TASR
StoryEditor

Faktúra za poskytnuté služby do EÚ. Ako postupovať

12.11.2016, 04:54
Autor:
(tur)(tur)
Programátorské služby spadajú pod základné pravidlo určenia miesta dodania služieb na účely DPH. Ak ich dodáva podnikateľ podnikateľovi, DPH z dodávky platí odberateľ.

Slovenský programátor Andrej (SZČO)  poskytol programátorské služby českej firme. Presnejšie, prijal objednávku od českého odberateľa a ide sa pustiť do práce.
Fakturuje za cenu vrátane DPH alebo bez? Musí sa vôbec stať platiteľom DPH – ak ním ešte nie je? Ako by mal postupovať?

Programátorské služby spadajú pod základné pravidlo určenia miesta dodania služieb na účely DPH (kam spadá väčšina služieb). Ak ich teda dodáva podnikateľ podnikateľovi, DPH z dodávky platí odberateľ. Konkrétne:
Andrej zatiaľ nie je platiteľom DPH a nie je pre DPH ani inak registrovaný.

1. Český odberateľ oznámi svoje IČ DPH, resp. si ho slovenský dodávateľ vyžiada.
2. Andrej si toto IČ DPH overí na tomto „EU” webe.
3. Ak je platné, znamená to, že je možné preniesť povinnosť platiť DPH na českého odberateľa
4. Ešte predtým sa však musí zaregistrovať pre DPH – nie ako platiteľ DPH (i keď by to pre neho mohlo byť výhodné, no na druhej strane chce mať administratívy čo najmenej), avšak ako osoba registrovaná podľa § 7a zákona o DPH. Registrovať by sa mal ešte pred poskytnutím služby – daňový úrad mu jeho IČ DPH pridelí (teda zašle “kartičku”) do 7 dní
5. Ak ju ešte nemá, mal by si vybaviť aj elektronickú komunikáciu s finančnou správou – buď sa zaregistrovať sám a uzavrieť dohodu ako SZČO alebo len uzavrieť dohodu a prepojiť svoju firmu s niekým, kto už konto má (napr. účtovníkom). Elektronická komunikácia s finančnou správou je síce povinná iba pre platiteľov DPH, no slovenský podnikateľ bude z titulu tohto obchodu povinný podať aj súhrnný výkaz a ten sa podáva iba elektronicky.
Elektronický styk však celkovo výrazne zjednodušuje život – aj daňové priznanie k dani z príjmov či akýkoľvek list je možné podať z kancelárie. Pozor, hovorím tu o komunikácii s finančnou správou. Povinná komunikácia štatutárov spoločností so štátom prostredníctvom slovensko.sk je čosi iné. Na komunikáciu smerom k daniarom (áno, vo väčšine prípadov iba “tam”, späť chodia listy poštou) je potrebné aj naďalej používať financnasprava.sk.
6. Andrej teda faktúru vystaví za cenu bez DPH (vo väčšine prípadov ju tak či tak vystavuje bez DPH, keďže ide o neplatiteľa DPH). Uvedie na nej aj IČ DPH oboch strán a formulku „Prenesenie daňovej povinnosti”
7. Dodávku služby s prenesenou povinnosťou platiť DPH uvedie v štvrťročnom súhrnnom výkaze (podá ho samozrejme elektronicky).
8. V prípade, ak odberateľ IČ DPH odberateľ nemá, ide o dodávku tzv. „nezdaniteľnej osobe” a miesto dodania služby je v SR. Slovenský dodávateľ by mal uplatniť slovenskú DPH, ale ju neuplatní, lebo nie je platiteľom DPH. Táto dodávka služby sa mu však počíta do obratu pre povinnú registráciu za platiteľa DPH.

Bol by rozdiel, keby dodávateľom bol platiteľ DPH?
Bol.
1. Český odberateľ oznámi svoje IČ DPH, resp. si ho slovenský dodávateľ vyžiada
2. Andrej si toto IČ DPH overí na tomto “EU” webe
3. Ak je platné, znamená to, že je možné preniesť povinnosť platiť DPH na českého odberateľa
4. Slovenský podnikateľ Jozef teda faktúru vystaví bez DPH. Uvedie na nej aj IČ DPH oboch strán a formulku “Prenesenie daňovej povinnosti”
5. Dodávku služby s prenesenou povinnosťou platiť DPH uvedie v súhrnnom výkaze – pozor, platiteľ DPH môže mať povinnosť v závislosti od prípadných dodávok tovaru podávať súhrnný výkaz aj mesačne
6. V prípade, ak IČ DPH odberateľ nemá, ide o dodávku tzv. “nezdaniteľnej osobe” a miesto dodania služby je v SR. Andrej službu vyfakturuje za cenu vrátane DPH a uvedie to všetko v daňovom priznaní k DPH a kontrolnom výkaze.

Pozor na iné typy služieb či digitálne produkty

Ešte raz: uvedené platí pri väčšine typov služieb. Niektoré z nich však majú svoje osobitné pravidlá a súvisiaci postup – napr. stavebné práce či vzdelávacie podujatia. Samostatnou a kontroverznou témou je pomerne čerstvé (od r. 2015) platenie DPH z digitálnych produktov predávaných súkromným osobám či podnikateľom bez IČ DPH. Ak by teda išlo o takýto typ služby (áno, digitálne produkty sú službou) a odberateľ sídliaci v niektorej z krajín EÚ jednoducho nemá IČ DPH, slovenský podnikateľ platí DPH z každého takéhoto predaja podľa sadzby platnej v danej krajine, v ktorej sídlia jeho odberatelia (ideálne prostredníctvom “MOSS”). A v tomto jedinom prípade ho platia nielen platitelia, ale aj neplatitelia DPH.
autor: Peter Furmaník, Ľudskou rečou

01 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 02 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz 03 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Priemerná mzda sa zvýšila. A ďalej? 04 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 05 - Modified: 2024-02-12 12:16:36 - Feat.: - Title: Slovenský priemysel vlani padol, situáciu zachraňovali dve fabriky na opačných koncoch Bratislavy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 15:48