Dreamstime
StoryEditor

Vyjednajte si vyšší plat. Tu sú štyri tipy, ako na to

24.07.2017, 00:00
Autor:
soksok
Zvýšenie platu požaduje po určitom čase zrejme každý zamestnanec. Rozhovor s HR manažérom nepodceňujte a dobre sa pripravte.

Túžba po zvýšení platu nemusí stačiť. Ako na to, keď chceme šéfa alebo manažéra požiadať o lepšie platové podmienky?

1. Dril robí majstra

Odborníci vravia, že 80 percent práce sa deje ešte pred vstupom do kancelárie HR manažéra. Nielen zisťovanie situácie na trhu a vo firme, ale aj nácvik rozhovoru je dôležitý. Poproste niekoho z rodiny, aby s vami "zahral" scénku. Alebo si vyskúšajte rozhovor pred zrkadlom.

Nepodceňujte ani reč tela. Spôsob, akým sedíte a ako držíte postoj svojho tela, tiež veľa napovie. Sústreďte sa aj na očný kontakt a pokojné dýchanie.

2. Buďte informovaný

Pri dosiahnutí vášho cieľa, teda vyššej mzdy, by ste väčšinu práce mali spraviť ešte pred rozhovorom so šéfom a nie počas neho. Zistite si rozpätie miezd ľudí, ktorí sú na podobnej úrovni skúseností a schopností vo vašom odbore. Pomôcť vám môžu napríklad platové portály.

Takýto prieskum vám pomôže pochopiť vašu približnú cenu na trhu. Tiež sa vyhnete tomu, aby ste žiadali príliš veľa alebo naopak príliš málo.

3. Nehovorte len o peniazoch

Zabojovať môžete aj o rôzne benefity ako dodatočné voľno, kurzy na rozvoj vašich schopností alebo možnosť pracovať raz do týždňa z domu či z kaviarne.

Je to tiež vhodným riešením, keď vám zamestnávateľ nemôže vyjsť v ústrety prostredníctvom zvýšenia platu. Môžete tiež požiadať o prehodnotenie zvýšenia platu o 3 mesiace či pol roka.

4. Pripomeňte svoj prínos

Dokázať vedeniu vašu cenu by nemalo byť ťažké, ak spĺňate svoje úlohy na poste, ktorý zastávate. 

Musíte byť pripravený predať v pozitívnom svetle svoje skúsenosti, kvalifikáciu a schopnosti, aby ste dokázali, že plat, ktorý chcete je legitímnou požiadavkou.

Zdroj: Business Insider

01 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 02 - Modified: 2024-02-24 10:34:51 - Feat.: - Title: Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži 03 - Modified: 2024-01-29 08:04:25 - Feat.: - Title: Koľko zarobil Zelenskyj v priebehu vojny? V rámci boja proti korupcii zverejnil svoje príjmy za posledné roky 04 - Modified: 2023-10-11 08:51:04 - Feat.: - Title: Elitný bek bez hviezdneho platu. Černák odvádza skvelú prácu, všimne si to však len málokto, tvrdí expert 05 - Modified: 2023-08-17 11:28:10 - Feat.: - Title: Nemá kto pracovať a plat nie je problémom. Väčšina firiem na Slovensku nového kolegu nájsť nevie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 15:46