StoryEditor

Aj kaderník ostrihá na zmluvu. Ústnu

20.10.2016, 00:00
Zmluvy o dielo sa uzatvárajú podľa Občianskeho a Obchodného zákonníka. Zhotoviteľom diela môže byť podnikateľ, občan alebo aj zamestnanec. Ako sa takéto zmluvy uzatvárajú a aké sú pri nich dane a odvody? Viac sa dozviete z rád a odporúčaní expertov.

 1.
Dvojaké zmluvy

Kedy je správne a výhodné uzatvoriť zmluvu o dielo podľa Obchodného zákonníka?

Ak sú zmluvnými stranami podnikatelia a je zrejmé s prihliadnutím na všetky okolnosti, že právny vzťah medzi nimi sa týka ich podnikateľskej činnosti, musí sa zmluva o dielo povinne uzatvoriť podľa Obchodného zákonníka. Právna úprava zmluvy o dielo v Obchodnom zákonníku poskytuje oveľa menší počet prípadov, v ktorých môže poškodená zmluvná strana od zmluvy o dielo odstúpiť. Rozdielom v úpravách je aj to, že ak je cena za dielo určená podľa rozpočtu, je zhotoviteľ v prípade Občianskeho zákonníka oprávnený cenu zvýšiť len v prípade zmeny cenového predpisu. Objednávateľ môže vtedy za stanovených podmienok od zmluvy odstúpiť. Na druhej strane, v zmluve o dielo uzavretej podľa Obchodného zákonníka platí, že ak z ceny dohodnutej podľa rozpočtu vyplýva, že sa nezaručuje jej úplnosť alebo záväznosť, môže zhotoviteľ požadovať primerané zvýšenie dohodnutej ceny a objednávateľ by bol oprávnený od zmluvy odstúpiť, len ak požadované zvýšenie ceny presahuje pôvodne dohodnutú cenu o viac ako desať percent.

2.
V hre je spotrebiteľ

Kedy je vhodné uzatvoriť zmluvu o dielo podľa Občianskeho zákonníka?

Voľba právnej úpravy nie je možná, ak je jednou zo zmluvných strán spotrebiteľ. Vtedy môže byť platne uzavretá zmluva o dielo výlučne podľa ustanovení Občianskeho zákonníka. Z hľadiska ochrany zmluvných strán sa odporúča uzatváranie zmlúv o dielo práve podľa tohto zákonníka. Samozrejme, ak to zákon dovoľuje.

3.
Platnosť zmluvy

Ako sa pripravuje zmluva o dielo a kedy zaväzuje zmluvné strany?

Platnosť zmluvy o dielo nastáva, len čo dôjde k zhodnému prejavu vôle zmluvných strán o podstatných náležitostiach zmluvy o dielo – o predmete diela, o odplate za vyhotovenie diela a o tom, že dielo bude vykonané na nebezpečenstvo zhotoviteľa – a to buď ústne, alebo písomne.
Pri zmluvách o dielo účinnosť zmluvy nastáva spravidla súčasne so vznikom platnej zmluvy. Výnimkou je len prípad, ak zákon ustanoví alebo sa zmluvné strany dohodnú na tom, že platne uzavretá zmluva o d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-02-12 12:16:36 - Feat.: - Title: Slovenský priemysel vlani padol, situáciu zachraňovali dve fabriky na opačných koncoch Bratislavy 04 - Modified: 2024-02-01 16:30:30 - Feat.: - Title: Slovensko po krízach zaplavil optimizmus. Nálada spotrebiteľov je najlepšia od štartu pandémie 05 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:20