StoryEditor

Dovolenkujete na Slovensku? Poistite sa do hôr

11.07.2016, 08:45
Keď sa vám niečo stane počas dovolenky na Slovensku, pomôže vám rýchla zdravotná pomoc a lekári v nemocnici. Má to však jeden háčik. Ak sa vám úraz stane na mieste, kam sa sanitka nedostane, musí vás „ratovať“ Horská záchranná služba. A to rozhodne nie je lacné.


Preto by ste do hôr nemali chodiť bez poistenia nákladov na zásah Horskej záchrannej služby. Riskovať bez poistenia sa vôbec neoplatí – stojí len 50 centov na deň a uzavriete ho za pár minút napríklad cez telefón.

Záchranná akcia v horách stojí stovky eur. Ak nemáte poistku, zaplatíte ju z vlastného. Pozor, slovenské hory sú nevyspytateľné.

Počas minulého leta zasahovala Horská záchranná služba  celkovo 366 -krát. Pritom problémy turistov v horách majú stúpajúcu tendenciu. Najviac zásahov si tradične vyžiadali problémy turistov vo Vysokých Tatrách, ale na druhom mieste sa ocitol Slovenský  raj, ktorý predbehol ďalšie vysoké horstvá na Slovensku.

A viac ako polovica zo zásahov smerovala práve k slovenským turistom. Pritom zásah horských záchranárov ani zďaleka nepotrebovali iba starší. Zablúdenie, úrazy a celkové vyčerpanie precenením vlastných schopností sa nevyhlo ani mladším a fyzicky zdatným turistom.

Úraz vás môže vyjsť draho

Zásah Horskej záchrannej služby nie je lacný: bez použitia vrtuľníka vyjde priemerne na 350 eur.

Ak sa do záchrany musí zapojiť vrtuľník, priemerná cena zásahu narastá na 4 500 eur. 

Podľa zákona si náklady na pátranie, vyslobodzovanie a prípadnú prepravu k sanitke alebo do nemocnice musí každá zachraňovaná osoba, staršia ako 18 rokov a spôsobilá na právne úkony, platiť z vlastného vrecka.

Záchranná služba po zásahu vystavuje faktúru a ak nemáte poistenie, čelíte vymáhaniu dlžnej sumy.  Keďže cena poistenia na hory stojí od 50 centov na deň,  neoplatí sa vstúpiť do hôr bez poistenia.

Poistenie na hory platí vo všetkých 15 horských oblastiach na Slovensku, kde hliadkuje Horská záchranná služba, čiže v Tatrách (Vysoké, Západné, Belianske, Nízke), Fatrách (Veľká, Malá), v Pieninách, Stredných, Kysuckých a Moravsko-sliezskych Beskydoch, Kysuckej vrchovine, Bukovských a Kremnických vrchoch, Javorníkoch a v Slovenskom raji.

 „Poistenie pokrýva náklady na technickú časť zásahu záchranárov až do výšky 20 -tisíc eur. Máte teda istotu, že aj pri náročnom  pátraní všetky náklady pokryje poistenie,“ hovorí Judita Smatanová z Union poisťovne.

5 spôsobov, ako sa poistiť
Na výber máte päť možností poistenia: osobne na pobočke, cez internet, cez SMS, cez zákaznícku linku alebo prostredníctvom mobilných aplikácií.

Ak uzavriete poistenie online, poistná zmluva je platná od momentu, keď zaň zaplatíte - presnejšie, keď vám peniaze odídu z účtu. Nenechávajte si to na poslednú chvíľu: ak by ste nestihli poslať peniaze najneskôr v posledný deň lehoty na prijatie návrhu, poisťovňa nie je viazaná návrhom zmluvy a tento automaticky zaniká.

SMS poistenie a mobilná aplikácia platia pri poistení do hôr okamžite. Stačí, ak sa poistíte aj na parkovisku pri aute tesne predtým, ako vyrazíte na túru.

