StoryEditor

Dar si poistite dobrou zmluvou

Chcete niekomu darovať dom, byt či iný majetok? Vieme, ako má vyzerať zmluva a ktoré náležitosti má obsahovať. Tu sú rady expertov z praxe.

Odpovedá Róbert Bános, advokát

1. Predmet darovania
Čo všetko sa môže stať predmetom darovania?
Predmetom darovania môže byť čokoľvek, čo je predmetom občianskoprávnych vzťahov. Teda
môže ísť o vec hnuteľnú, kam možno zaradiť i finančné úspory, alebo nehnuteľnú. Taktiež možno darovať právnu alebo inú majetkovú hodnotu, napríklad obchodný podiel, zmenku, akciu, vynález, alebo hoci i doménové meno. Najväčší podiel tvorí darovanie nehnuteľností, keď darcovia, najmä vo vyššom veku, prevedú zodpovednosť za starostlivosť o nehnuteľnosti na potomkov, no často pri tom využijú zriadenie vecného bremena.

2. Chyby v praxi
Aké časté chyby sa vyskytujú v praxi pri darovaní?
Častou chybou je, že sa majitelia rozhodnú darovať nehnuteľnosť deťom s tým, že chcú mať
v nej právo doživotného bývania, no túto skutočnosť si dohodnú len ústne. Alebo to len uvedú v darovacej zmluve bez potrebných náležitostí, ktoré si zmluva o zriadení vecného bremena vyžaduje. Keďže neexistuje zápis so všetkými zákonnými náležitosťami o takejto dohode, nehnuteľnosť môže získať nový vlastník, ktorý prítomnosť darcu v nehnuteľnosti rešpektovať nebude. Rovnako riskujú, že ak sa obdarovaný dostane do finančných problémov, nehnuteľnosť skončí v rukách exekútora. Treba mať na pamäti, že čo nie je na papieri, neexistuje.

3. Majetok manželov
Chceme si ako manželia darovať vzájomne majetok, je to možné?
Neraz sme sa stretli s prípadom, keď manželia získali počas manželstva dar, ktorý automaticky považovali za súčasť ich bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Skutočnosť, že veci získané darom v zmysle zákona nespadajú do BSM, ale manželia (pokiaľ boli obaja obdarovaní) sa stávajú len podielovými spoluvlastníkmi tohto daru, sa následne jeden z nich dozvedel až po smrti druhého, počas dedičského konania. Taktiež môže nastať situácia, keď jeden z manželov kúpi vec počas trvania manželstva, avšak za peniaze, ktoré mu bo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 05 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 17:42