Dreamstime
StoryEditor

Za energie môžete platiť menej a spravodlivejšie. Ušetrite na kúrení

04.09.2016, 00:40
Autor:
(red)(red)(msa)(msa)
Viac ako polovicu nákladov na energie v bežnej domácnosti „zhltne“ kúrenie. Preto sa oplatí pred nástupom zimy urobiť niekoľko opatrení, ktoré pomôžu doma udržať aj teplo, aj peniaze.

Chladné dni čoskoro pocítia naše peňaženky. Či už doma kúrite elektrinou, plynom, drevom, alebo ich kombináciou, zdroje energie na výrobu tepla sú výraznou položkou v rodinnom rozpočte. Časté výkyvy počasia posledných rokov citeľne vplývajú na spotrebu energií. Preto sa oplatí poznať rady a triky, ako na kúrení ušetriť.

Jednoduché riešenia
Viac tepla v dome a menší účet za kúrenie môžete dosiahnuť niekoľkými jednoduchými opatreniami. Záclony pri radiátoroch určite treba vymeniť za kratšie, no ak máte radi ťažké závesy, je lepšie ich používať naozaj iba v noci. Vykurovať steny je zbytočné, teplo viac potrebujeme v miestnosti, preto je na zimu rozumné namontovať medzi radiátory a steny hliníkové fólie. Budú slúžiť ako ďalší radiátor – teplo nepustia do konštrukcie domu, ale odrazia ho do interiéru.

Ďalším trikom, ako mať doma teplo, je správne vetranie a zatváranie dverí. V chladných dňoch vetrajte nárazovo, ideálne je, ak naraz otvoríte všetky okná. V priebehu minúty-dvoch sa vydýchaný teplý vzduch vymení za čerstvý a taký sa potom aj ľahšie zohreje. Menej vykurované alebo nevykurované miestnosti držte vždy zatvorené, nech do nich teplo z vyhriatej časti domácnosti zbytočne „neuteká“.

Nezabúdajte ani na tesnosť okien a dverí. Ak vám cez ne prefukuje a do začiatku vykurovacej sezóny ich už nestihnete vymeniť za nové a lepšie tesniace,  obetujte pár drobných na dobrú izolačnú pásku. Pretože aj malá škára dokáže v zime napáchať veľké škody. Teplo ňou uniká ako otvoreným oknom.

Samozrejme, najviac tepla, dokonca až 70 %, sa dá ušetriť, ak sú dom a strecha dobre zaizolované. Dôraz je pritom na slove dobre, pretože rôzne izolačné materiály aj rôzne utesňujú. Máloktorý dokáže naozaj vyplniť všetky škáry, otvory a nerovnosti. Ako riešenie sa javí takzvaná Chytrá izolácia. Je to striekaná pena, ktorá vyplní každý priestor, takže obvodové múry či strecha sú perfektne utesnené. Táto izolácia v priebehu rokov nemení tvar, ostáva na svojom mieste a teplo drží vo vnútri. Zároveň však dom dýcha, čo znamená, že sa v stenách nekondenzujú pary, nevznikajú plesne a všetko je, ako má byť.

Kotol v centre pozornosti
Skôr než sa začne kúriť, je rozumné skontrolovať aj radiátory a kotol. Pretože keď na prípadnú chybu prídete počas vykurovacej sezóny, nezaobíde sa to bez niekoľkých dní v totálnej zime. Nehovoriac o tom, že následne vykúriť vychladnutý dom či byt, stojí oveľa viac peňazí ako včasná výmena nefunkčných ventilov na radiátoroch.

Ak kotol v lete odpočíval, je najvyšší čas prebudiť ho aspoň na jeden deň, aby ste zistili, či funguje, ako má. Ešte lepšie je požiadať o pomoc kúrenára alebo iného špecialistu, aby ho skontroloval, nastavil a celý systém kúrenia správne vyreguloval. V konečnom dôsledku tak ušetríte veľa peňazí. Na jeseň je najvyšší čas aj na prípadnú výmenu kotla.

Kto šetrí, má niečo nové
Ušetriť za kúrenie sa dá ešte niekoľkými sofistikovanými spôsobmi. Regulácia teplôt v priebehu dňa a noci – či už manuálna, alebo automaticky pomocou na to určeného zariadenia – znamená úsporu minimálne desať percent. Miestnosti, v ktorých sa počas vykurovacej sezóny najviac zdržiavame, by mali byť v aktívnych hodinách, teda ráno a podvečer, vykúrené na 20 °C a  v čase, keď doma nikto nie je alebo spíte, by v nich nemalo byť viac ako 17 °C. Každý stupeň navyše zvyšuje spotrebu energie až o 6 percent!

Kto spotrebu energií pravidelne kontroluje, ten aj šetrí, a konečný účet ho potom nevyvedie z miery. Veľmi praktickým riešením v tomto smere je slovenský patentovaný systém Heat2Go, ktorý vymysleli múdre hlavy v trnavskej spoločnosti ESM Yzamer. „Vďaka online monitoringu má spotrebiteľ prehľad aj o tom, či sa po ročnom zúčtovaní môže tešiť na preplatok, alebo míňa viac než boli zálohové platby, a vie sa vopred pripraviť na nedoplatok,“ hovorí Matúš Izakovič, odborník na spotrebu energií z ESM Yzamer. „Podľa mňa ešte podstatnejšie je, že to umožňuje reálne šetriť, pretože ak poznáme spotrebu, vieme ju ovplyvniť,“ dodáva Izakovič.

S Heat2Go sa dá jednoducho a aj na diaľku, napríklad cez tablet či telefón, skontrolovať, ako sa doma kúri či koľko vody alebo elektrickej energie sa míňa.

Radiátory sa nevypínajú

A posledná rada znie, keď odchádzate na pár dní z domu, kúrenie nevypínajte, ale stiahnite na minimum. Takzvané temperovanie je najideálnejší spôsob, ako doma udržať príjemnú klímu a zároveň sa nezrútiť z konečného zúčtovania za teplo.

01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy 02 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmeny v druhom pilieri: Ak 45-ročný človek zarába 2 800 eur, dôchodok bude mať nižší o 62 eur, tvrdí expertka 03 - Modified: 2024-02-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Známa je nová cena tepla. Koľko zaplatíte tento rok, bude to viac ako minulú zimu? 04 - Modified: 2024-01-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Znížte teplotu v domácnosti. Odrazí sa to vo vašej peňaženke, ale aj na zdraví 05 - Modified: 2024-01-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Kam podľa odborníkov investovať? Dôležité je vybrať si dôveryhodnú spoločnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 23:32