StoryEditor

Prenajímate byt? Zarábajte na ňom

Ak prenajímate nehnuteľnosť, dôležité je vedieť, ako správne napísať nájomnú zmluvu, aby ste boli chránení pred škodami nájomníkov. Riaďte sa týmito odporúčaniami.

1. Zmluvu o nájme uzavrite vždy písomne. Ak ju uzavriete podľa zákona o krátkodobom nájme – nemáte ani inú možnosť, keďže zákon vyžaduje len písomnú formu nájomnej zmluvy. „Občiansky zákonník striktne neustanovuje písomnú podobu zmluvy o nájme, avšak v prípade ústneho dojednania je potrebné o tom vyhotoviť písomnú zápisnicu,“ vraví konateľ advokátskej kancelárie Raslegal Slavomír Rabatin. Vždy však odporúča písomnú formu zmluvy. „Zmluvné strany sa tak vyhnú problémom s dokazovaním toho, čo si dohodli,“ vraví advokát. Aj napriek tomu, že písomná forma nájomnej zmluvy nie je v Občianskom zákonníku striktne daná, množstvo problémov nastáva práve pri uzatváraní zmlúv o nájme v ústnej podobe, keď vzniká problém s dokazovaním, čo bolo dojednané.

2. Registrujte sa na daňovom úrade. Ak to neurobíte, pripravíte sa o všetky výhody plynúce zo zákona o krátkodobom nájme bytu. „Na nájomný vzťah sa nebudú aplikovať niektoré ustanovenia o jeho skončení výpoveďou a odstúpením a o možnosti napadnúť neplatnosť skončenia nájmu. V tejto časti nastupuje režim Občianskeho zákonníka,“ upozorňuje advokát Rabatin.

3. Dohodnite si kratšiu výpovednú lehotu. Možné je to podľa zákona o krátkodobom nájme bytov. Prenajímateľ s nájomcom si môžu v určitých prípadoch dohodnúť výpovednú lehotu už aj 15-dňovú. „Oproti Občianskemu zákonníku, podľa ktorého je výpovedná lehota tri mesiace, ide o flexibilnejšiu úpravu. Zároveň pri výpovedi podľa tohto zákona je vylúčené ustanovenie o takzvanej bytovej náhrade,“ upozorňuje ďalej advokát. Nebudete tak musieť v určitých prípadoch, ktoré stanovuje Občiansky zákonník, zabezpečovať nájomcovi náhradný byt, ubytovanie alebo prístrešok.

4. Zabezpečte sa pre prípad skončenia nájmu. Ak sa chcete domáhať neplatnosti skončenia nájmu, musíte na súd doručiť žalobu v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď vám bola doručená výpoveď nájomcu alebo odo dňa, ktorým odstúpil od nájomnej zmluvy. Rovnako to platí aj vtedy, ak by ste nájom chceli ukončiť vy. „Účinky právneho úkonu, ktorým je výpoveď alebo odstúpenie od zmluvy podaním žaloby nie ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-05-30 09:42:25 - Feat.: - Title: Odchod by stál ťažké milióny, Kožuch a Kvietikovi ľudia priklincovali štátnu agentúru do drahého prenájmu 04 - Modified: 2023-03-16 09:48:38 - Feat.: - Title: Chcete prenajať byt? Práva nájomníkov sú väčšie, ako si myslíte, dávajte si pozor na detaily (rady právnika) 05 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:17