Vonku je mráz, ktorý zalieza za nechty, doma je, naopak, suchý vzduch z ústredného kúrenia. A to je náročné pre našu pokožku. Čím je vonku chladnejšie, o to menej mazu produkuje pokožka. Pri 8 oC sa produkovanie mazu celkom zastaví. To je dôvod, prečo pokožka v zime rýchlo vysychá, je drsná a napnutá. Práve tvári a rukám by sme mali v chladnom ročnom období poskytnúť starostlivosť vo forme mastných krémov. Zvláštnu ochranu potrebuje pokožka tváre pri lyžovaní, lebo pri razantnom zjazde môže jej teplota klesnúť na menej ako -20 oC. V takýchto prípadoch pomôžu špeciálne mastné krémy, najmä výrobky na rastlinnej báze. Na pokožke vytvoria ochrannú vrstvu bez toho, že upchali póry. Tým zabránime prenikaniu chladu.

Čerstvý vzduch a pohyb
Ani v zime by ste nemali pohyb na čerstvom vzduchu priveľmi podceňovať. Rýchla chôdza aspoň dvadsať minút denne rozprúdi krv, posilní obranyschopnosť a zlepší zlú náladu. Dôležitá je pevná obuv a vhodné oblečenie, aby vaše telo bolo celé v teple. Tvrdohlavým odporcom prechádzok stačí cvičenie pri otvorenom okne. Každé ráno desať minút podrepov, poskokov, aby sa človek riadne spotil, potom pod sprchu a ste čerství a pri sile na celý deň.

Program zdravého stravovania
V zime sa pohybujeme menej ako na jar a v lete, o to dôležitejšia je vtedy strava bohatá na balastné látky. Aktivizujú črevá a zabezpečujú funkčné trávenie. Dbajte teda o to, aby vo vašom jedálnom lístku bol dostatok celozrnných potravín, napríklad chlieb, müsli, cestoviny alebo naturálna ryža. Veľa balastných látok obsahuje ovocie a zelenina. Oboje je bohaté aj na vitamíny, minerálne látky a bioaktívne substancie, ktoré pomáhajú udržiavať naše telo v kondícii a stabilizujú imunitný systém. Veľmi bohaté na cenné látky sú čerstvé druhy ovocia a zeleniny, tade také, ktorých sezóna práve prebieha. Patrí k nim ružičkový kel, biela a červená kapusta, karfiol, ale aj mrkva a šalát. Výborne chutia i domáce jablká, a ten, kto má rád exotické ovocie môže si pochutiť na ananáse, kivi, pomarančoch a mandarínkach.

Posilňovanie imunity
Pravidelný pôžitok zo studenej a teplej vody zvyšuje telesnú výkonnosť, a teda aj ochranu pre hroziacimi zimnými infekciami. Vodná kúra podporuje aj prekrvenie a látkovú výmenu.
Ak má voda oživiť funkcie kože a spevniť tkanivo, musí byť citeľne chladnejšia ako telo. Až malý šok z chladu prinúti krvné cievy na reakciu. To ich robí pružnými, čím sa zabezpečuje intenzívne prekrvenie kože, a okrem toho je to dôležité na udržanie normálneho krvného tlaku. Preto každý teplý kúpeľ treba ukončiť studenou sprchou.
Prúd vody je najlepšie viesť vždy od najvzdialenejšieho miesta od srdca, teda odspodu nahor, najprv pozdĺž nôh, potom na brucho, hruď, zadok a chrbát. Po bruchu, zadku a prsiach krúžte prúdom studenej vody tak dlho, dokedy vydržíte. Sprchovanie ukončíme, len čo je pokožka ružová a máme pocit tepla. Pri vodnej kúre je dôležitá pravidelnosť, inak žiadny zdravotný efekt nenastane.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:43