StoryEditor

20 odpovedí o zmenách v dedičstvách

Prejednanie dedičstva by už malo byť rýchlejšie, hospodárnejšie a bez zbytočných prieťahov. Aké pravidlá platia už mesiac, objasňujú odborníci z praxe. Tému nájdete dnes v Hospodárskych novinách.

Odpovedá Michal Múcska, tlačové oddelenie ministerstva spravodlivosti


1. Dohody dedičov
Dedičia môžu uzavrieť dohodu a notár už nebude vydávať osvedčenie. V čom sa teda situácia pre dedičov mení?
Pre dedičov sa situácia nemení. Naďalej majú možnosť uzavrieť dohodu o vysporiadaní dedičstva, ktorá má prednosť pred nadobudnutím dedičstva na základe dedičských podielov. Rozdiel spočíva len v tom, že takáto dohoda dedičov bude schvaľovaná priamo notárom, a to uznesením. Notári ako súdni komisári prevzali od súdov časť tzv. mimosporovej agendy, čo výrazným spôsobom zefektívni a zrýchli súdne konanie. V konaní o dedičstve bola ponechaná právna úprava súdneho komisariátu, t. j. konanie a rozhodovanie notára v konaní o dedičstve na základe poverenia súdu. Notári však už budú vydávať rozhodnutia počas celého priebehu dedičského konania, a tak dedičské konanie prebehne v podstate celé u notára.

2. Doručenie upovedomenia o dedičskom práve
Ako sa dedičia zosnulej osoby dozvedia o začiatku dedičského konania?
Všetci potenciálni dedičia sa o svojom dedičskom práve dozvedajú upovedomením o dedičskom práve. V prípade, že dedičské konanie nebolo zastavené (pretože poručiteľ nezanechal žiaden majetok), doručuje sa upovedomenie tým, o ktorých sa možno dôvodne domnievať, že sú dedičmi. Novinkou oproti pôvodnej právnej úprave je, že sa toto právne upovedomenie doručuje priamo do vlastných rúk dediča (alebo ústne do zápisnice), pričom tzv. fikcia doručenia je vylúčená.

3. Veritelia zosnulého
Zosnulý zanechal dlhy. Akým spôsobom sa na konaní zúčastnia aj jeho veritelia?
Účastníkmi dedičského konania sú v obmedzenom rozsahu. Veriteľ poručiteľa je účastníkom: a) v rozsahu uzavretia a schválenia dohody dedičov a veriteľa, ktorou sa vysporiadava pohľadávka veriteľa; b) v rozsahu uzavretia a schválenia dohody dedičov a veriteľa o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov; c) po právoplatnosti uznesenia o nariadení likvidácie dedičstva, ak prihlásil svoju pohľadávku. Podľa pôvodnej právnej úpravy bol poručiteľov veriteľ účastníkom konania v prípade, keď sa vysporiadava jeho pohľadávka, a pri likvidácii dedičstva.

4. Neprihlásené dlhy
Čo ak sa všetci veritelia zosnulého dlžníka neprihlásia do konania o dedičstve?
Aj pre prípad, ak by nebolo možné zistiť všetkých veriteľov, nová právna úprava hovorí, že na návrh dedičov vydá súd uznesenie, v ktorom vyzve veriteľov, aby mu oznámili svoje pohľadávky v lehote, ktorú v uznesení určí. Nesmie byť kratšia ako ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:59