StoryEditor

Úsporné opatrenia nikoho netešia

11.05.2004, 00:00
Po ďalšej transformácii školstva, ktorá priniesla nový model financovania na žiaka, sa takmer všetci zriaďovatelia škôl a školských zariadení na Slovensku zamýšľajú nad nevyhnutnosťou racionalizačných opatrení. Núti ich k tomu nedostatok finančných prostriedkov na ich prevádzku.

Uvedomujú si, že usporené finančné prostriedky sa už nebudú odvádzať do štátneho rozpočtu, ale jednotlivé subjekty ich použijú pre svoj rozvoj. Hoci o potrebe zmien vzhľadom na každoročný pokles novonarodených detí v jednotlivých regiónoch Slovenska, a tým aj nižší počet zapísaných detí do prvých ročníkov nepochybuje nikto, ak sa však dotknú niekoho konkrétne, začínajú byť neakceptovateľné.
Takéto radikálne opatrenia sa nevyhli ani niektorým okresným mestám Košického kraja. Zriaďovateľ škôl a školských zariadení zasiahol do ich existencie napríklad aj v Spišskej Novej Vsi. Napriek argumentácii pedagógov, racionálnym i emotívnym protestom rodičov, rozhodlo mestské zastupiteľstvo zrušiť pre nízky počet detí a vysokých prevádzkových nákladov jedny detské jasle, do ktorých budú rodičia umiestňovať svoje deti iba do konca augusta. Naďalej ostanú v prevádzke detské jasle v dvoch miestnych sídliskách, čo je podľa zainteresovaných dostatočný počet, a to i vzhľadom na to, že dnes sú bez jaslí dokonca aj niektoré krajské mestá. Okrem tejto zmeny sa museli rodičia zmieriť aj s ďalším nepopulárnym opatrením, a to so zvýšeným poplatkom. Od 1. mája vzrástol v jasliach na území tunajšieho mesta z pôvodných 300 na 600 korún. Osud redukcie k poslednému júnu tohto roku postihne i tri materské školy (MŠ). Po tomto termíne celkový počet MŠ na území mesta klesne na 14. Dve z nich zanikajú pre chýbajúce finančné prostriedky na údržbu, do jednej bolo zase prihlásených iba 35 detí, čo je na zriadenie dvoch tried málo. Racionalizačné opatrenie sa dotkne aj jedinej malotriednej základnej školy na jednom z najstarších sídlisk mesta. Zapísaní prváci v septembri už do nej nenastúpia a celé triedy prejdú postupne do druhej ZŠ, ktorá ostane v prevádzke. V roku 2005 by už vo vyprázdnenej škole malo zriadiť dve triedy tunajšie osemročné gymnázium. Podľa názoru zriaďovateľa vysoké náklady v malotriednej škole spôsobuje nízky počet žiakov v triedach a navyše dve ZŠ na jednom sídlisku nie sú podľa neho opodstatnené, pričom kapacitne postačuje iba jedna. Dotknutí považujú toto rozhodnutie za unáhlené.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 09:04