StoryEditor

10 odporúčaní pre nájomcov bytov

Chystáte sa do prenájmu či do podnájmu? Tak potom sa vám určite zíde pár dobrých rád, ako na tom zbytočne neprerobiť.

1. Podpísať zmluvu na určitý či neurčitý čas
To, či bude nájomná zmluva uzavretá na dobu určitú alebo neurčitú, závisí podľa advokáta Milana Ficeka z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková od dohody prenajímateľa a nájomcu. Ich rozhodovanie je spravidla ovplyvnené tým, za akým účelom sa nájomná zmluva uzatvára. „V zásade platí, že ak si nájomca hľadá dlhodobý nájom, je vhodné uzavrieť zmluvu na neurčitý čas a ak si hľadá nájom na kratšie obdobie, tak je namieste uzavrieť zmluvu na dobu určitú,“ radí advokát. Najmä pri zmluvách na dobu neurčitú je však potrebné dávať pozor na to, za akých podmienok je možné zmluvu ukončiť. Pri zmluvách uzatváraných na dobu určitú sa možno v praxi stretnúť s tým, že zmluvné strany sa dohodnú na tom, že nájomca má po uplynutí dohodnutej doby nájmu prednostné právo na uzavretie ďalšej nájomnej zmluvy.


TIP HN: Zvážte si vaše finančné možnosti i to, na ako dlho chcete nájomnú zmluvu uzatvoriť. „Inak sa môže stať, že uviaznete v nájomnom vzťahu a nebudete schopný plniť si svoje záväzky. Za najväčšiu chybu možno považovať uzatvorenie zmluvy bez toho, aby ste jej rozumeli, alebo ak je pre vás nevýhodná,“ dodáva Milan Ficek.

2. Neporiadok v byte či bývanie so zvieraťom
Ak máte nejaké domáce zviera a chcete s ním bývať v prenajatom byte či v podnájme, dohodnite si to radšej vopred v zmluve. Tiež v prípade, ak chcete študovať v cudzom meste a budete v byte bývať viacerí, hoci ako študenti. V nájomných zmluvách bývajú podľa advokáta Milana Ficeka v rámci vymedzenia práv a povinností zmluvných strán upravené spravidla aj obmedzenia vo vzťahu k užívaniu predmetu nájmu. „Ak je predmetom nájmu byt, je vhodné, aby zmluva vymedzovala, koľko osôb môže byt užívať, či je nájomca oprávnený v byte fajčiť alebo či môže mať v byte aj domáce zviera. Obmedzenia ohľadne fajčenia, zvierat v byte a podobne, možno považovať za legitímne,“ radí advokát. Ak by ste však v byte ako mladí často rušili nočný pokoj a usporadúvali hlučné párty a išlo by o sústavné, opakované alebo nadmerné rušenie susedov, môže to mať pri splnení zákonných podmienok za následok ukončenie nájomnej zmluvy výpoveďou zo strany prenajímateľa.


TIP HN: Prenajímateľ vám nemôže vstúpiť do by...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-05-30 09:42:25 - Feat.: - Title: Odchod by stál ťažké milióny, Kožuch a Kvietikovi ľudia priklincovali štátnu agentúru do drahého prenájmu 04 - Modified: 2023-03-16 09:48:38 - Feat.: - Title: Chcete prenajať byt? Práva nájomníkov sú väčšie, ako si myslíte, dávajte si pozor na detaily (rady právnika) 05 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:29