Aj pri poistení do hôr na Slovensku sa rozlišuje, aké aktivity plánujete v horách.

Ak idete na turistiku po značkovaných chodníkoch, na ktorých nie sú umelé istiace prostriedky, stačí vám základná riziková skupina turista.

Ak však chcete v horách lietať na paradligovom padáku, liezť po skalách či robiť kajaking, potrebujete vyššiu rizikovú skupinu šport.

„Je dôležité uzavrieť si správne poistenie podľa aktivity, ktorú v horách chcete robiť. V opačnom prípade vás poistka neochráni pred vysokými nákladmi.  Preto sa v poisťovni uistite, že ste si vybrali správne poistenie, alebo sa poraďte s finančným sprostredkovateľom,“ radí Miloš Silný z OVB Allfinanz Slovensko.

Počas dovolenky sa oplatí chrániť auto aj domácnosť
Aj pri dovolenke na Slovensku sú na zváženie ďalšie dovolenkové poistenia. Napríklad poistenie batožiny kryje krádež či poškodenie osobných vecí, cenností, elektroniky a športového vybavenia, a to na hoteli alebo v aute.

Podceniť netreba ani úrazové poistenie, ktoré vám poskytne finančnú náhradu za trvalé následky či, v najhoršom prípade, za smrť v dôsledku úrazu.

Nezabudnite ani na poistenie bytu či domu: mnohí zlodeji sa špecializujú na krádeže počas letných dovoleniek, je preto vhodné poistiť si domácnosť proti krádeži a vandalizmu.

Chrániť by ste mali aj svoje auto: ak nemáte celoročné havarijné poistenie, dá sa uzavrieť poistenie proti vybraným rizikám iba na čas dovolenky. Nie je to vôbec drahé: napríklad poistenie päťročnej Škody Octavia proti krádeži, živlom a havárii a takisto vandalizmu stojí v poisťovni Onlia iba 20 eur na mesiac.


Koľko to stojí poistenie do hôr?
Základná riziková skupina turista (pešia turistika)
Union Poisťovňa 0,50 eura/deň
Európska cestovná poisťovňa od 0,70 eura/deň
Generali od 0,70 eura/deň

Vyššia riziková skupina šport (športy v horách, napr. paragliding, rafting, kajaking, skalolezectvo)
Union Poisťovňa 1 euro/deň
Európska cestovná poisťovňa od 1,40 eura/deň
Generali od 1,40 eura/deň

Poistenie do hôr kryje:
vyhľadávanie

vyslobodzovanie

prepravu - pozemnú alebo leteckú

v najtragickejšom prípade zvoz telesných pozostatkov.

Najčastejšie dôvody zásahov horských záchranárov:
neznalosť terénu

precenenie fyzickej kondície a náročnosti terénu – vyčerpanie, totálny kolaps, srdcové príhody

nedostatočné skúsenosti s vysokohorskou turistikou - náhle zmeny počasia, neznalosť, ako sa chrániť v nepriaznivom počasí, v prípade úrazu

neopatrnosť a nepredvídavosť

Čo robiť, ak potrebujete v horách pomoc:
volajte nonstop linku Horskej záchrannej služby

18 300 alebo univerzálnu tiesňovú linku 112

snažte sa popísať čo najpresnejšie svoju polohu, poprípade si zapnite navigáciu a nadiktujte svoje GPS súradnice

pri chladnom počasí si oblečte všetko oblečenie, ktoré máte so sebou, aby nedošlo k podchladeniu

V ktorých pohoriach na Slovensku potrebujete poistenie do hôr:
Belianske Tatry 
Bukovské vrchy
Javorníky
Kremnické vrchy
Kysucká vrchovina
Kysucké Beskydy
Malá Fatra
Moravsko-sliezske Beskydy
Nízke Tatry
Pieniny
Slovenský raj
Stredné Beskydy
Veľká Fatra
Vysoké Tatry
Západné Tatry

01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 05 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:01