StoryEditor

20 otázok: platby a novinky v katastri

Ktoré moderné aplikácie vám umožnia získať dáta či mapy z katastra. Aké funkcie ponúka katastrálny portál. Na koľko vás vyjde vklad a kedy máte nárok na päťdesiatpercentnú zľavu. Tieto ako aj ďalšie informácie súvisiace s ochranou či zabezpečením rôznych druhov vlastníctva vám poskytnú odborníci z praxe.

1.
Prehľad portálov

Ak sme potrebovali niečo vyhľadať alebo potvrdiť v katastri, donedávna sme mali k dispozícii väčšinou len obmedzené možnosti prostredníctvom „kapra“, teda cez katasterportal.sk. Dnes už na zorientovanie a vyberanie údajov z katastra funguje oveľa viac aplikácií. Ktoré sú to a ké majú adresy?
Začnime od „starého“, tradičného katastrálneho portálu, ten nájdete na: www.katasterportal.sk. Avšak najlepšie sa vyhľadáva na cica.vugk.sk, ktorý predstavuje pre verejnosť na hľadanie v katastri najpohodlnejší elektronický prístup. Moderné vyhľadávanie dát vrátane zobrazovania máp katastra poskytuje zase web mapka.gku.sk. Ďalší portál: kataster.skgeodesy.sk je určený v prvom rade pre verejný sektor a ďalší: om.skgeodesy.sk/om je určený najmä pre obce a mestá.

2.
Sprístupnené funkcie


Čo všetko umožňuje portál ESKN15
?
Portál ESKN – prístupný z adresy kataster.skgeodesy.sk alebo z webového sídla úradu geodézie – poskytuje bezplatné využívanie prvých 15 elektronických služieb. Tie fungujú už od minulého roka. Portál umožňuje využívanie nevizuálnych služieb zatiaľ pre verejný sektor. Pri vyhľadávaní a zobrazovaní informácií katastra spája portál kataster.skgeodesy.sk výhody aplikácií Mapka a CICA a umožňuje tlač grafických aj textových informácií v jednom dokumente. K spomínaným sa má v budúcom roku spustiť ďalších 30 funkcií, takže dovedna to bude 45 služieb.

3.
Súbor služieb


Ktoré konkrétne služby a informácie z katastra nehnuteľností sú dnes k dispozícii?
Uvádzame zoznam týchto služieb: výpis z listu vlastníctva, informácie o vlastníkoch a iných oprávnených osobách, informácie o nehnuteľnostiach, informácie o právach k nehnuteľnostiam, informácie o registri územno-technických jednotiek, informácie o číselníkoch, informácie o súpise parciel z registra C a E, informácie o súpise stavieb, informácie o súpise vlastníkov, informácie o súpise správcov, informácie o súpise nájomcov, ako aj informácie o súpise iných oprávnených osôb. Ďalej sú to informácie o vybraných geodetických činnostiach v katastri, metaúdaje o súbore geodetických informácií podľa vyhľadávacích kritérií a napokon priestorové dáta súboru geodetických informácií. Uvedené služby nájdete na skgeodesy.sk.

4.
Čerstvé dáta

Ako často sa aktualizujú údaje v katastri?
Všetky zmeny v katastri nehnuteľností z daného dňa sa objavia v elektronicko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz lososov do Ruska jej prekazila vojna. Na pozemok pri Košiciach teraz firma láka dodávateľov Volva
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:45