dreamstime.com
StoryEditor

Americká vláda chcela čítať emaily uložené na európskych serveroch. Neúspešne

31.07.2016, 00:46
Autor:
ducduc
Federálny odvolací súd Spojených štátov amerických rozhodol v prospech spoločnosti Microsoft v prípade známom ako „The Warrant Case“

Súd predminulý týždeň rozhodol, že spoločnosť Microsoft nie je povinná vydať emailové správy svojich zákazníkov uchovávané v dátovom centre v Írsku americkým štátnym orgánom.

Americká vláda tak nedostala oprávnenie na jednostranné využívaniu príkazov na prehliadku mimo územia štátov. Pôvodne svoj zámer opierala o americký Store Communication Act. Rozhodnutie formálne potvrdilo, že právo na súkromie je chránené zákonmi krajiny dotknutej osoby. Zároveň pomáha zabezpečiť, aby prostriedky právnej ochrany využiteľné vo fyzickom svete bolo možné aplikovať aj na svet digitálny. Hoci prípad inicioval Microsoft, súdu boli taktiež predložené správy 28 technologických a mediálnych spoločností, 23 obchodných združení a záujmových skupín, 35 osobností z odboru informačných technológií, ako aj samotnou írskou vládou. Na stranu technologického giganta sa v súboji proti štátnym orgánom postavili také spoločnosti ako Apple, Cisco, Amazon, CNN či FOX.

Vyjadrenie Brada Smitha, vedúci právneho oddelenia spoločnosti Microsoft
Od začiatku celého prípadu sme si tiež boli vedomí, že ochrana súkromia a potreby orgánov činných v trestnom konaní si vyžadujú nové právne riešenia, ktoré budú odrážať svet tak, ako existuje dnes - nie technológie, ktoré existovali pred tromi desiatkami rokov, teda v čase, keď boli prijaté súčasné zákony. Sme preto veľmi potešení, že zástupcovia oboch politických strán v Kongrese vyjadrili podporu myšlienke nového zákona o ochrane súkromia v medzinárodnej komunikácii. Teší nás tiež, že americké Ministerstvo spravodlivosti sa zasadzuje o bilaterálnu dohodu s vládou Spojeného kráľovstva. Rozhodnutie znamená, že je o to dôležitejšie, aby Kongres a výkonná moc spojili svoje úsilie modernizovať právo.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:42