StoryEditor

Nezaplatené faktúry budete vymáhať už aj elektronicky

03.10.2016, 00:00
Naplno sa komunikácia cez internet spustí začiatkom budúceho roka.

Narastajúce dlhy, poplatky z omeškania. Taká je realita v mnohých slovenských firmách. Súdy sú zavalené množstvom žalôb, podnikatelia nadávajú na zlú vymožiteľnosť práva na Slovensku. Od začiatku budúceho roka by sa to malo radikálne zmeniť. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sľubuje, že sa k svojim peniazom dostanú ešte rýchlejšie než doteraz. A to bez papierovačiek, cez elektronické formuláre.

Podnikatelia aj advokáti zmeny vítajú. Po novom by to malo byť podľa nich oveľa jednoduchšie a menej nákladné. Jednak sa súdny poplatok zníži o polovicu na 3 percentá. Návrh na začatie konania sa podá elektronicky a aj prílohy sa podajú elektronicky. „Z hľadiska príloh bude stačiť faktúra a vyhlásenie o evidovaní pohľadávky v účtovníctve. Ak sú splnené všetky podmienky na vydanie platobného rozkazu, súd ho vydá do 10 pracovných dní. Proces sa zjednoduší a bude efektívnejší,“ myslí si advokát Alexander Kasatkin.

Postupy budú nielen plne elektronizované, ale aj plne štandardizované. Návrhy sa budú podávať na jediný Okresný súd v Banskej Bystrici na formulároch, ktoré pri vypĺňaní podnikateľa upozornia na zlý údaj. Formuláre podľa hovorcu rezortu spravodlivosti Petra Bublu tak budú minimalizovať možnosť toho, aby sa veriteľ pomýlil. „Systém ho bude interaktívne sprevádzať. Ušetrí čas, napríklad chodením na poštu. Ale aj peniaze, náklady na poštovné,“ zdôraznil Bubla.

Formuláre sa pripravujú
Momentálne rezort spravodlivosti dolaďuje detaily, na elektronických formulároch ešte stále pracuje. „Chceme ich koncipovať čo najjednoduchšie, ako je to len možné, aby ich využívalo čo najviac ľudí,“ odkázal Bubla. Obsahovať budú časti, ktoré žalujúca strana bude vypĺňať povinne.
Odbremenia sa aj súdy, na ktoré sa dnes podávajú návrhy v rôznych formách, čo im prácu sťažuje. Na niektorých tak trvá vydanie platobného rozkazu dlhšie. Žalobca navyše musí čakať na výzvu, aby uhradil súdny poplatok. Poštou prichádza s odstupom času, niekedy to trvá aj týždne.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:37