StoryEditor

Nakresli a urob dom podľa seba. A vyhraj súťaž v Madride

05.11.2016, 09:25
Autor:
red, runred, run
Novú tvár pred bytové domy v Madride môžeš navrhnúť aj ty. Ak si študent architektúry, stavbariny či blízkeho odboru.

Viete si predstaviť, že máte za úlohu avantgardne prerobiť tvár dvoch bytových domov? A že vy z nich vytvoríte dielo celkom podľa svojich predstáv – vzhľadovo, ale aj s komfortným bývaním? Je to úplne reálne. Presne na toto čakajú dva bytové domy v jednej zo štvrtí Madridu, v Gran San Blas. Dostanú sa totiž do rúk študentov architektúry či stavebníctva, ktorých návrhy očaria porotu, a tá, obrazne povedané, odklepne, kto z mladých adeptov získa túto neuveriteľnú šancu.

Takto v kocke prebieha medzinárodná študentská súťaž Multi-Comfort House Student Contest, ktorá už v dvanástich ročníkoch zburcovala najlepšie mladé talenty spomedzi poslucháčov architektonických študijných odborov z niekoľkých desiatok krajín. Medzi nimi aj zo Slovenska. Akciu organizuje už tradične spoločnosť Isover.

Cieľ zápolenia

Súťaž je určená pre študentov architektúry, pozemného staviteľstva aj ďalších odvetví týkajúcich sa stavebníctva a architektúry. Cieľ je však spoločný: popularizovať najmä energetickú efektívnosť v stavebníctve. Študentské riešenia by mali byť práve preto zamerané najmä na tepelný komfort, akustiku, vzhľad a čistý vzduch v interiéri, vysvetľuje Vladimír Balent, odborník na energeticky efektívne stavby zo spoločnosti Isover. Okrem zaujímavej finančnej odmeny, ktorá čaká na víťazov medzinárodného kola, je účasť na podujatí aj výbornou šancou pre každého študenta.
Takúto skúsenosť zažil napríklad aj bývalý účastník súťaže a víťaz medzinárodného kola v roku 2011 Ing. arch. Marián Lucký.
„Je to vynikajúca príležitosť stretnúť kolegov z celého sveta a zistiť, ako nad rovnakým zadaním uvažujú študenti z iných krajín a iných škôl,“ hovorí Lucký.

Postupnosť krokov

13. ročník súťaže Multi-Comfort House Student Contest má, samozrejme, najprv povinné národné kolo. Termín pre poslanie projektov na Slovensku je 10. apríl 2017. Súťažné tímy pošlú podklady v predpísanej forme tajomníčke súťaže architektke Eve Vojtekovej z bratislavskej Fakulty architektúry. Porota o víťazoch rozhodne o dva dni neskôr 12. apríla. Zapojiť sa môžu študenti zo všetkých ročníkov.
V porote sa okrem pedagógov z prestížnych vedeckých pracovísk či zástupcov firmy každoročne stretávajú aj zvučné mená slovenských architektov, ako sú Andrej Alexy či Ľubomír Závodný. Samozrejmosťou sú hlasy odborníkov z časopisov ASB či Eurostav. Tímy, ktorým sa podarí národnú porotu presvedčiť, budú ocenené a postupujú do medzinárodného kola.

Madridské zadanie

Kým účastníci predošlého 12. ročníka navrhovali udržateľnú architektúru v bieloruskom meste Brest, tento rok sa budú venovať zadaniu zo slnečného Španielska. „Študenti majú priniesť energeticky efektívne riešenie pre dve budovy v mestskom priestore, ktoré budú v súlade s kritériami projektu rekonštrukcie Madridu (projekt MAD - RE) a s klimatickými, regionálnymi a socio-ekonomickými podmienkami, typickými pre toto mesto,“ vysvetľuje Balent tohtoročné zadanie.
V roku 2016 sa do národných kôl zapojilo 1 600 študentov, o víťazstvo súťažilo 54 študentských tímov z 23 zúčastnených krajín.

Dôležité dátumy

Termín prihlásenia prác do národného kola: 10. apríla 2017
Vyhodnotenie národného kolo študentskej súťaže: 12. apríl 2017
Medzinárodné kolo v Madride: od 31. mája do 2. júna 2017

01 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 02 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 03 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané! 04 - Modified: 2024-02-26 18:34:38 - Feat.: - Title: Šéf akreditačnej agentúry: V zahraničí sa stretávame aj s tým, že stačí zaplatiť a pošlú diplom 05 - Modified: 2024-02-22 10:09:10 - Feat.: - Title: Marek Fašiang priznal čo ho v súkromí dokáže riadne potrápiť. V obchodoch to má ťažké!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:28