StoryEditor

Ivan Bokroš: Pleti na pomoc

06.01.2004, 23:00
Nielen slnko, ale aj upršané a zasnežené dni sú náporom na našu pokožku. Z vykúrenej miestnosti vyjdeme na ulicu, kde fúka vietor a prší či poletujú snehové vločky... A naša pleť sa s teplotným skokom má vyrovnať! Nehovoriac už o vykúrených, mnoho ráz až prekúrených miestnostiach s mimoriadne suchým vzduchom. Vďaka tomu sa z nej vyparuje omnoho viac vody ako v lete.

Ako získa potrebnú vlhkosť naspäť? Aké prípravky pri starostlivosti o jednotlivé typy pleti používať? Ako sa pri ich kúpe nepopáliť?
O radu sme požiadali špičkového slovenského odborníka na výrobu liečebnej kozmetiky Ing. Ivana Bokroša z firmy IB Cosmetic.
- Prípravky na svoju pleť vyberajte starostlivo, nemeňte ich denne a v nijakom prípade pri ich kúpe neexperimentujte! Kozmetiku nakupujte, hlavne ak máte problematickú pleť, v lekárňach či kozmetických centrách, kde vám poradia pri jej výbere a oboznámia vás s jej zložením a účinkami. Čo sa týka problémov s pleťou, nemusí ísť iba o problémy aktuálne, ale aj tie, ktoré vás potrápili pred niekoľkými mesiacmi - či už citlivá reakcia na parfum, konzervačné látky alebo byliny. O tom všetkom nezabudnite lekárničku či pracovníčku kozmetického centra informovať. Pleť totiž nezabúda, reakcie sa môžu zopakovať!
Každá pleť je zraniteľná, citlivá na chlad, zvlášť na suchú klímu. Stratou vody môže trpieť akákoľvek, aj zdanlivo bezproblémová pokožka. Veľmi dôležité je preto nezanedbávať pitný režim - nijaký krém totiž nemôže našej pleti dodať všetku chýbajúcu vodu. Účinnou ochranou pokožky je tiež zvlhčovanie vzduchu v miestnostiach, v ktorých sa zdržiavame, na požadovanú vlhkosť - 55 až 65 % - pomocou elektrických zvlhčovačov. Nádoby s vodou umiestené na radiátoroch túto úlohu nezvládnu. Nemenej dôležité je používať kvalitné hydratačné kozmetické prípravky, ktoré zabránia jej vysúšaniu.

Ako spoznáme, že pleti chýba vlhkosť?
- Dehydrovaná pokožka stráca vláčnosť, žiarivosť, navyše môže byť oslabená voči vonkajším vplyvom. Stane sa napríklad, že sa nám mastnejšia pleť na nose začne šúpať, myslíme si, že je suchá a "dožičíme" jej mastný krém. Ale pleti chýba voda, nie tuk...

Teda keď použijeme krém, tak hydratačný...
- Áno, v zime je nevyhnutné používať hydratačný krém, a platí to pre všetky typy pleti. Obsahuje totiž látky, ktoré zabraňujú prehnanému odparovaniu vody z pokožky. Zabezpečuje teda optimálnu mieru hydratácie. Aj keď ste sa možno stretli s názorom, že tento krém obsahuje vodu, ktorá na pleti zamŕza a preto by sa teda v zime nemal používať... Nie je to však prípad všetkých hydratačných pleťových krémov, pretože existujú krémy, kde vonkajšiu vrstvu tvorí olejová fáza, ktorá chráni vodu pred účinkami mrazu. A práve tým zabezpečuje dokonalú hydratáciu pleti v zimných mesiacoch. Pri iných typoch hydratačných krémov tvorí vonkajšiu vrstvu vodná fáza, čo však v zimných mesiacoch nevyhovuje. Pretože pleť najskôr premasťujú a až potom hydratujú. Vodu však obsahujú všetky krémy bez výnimky.
Dokonalý polopriepustný ochranný film vytvára na pokožke nová liečebná kozmetika MEDI Line (pre kozmetické salóny dodávaná pod značkou IBIO) s obsahom vzácnych solí z Mŕtveho mora. Obsah týchto solí pokožku hydratuje a účinné látky - extrakty z liečivých rastlín, prírodné vosky, oleje a lipozómy, regenerujú povrchové bunky pleti a zabraňujú tvorbe vrások. Tento nový rad výrobkov - pleťové krémy, masky, mlieka, pleťové vody - s obsahom liečivých minerálnych látok sa vyrába modernou technológiou - emulgáciou pri zníženom tlaku, bez prístupu vzduchu. Prípravky po nanesení na pleť vytvárajú mikroskopicky tenký film, ktorý sa zložením podobá prirodzenej kyslej ochrannej vrstve pokožky. Na jednej strane je vzdušný, ale súčasne zabraňuje jej nadmernému vysušovaniu.

