StoryEditor

20 otázok a odpovedí o rekonštrukcii

Chcete rekonštruovať byt a neviete, ako na tom neprerobiť? Čo uviesť v zmluve a kedy stačí ohlásenie stavebných prác či priamo stavebné povolenie? Radili vám experti z praxe.

Odpovedá Milan Ficek, advokát, Ficek & Ficeková

1. Nekvalitné práce pri rekonštrukcii
S akými častými problémami sa stretávate v praxi, keď chcú vlastníci bytov rekonštruovať?
Pri rekonštrukcii bytov je v praxi pomerne častým fenoménom to, že zhotoviteľ vykoná rekonštrukciu nekvalitne, prípadne zhotoviteľ prijme zálohu, avšak prácu už nevykoná vôbec alebo len čiastočne. Nie je preto vhodné nechať sa zlákať len najnižšou cenovou ponukou, pretože nízkej cene môže zodpovedať aj nízka kvalita služieb. Pri extrémne nízkych cenách, prípadne pri prehnaných sľuboch je preto potrebné zbystriť pozornosť a radšej si danú osobu alebo firmu preveriť. Rovnako dôležité ako výber správneho zhotoviteľa je aj spísanie zmluvy o dielo, ktorá jasne definuje najmä čo najpodrobnejší predmet rekonštrukcie a cenu (určenú pevnou alebo dohodnutou sumou), ale aj napríklad záručnú lehotu či iné dojednania.

2. Platba vopredZuzana Kullová, Helena Kokolová
Často ľudia rekonštruujú bytové jadro a volajú si neznámych majstrov, ktorí chcú platbu či zálohu vopred. Na čo treba myslieť?
Problémy so zálohou uhradenou vopred sú pomerne časté. Treba však povedať, že záloha splatná ešte pred začatím samotnej rekonštrukcie je niečo, čomu sa dá len ťažko vyhnúť. Zhotoviteľ totiž musí zabezpečiť pracovnú silu, materiál a pod., pričom záloha slúži práve na pokrytie prvotných výdavkov zhotoviteľa. Z tohto pohľadu je teda platba zálohy vopred legitímnou požiadavkou zhotoviteľa. Nie je však vhodné, aby bola záloha uhradená ešte pred podpisom zmluvy, prípadne bez akéhokoľvek dokladu vystaveného zhotoviteľom. Najvhodnejšie je, ak sa do zmluvy o dielo vyslovene uvedie výška zálohy, jej splatnosť a tiež podmienky jej vrátenia pre prípad, že by zhotoviteľ nezačal rekonštrukciu v zmluvne dohodnutom termíne. V praxi je však zaužívané aj to, že na zálohu sa vystaví tzv. zálohová faktúra alebo sa oproti platbe zálohy vydá príjmový doklad. Najhorším prípadom je platba zálohy v hotovosti, a to bez akéhokoľvek dokladu vystaveného zhotoviteľom.

3. Termín vykonania prác
Niekedy chce vlastník bytu mať rekonštrukciu hotovú napríklad do týždňa, ale majstri nestíhajú. Sú tam možné nejaké pokuty?
Pri rekonštrukcii, podobne ako pri iných prípadoch, je vhodné definovať termín, dokedy má byť rekonštrukcia dokončená. Najmä pri starších stavbách sa však stáva, že po začatí práce vyjde najavo, že pre riadne vykonani...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 04 - Modified: 2024-03-25 13:34:15 - Feat.: - Title: Realitný trh tam prekvitá. Počet nových stavebných povolení v Spojených štátoch stúpol nad očakávania 05 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:33