StoryEditor

20 otázok a odpovedí o nájme bytov

Kedy a ako správne uzatvoriť zmluvu o prenájme či podnájme? S akými ťažkosťami sa môžu stretnúť prenajímatelia či nájomcovia? Radia experti z praxe.

Odpovedá Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárii Slovenska
1. Nová legislatíva
V roku 2014 začal platiť zákon o krátkodobom prenájme bytu. Aké konkrétne zmeny prinieslo zavedenie tohto zákona?
Dôvodom na prijatie novej právnej úpravy, teda zákona o krátkodobom prenájme bytov bolo, aby sa na trh s nájomnými bytmi dostal väčší počet bytov. Keďže pôvodná právna úprava (Občiansky zákonník) do veľkej miery znevýhodňovala prenajímateľov, veľký počet vlastníkov voľných bytov neuvažovalo o prenájme svojich nehnuteľností. Zo skúseností môžem konštatovať, že veľký podiel novouzatváraných nájomných zmlúv sa riadi práve novou právnou úpravou. Na druhej strane neexistujú štatistiky, ktoré by vyhodnotili množstvo nových nájomných bytov.

2. Zákon v praxi
Prečo bolo dôležité prijať zákon na takýto typ prenájmu? Ukazovala prax, že je takýto zákon potrebný?
Občiansky zákonník do veľkej miery znevýhodňoval prenajímateľov, resp. vlastníkov nehnuteľností. Prax ukázala, že je potrebné mať pri nájomnom vzťahu k dispozícii množstvo nástrojov, ktoré sú výhodou pre prenajímateľa i nájomcu. Napríklad kratšia výpovedná lehota, úprava kaucie, špecifikácia dôvodov pre výpoveď a podobne. Dôležitou novinkou v tomto zákone je aj ustanovenie, podľa ktorého, ak strana ukončí nájomný vzťah a toto ukončenie druhá zmluvná strana napadne na súde, nebude mať podaná žaloba vplyv na účinky takéhoto právneho úkonu, teda ukončenia nájomného vzťahu.

3. Dvojročná lehota
Je lehota nájmu na 2 roky niečím špecifická? Ktoré skupiny ľudí zvyknú využívať takýto druh úväzku?

Zákon je možné aplikovať v prípade, ak je zmluva uzatvorená maximálne na 2 roky s tým, že je možné ju predĺžiť 2-krát na 2 roky, to je maximálna lehota 6 rokov. Je to postačujúce vo väčšine nájomných vzťahov.

4. Nájom vs. vlastné bývanie
Dalo by sa povedať, že Slováci sú známi tým, že chcú nehnuteľnosti, v ktorých bývajú, aj vlastniť. Myslíte si, že sa pomaly tento trend mení smerom k prenájmu?
Vo všeobecnosti môžem konštatovať, že Slováci majú záujem o vlastné bývanie, tento trend je v poslednom období posilnený lacnými hypotékami, celkovou pozitívnou ekonomickou situáciou a veľkou ponukou developerských projektov. Nájom sa využíva ako sekundárne bývanie v blízkosti práce či školy.
Odpovedá Slavomír Rabatin, advokát a konateľ Raslegal

5. Dve zákonné úpravy
V akých situáciách je pre prenajímateľov bytov výhodné ísť podľa Občianskeho zákonníka a v akých podľa zákona o krátkodobom nájme?
Zákon o krátkodobom nájme bytu upravuje krátkodobý nájom bytu. Znamená to, že nájom je možné v súlade s týmto zákonom uzatvoriť len na dobu určitú, a to na dva roky s možnosťou opätovného predĺženia nájomnej zmlu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-05-30 09:42:25 - Feat.: - Title: Odchod by stál ťažké milióny, Kožuch a Kvietikovi ľudia priklincovali štátnu agentúru do drahého prenájmu 04 - Modified: 2023-03-16 09:48:38 - Feat.: - Title: Chcete prenajať byt? Práva nájomníkov sú väčšie, ako si myslíte, dávajte si pozor na detaily (rady právnika) 05 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:57