StoryEditor

V akých krajinách a kedy musíte prezúvať do zimných pneumatík

20.10.2016, 14:28
Autor:
(tur)(tur)
Na zimných pneumatikách by ste mali jazdiť len čo teplota klesne pod 7 °C. Podľa predpovedí nás takého teploty čakajú aj v najbližších dňoch.

Iba vďaka dobrým pneumatikám si totiž zabezpečíte dobrú priľnavosť k zimným cestám. Aj keď povinnosť na Slovensku začína až 15. novembra, ideálne je byť „prezutý“ už okolo sviatku Všetkých svätých. 

„Najlepší čas na prezutie pneumatík na zimnú sezónu je spravidla pred napadnutím prvého snehu. Ak sa chcete vyhnúť preplneným servisom a dlhým čakacím lehotám, zvolili by sme termíny prezutia v polovici novembra, kedy už aj nočné teploty klesajú pod  0°C,“ potvrdzuje Vladimír Volf, marketingový manažér servisu H&S Garage. 

Ušetríte viac ako polovicu
Pneuservisy svoje ponuky zverejňujú už od septembra, čo potvrdzuje podľa údajov aj portál ZľavaDňa. Ten už počas prvých týždňov po lete predal viac ako 770 kupónov. „Kým v septembri ich bolo 97, v prvej polovici októbra až 676, teda takmer 700 % percentný nárast,“ potvrdila riaditeľka portálu ZľavaDňa Svetlana Tarageľová. Ľudia s prichádzajúcou zimou teda už myslia na prezúvanie svojich pneumatík.

Vzorní Slováci?
Nakoľko sú však Slováci vzorní v prezúvaní zimných pneumatík je otázne. „Je to ťažko merateľné, pretože veľké percento ľudí si prezúva pneumatiky svojpomocne, čo ale nie je práve dobré riešenie. Nevedia si ich dobre vyvážiť ani dotiahnuť certifikovaným momentovým kľúčom, čo môže byť dosť nebezpečné nielen pre nich, ale aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Vo všeobecnosti si však dovolíme tvrdiť, že približne 15 – 20 percent vlastníkov motorových vozidiel nerieši výmenu letných pneumatík za zimné,“ potvrdzuje Volf.


Často sa vedú aj diskusie o využívaní celoročných pneumatík. „V našich klimatických podmienkach je to nevhodné. Pri nízkych teplotách a súvislej snehovej pokrývke nepodávajú dostačujúci výkon. V parametroch ako brzdná dráha, odvod vody respektíve snehu a záber na snehu zaostávajú za jednoúčelovými, teda zimnými pneumatikami,“ dopĺňa Volf.

Výnimky v zahraničí
Ak sa chystáte vycestovať do Rakúska, musíte mať na aute zimné obutie od 1. novembra až do 15. apríla, čo stanovuje zákon. Pneumatiky s hĺbkou dezénu menšou ako 4 mm sú považované za letné a hrozí vám pokuta. Rovnako by ste na to myslieť pri ceste do Českej republiky.

Samozrejme, sú aj krajiny, v ktorých nie je povinnosť zimných pneumatík legislatívne zakotvená. Na letných pneumatikách za zhoršených podmienok treba mať nasadené snehové reťaze a v tom prípade je najvyššia odporúčaná rýchlosť 50 km/h. Ak ste však účastníkom dopravnej nehody, poisťovňa vám nemusí uhradiť plnú škodu. 

Termíny prezúvania pneumatík v okolitých krajinách
 Krajiny        Termíny a podmienky

Slovensko     od 15. 11. do 31.3.  
Česko            od 1.11 do 31.3. na cestách s označením až do 15.4.
Rakúsko         od 1.11. do 15.4. tie s hĺbkou dezénu menšou ako 4 mm sú považované za letné, hrozí vám pokuta
Poľsko           nepovinné vzhľadom na tuhé zimy odporúčané
Maďarsko      nepovinné snehové reťaze sa odporúča mať vo výbave, platí aj pre turistov
Ukrajina         nepovinné  
Švajčiarsko     nepovinné snehové reťaze odporúčané v oblastiach so značením, škody pri nehodách sa s letnými pneumatikami nehradia
Nemecko        treba prispôsobiť aktuálnym podmienkam v extrémnych podmienkach snehové reťaze
Taliansko        nepovinné v severnej oblasti Valle d’Aosta od 1.11. do 15.4., snehové reťaze odporúčané
Francúzsko    povinné v náročných horských oblastiach odporúčané, keď je na ceste vrstva snehu alebo ľadu, snehové reťaze v oblastiach so značením
Slovinsko       od 15.11. do 15.3. platí aj pre turistov v prípade snehu

01 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 02 - Modified: 2024-01-30 18:28:32 - Feat.: - Title: Európske protimonopolné úrady vyšetrujú výrobcov pneumatík pre možný cenový kartel 03 - Modified: 2024-01-11 14:17:06 - Feat.: - Title: Vodičov čakajú od apríla zásadné novinky. Zmeny vás môžu vyjsť v praxi celkom draho 04 - Modified: 2023-07-07 11:25:00 - Feat.: - Title: Koniec defektov na autách? Bezvzduchové pneumatiky mieria už aj na európske cesty 05 - Modified: 2023-05-26 11:43:29 - Feat.: - Title: Francúzsky výrobca pneumatík Michelin predal svoje aktivity v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:25