Reakciou na chlad či suchý vzduch je podráždenie pleti, začervenenie, pocit napätej pokožky, šupinky, svrbenie... Aké kozmetické ošetrenie odporúčate pre takúto citlivú pleť?
- V tomto čase je nevyhnutné pleť priam rozmaznávať. Na ošetrenie dehydrovanej normálnej i suchej pleti blahodarne pôsobí hydratačná kúra. Pleť nielen hydratuje, ale dodáva jej zároveň vitalitu, zvyšuje jej pružnosť a odolnosť voči vonkajším vplyvom. Suchá a citlivá pleť potrebuje dostatok minerálnej vody - nielen do seba, ale aj na seba. Stačí na 5 minút priložiť na pleť mäkkú, v minerálke navlhčenú gázu. Pokožku dokonale hydratuje a zvláčni. Pripraví ju tiež na masáž tváre a dekoltu. Súčasťou kúry sú pravidelné masáže s masážnym regeneračným levanduľovým olejom, ktorý obsahuje zmäkčujúce komponenty a extrakt slezu, čo pokožku zjemní a uvoľní svalové napätie. Na pravidelné ošetrovanie pleti sú vhodné prípravky s obsahom minerálov z Mŕtveho mora a extraktov rastlín.
Pleť si čistite a umývajte čistiacim hydratačným mliekom obohateným o aloe vera a tonizujte ju hydratačnou čistiacou pleťovou vodou so zníženým obsahom alkoholu. Prírodné účinné látky v nej obsiahnuté - extrakt lipy, mäty piepornej a aloe vera - aktivizujú látkovú výmenu, podporujú vytváranie kyslej ochrannej vrstvy a zabraňujú vysúšaniu pokožky. Potom naneste pleťový hydratačný krém a v prípade jemných rýh a vrások na citlivých miestach okolo očí aj antistresový očný krém. Ľahký a jemný hydratačný krém pomáha udržovať vlhkosť a vláčnosť pokožky, obsiahnutý UV A filter aktívne pôsobí proti jej predčasnému starnutiu a extrakt z aloe vera aktivizuje bunkovú činnosť. Očný krém s obsahom extraktu slezu a kostihoja spomaľuje tvorbu vrások, olivový olej stimuluje tvorbu buniek a vytvára tým mladistvý vzhľad pleti. Aspoň raz týždenne na citlivú a podráždenú pokožku aplikujte regeneračnú výživnú či gélovú hydratačnú masku. Prírodné látky - aloe vera, provitamín B5 a včelí vosk - ktoré sú súčasťou výživnej masky dokonale zregenerujú kožné tkanivo. Správnu vlhkosť a vláčnosť pokožky zachová hydratačná maska. Alantoín - výťažok z kostihoja, mäta pieporná a aloe vera zabraňujú vädnutiu pleti.

So suchým vzduchom súvisia i známky predčasného starnutia pleti a tvorba nových vrások. Čo pre ňu môžeme urobiť?
- Dožičiť jej relaxáciu a regeneráciu - napríklad formou regeneračnej lipozómovej kúry. Tvár, krk a dekolt očistite čistiacim pleťovým mliekom na suchú a citlivú pleť a dočistite bezalkoholovou pleťovou vodou. Aplikujte multivitamínový krém obohatený o prírodné komponenty - olivový olej, včelí vosk, aloe vera, provitamín B5 a vitamíny E a C. Zabraňuje oxidácii mastných kyselín a zachytáva voľné radikály v pokožke, vďaka čomu má výrazné - doslova omladzujúce účinky. Masážnou emulziou na suchú pleť s extraktom lipy si následne urobte 15- až 20-minútovú masáž tváre a dekoltu. Extrakt z lipy pomáha uvoľňovať svalové napätie a vytvára jemnú prírodnú vôňu. Naneste výživnú lipozómovú masku na tvár, krk a dekolt. Povzbudzujúce účinky vaječného lipozómu, extraktu aloe vera, olivového oleja, provitamínu B5 a vitamínu E udržujú pleť hebkú, vláčnu a sviežu. Na záver naneste výživný krém s obsahom vaječných lipozómov, olivového oleja, extraktu kostihoja, slezu a provitamínu B.

Čomu možno pripísať priam omladzujúce účinky solí z Mŕtveho mora?
- Minerálne látky vo vode z Mŕtveho mora dosahujú koncentráciu až 32 %, čo je vlastne nasýtený roztok. Z toho kuchynská soľ - chlorid sodný tvorí 12 - 18 %, zvyšok sú zlúčeniny draslíka v množstve 18 - 28 %, horčíka 24 až 34 %, brómu, jódu, vápnika a ďalších stopových prvkov. A práve táto zmes minerálov prispieva k obnove a regenerácii buniek. Pre zaujímavosť, v bežnej morskej soli je obsah chloridu sodného viac ako 90 %, a teda zastúpenie ďalších minerálnych látok je neporovnateľne menšie.
Pretože starnutie je vlastne procesom trvalej straty tekutín, bunky bohaté na minerály majú vďaka osmotickému tlaku lepšiu schopnosť pohlcovať vlhkosť, a tá dodáva koži zdravší a svieži pocit. V preschnutej pokožke živiny cirkulujú ťažšie. Dožičte si preto aspoň raz za týždeň i relaxačný a regeneračný kúpeľ. Vo vani s obsahom 60 až 80 litrov vody stačí rozpustiť 125 až 250 g soli z Mŕtveho mora. Kúpeľ prispieva k normalizácii látkovej premeny a všetkých ostatných životných funkcií, navyše má aj podporné liečivé a dezinfekčné účinky. Vďaka nemu sa telo rýchlejšie regeneruje a zvyšuje sa jeho obranyschopnosť. Tajomstvo zdravia a krásy poodhalilo Mŕtve more už kráľovi Šalamúnovi a starým Rimanom.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:51