Pôda, farmárReuters
StoryEditor

30 rád, ako si ochrániť pozemok. Pred podvodníkmi

05.09.2016, 00:01
Autor:
run, turrun, tur
Špekulanti nespia. Môžu vás obrať o majetok a ani o tom nemusíte vedieť. Viac v pondelkových Hospodárskych novinách.

Máte síce list vlastníctva, ale čo ak podvodníci sfalšujú doklady a nehnuteľnosť prevedú na inú osobu? Sledujte preto na katastri prípadné „pohyby“ svojho majetku. Tu je návod, ako na to.   
Tridsať rád si prečítajte v prílohe Podnikanie, v pondelok v HN. 

Kroky pri obrane voči špekulantom

a) Ak zistíte, že sa "hýbalo" s vaším vlastníctvom, urýchlene choďte na kataster okresného úradu. Tam zistíte, na základe čoho vyznačili zmenu vo vašom liste vlastníctva. Či bola na kataster podaná nejaká (fiktívna) kúpna alebo darovacia zmluva, prípadne čo iné mohlo bez vášho vedomia zmeniť situáciu okolo vášho majetku.   
b) Vyžiadajte si kópiu takejto zmluvy (podania). Preverte na nej pravosť podpisu, či neboli zneužité vaše osobné údaje.
c) V prípade nezrovnalostí podajte trestné oznámenie.
d) Je vhodné nájsť si advokáta a podať žalobu na určenie neplatnosti zmluvy. Požiadajte súd o predbežné opatrene – zákaz nakladania s vaším majetkom.   
e) Všetky dokumenty z polície a súdu čo najrýchlejšie doručte katastru. Máte na to 15 až 30 dní.
f) Kataster na základe predložených dokladov v liste vlastníctva vyznačí, že prebieha súdne konanie, čím váš majetok ochráni. Preruší konanie a vklad nepovolí.
g) V prípade, že z nejakých dôvodov nestihnete poskytnúť katastru potrebné doklady, dajte mu aspoň kópiu svojej výpovede pred políciou.
h) Ak by ste termíny na odovzdanie dokladov nestihli a kataster by nehnuteľnosť prepísal (na podvodníka), o svoj majetok sa môžete súdiť.
ch) Ak súd určí, že zmluva o prevode majetku je neplatná, kataster vám vlastníctvo nehnuteľnosti vráti.  
i) V prípade, že zistíte vo svojom majetku nežiaduce zmeny, nestačí ísť na kataster a oznámiť to bez dokladov z polície a prípadne súdu. Katastru to nebude stačiť a konanie vo váš neprospech nepreruší.

Zmeny si preverte
Ak vlastníte nehnuteľnosť, kedykoľvek si môžete o nej cez internet overiť, či nenastávajú okolo nej nepredvídané „pohyby“. V momente, ak by niekto „siahol“ na vašu parcelu, odhalíte to na katastrálnom portáli. Takéto overovanie je dôležité vtedy, ak by ste mali pochybnosti, či vás niekto nechce obrať o váš pozemok. V centrálnom informačnom systéme štátneho katastra nehnuteľností sa denne aktualizujú údaje o všetkých zmenách súvisiacich s vlastníckymi vzťahmi k pozemkom či stavbám.

„Zachytenie“ podvodu
Všetky zmeny v katastri nehnuteľností z daného dňa sa objavia v elektronickom informačnom systéme už večer okolo 20. hodiny. Na zúradovanie prípadného prepisu majetku je potrebných 15 až 60 dní. Toľko dní tiež máte na to, aby ste spozorovali prípadný podozrivý úkon pri svojom pozemku. Informačný systém katastra nehnuteľností je verejný a bezplatný.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 04 - Modified: 2024-02-15 13:08:04 - Feat.: - Title: Tragická správa pre našu krajinu. Slovensko nedokáže dostatočne chrániť ženy pred násilím, zhodujú sa odborníčky 05 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:03