StoryEditor

Chcete peniaze na kolektory alebo nový kotol? Termín výzvy je už známy

01.08.2016, 09:22
Chcete štátom a z eurofondov dotované slnečné kolektory, fotovoltické panely, či tepelné čerpadlá alebo kotly na biomasu? Termín výzvy je už známy - zverejní sa 6. septembra o 12. hodine.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) rozbieha tretie kolo projektu „Zelená domácnostiam“.
Nové poukážky s platnosťou tri mesiace sú len pre domácnosti z mimobratislavských krajov.

Využite čas a dôsledne si vyberte vhodný zdroj a dodávateľa

„Posun pôvodne avizovaného termínu spôsobilo najmä predkladanie väčšiny poukážok z prvého a druhého kola na preplatenie v posledné dni ich platnosti,“ vysvetlil Stanislav Jurikovič zo SIEA. Upozornil, že poukážky v treťom kole dostanú len pripravení.

Ak boli predložené dokumenty neúplné, prípadne nesprávne, posudzovanie sa predlžovalo. Žiadosti o preplatenie priniesli rôzne aj neštandardné situácie, s ktorými sa zhotovitelia museli vysporiadať. Pôvodne plánovaný termín sa presunul aj kvôli nevyhnutným kontrolám už zrealizovaných inštalácií.

Poukážky z prvých kôl sa už preplácajú

„Väčšina kontrol bola úspešná a SIEA uhradila ďalšie poukážky,“ avizoval Jurikovič. Všetky ďalšie bez nutnosti kontroly budú preplatené v najbližších dňoch, ubezpečuje aj na svojej web stránke SIEA. Ďalšie sa uhradia v krátkom čase podľa výsledku kontrol na mieste inštalácií, ak budú nutné.

Zo 45 miliónov eur určených na projekt,  je po prvom a druhom kole preplatených alebo rezervovaných 6,7 milióna eur na viac ako 3 -tisíc zrealizovaných inštalácií.

Zhotovitelia a domácnosti by si podľa Jurikoviča mali zvážiť svoje kapacity a možnosti do ďalšieho kola, aby vydané poukážky neprepadli, neostávali nevyužité a zariadenia sa neinštalovali na poslednú chvíľu. „Len s takýmto prístupom bude môcť systém fungovať plynule a ďalšie mimobratislavské kolo by mohlo byť vyhlásené ešte tento rok,“ skonštatoval.


Čo musíte urobiť predtým, než požiadate o poukážku:

1. Choďte na www.zelenadomacnostiam.sk a vyberte si firmu, ktorá vám poradí a zariadenie nainštaluje.

2. Zoznámte sa s podmienkami podpory a už teraz si dajte poradiť od zhotoviteľov - ich zoznam a všetky informácie sú na web stránke www. zelenadomacnostiam.sk. Zhotoviteľ vám s tým pomôže - ten totiž nedostane len peniaze za to, že vám zariadenie nainštaluje, ale má aj poradiť, aby ste si nedali do domu inštalovať zlé zariadenie.

3. Overte si, aký obnoviteľný zdroj energie je pre vašu domácnosť vhodný.

4. Oslovte viacerých zhotoviteľov. Ak oslovíte len jedného, bude svoj výrobok chváliť a hrozí vám, že si vyberie nesprávne riešenie.

6. Tieto kroky musíte urobiť ešte predtým, než vyplníte poukážku - potom totiž už zariadenie s konkrétnym výkonom, ktoré si vyberiete zo zoznamu, nemôžete zmeniť. Nedá sa zmeniť žiadny parameter uvedený na poukážke. Papiere musia sedieť.

7. Uzatvorte zmluvu so zhotoviteľom. Je to poistka aj pre Vás, pretože ak ste si aj vybrali zariadenie zo zoznamu, to nemusí byť v čase uverejnenia výzvy v SR na trhu alebo zhotoviteľ, ktorého ste si vybrali, také zariadenie neinštaluje z iných dôvodov.

RADA HN: Neblokujte pripravené domácnosti. Ak tieto kroky nepodniknete a nebudete pripravení a požiadate o vydanie poukážky, môžete pripraviť iné domácnosti o možnosť získať peniaze.

Čo treba vedieť o projekte Zelená domácnostiam:

- Je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia

- Uvoľňovanie európskych prostriedkov predpokladá niekoľkostupňovú kontrolu, ktorá má na všetkých úrovniach zabezpečiť, že pomoc je využitá efektívne, hospodárne a len za účelom, na ktorý bola určená.

- Kontrolované nie sú len domácnosti, ale aj SIEA. Preverované boli napríklad postupy vydávania poukážok, ale aj spôsob, akým SIEA kontroluje domácnosti a zhotoviteľov, či podmienky pomoci spĺňajú domácnosti v zmysle ich čestných vyhlásení.
 

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:20