StoryEditor

20 otázok: o dedičstve a darovaní

Ak máte firmu a podnikáte, mali by ste vedieť, čo v prípade, ak by sa s vami niečo stalo. Kedy je výhodné ponechať firemný majetok do dedičstva? Ako je to s darovaním hnuteľných či nehnuteľných vecí? Radia vám experti z praxe.

Odpovedá Barbora Ficeková, advokátka z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková

1. Smrť konateľa eseročky
Ako sa rieši situácia, keď zomrie konateľ spoločnosti?
Úmrtie je jedným zo spôsobov zániku funkcie konateľa. Pri jeho smrti však treba rozlišovať, či má eseročka viac konateľov alebo len jedného. Ak ich mala viac, smrť jedného z nich obvykle nespôsobuje komplikácie, pretože ostatní sú ďalej oprávnení vykonávať všetky konateľské oprávnenia. Právne problémy by aj v prípade eseročky s viacerými konateľmi mohli nastať. A to v prípade, ak spôsob konania štatutárneho orgánu bol dohodnutý tak, že bez zosnulého je znemožnený výkon štatutárneho orgánu. V tomto prípade môžu však spoločníci ihneď, ako nastane takáto situácia, buď vymenovať ďalšieho konateľa, alebo upraviť spôsob rozhodovania štatutárneho orgánu tak, aby aj pri úmrtí jedného z konateľov boli konatelia funkčným orgánom spoločnosti.

2. Jediný konateľ
Čo v prípade, ak zomrie jediný konateľ spoločnosti?
Vtedy valné zhromaždenie eseročky rozhodne o vymenovaní nového konateľa. Konateľ či konatelia sú jedným z orgánov, ktoré musí spoločnosť ustanoviť. V prípade, ak by do 3 mesiacov od smrti konateľa valné zhromaždenie nevymenovalo nového, súd môže rozhodnúť o zrušení spoločnosti a nariadení jej likvidácie. Konateľ nemôže počas života ani určiť, kto bude v prípade jeho smrti nástupcom na tejto pozícii. Túto úlohu má výlučne valné zhromaždenie. Iba to môže vymenovať a odvolávať konateľov eseročky s tým, že ani žiadny jej orgán nemôže určovať, kto v prípade smrti súčasného konateľa bude jeho nástupcom.

3. Vlastník eseročky
Zomrel jediný konateľ a zároveň aj jediný vlastník spoločnosti. Ako sa to rieši?
V prípade, ak zomrie jediný konateľ eseročky, ktorý bol súčasne jej výlučným vlastníkom, nastáva na prvý pohľad zložitá situácia. V takomto prípade v čase smrti konateľa nemá spoločnosť ustanovených žiadnych konateľov a súčasne ani valné zhromaždenie. Obchodný zákonník však predpokladá aj vznik takejto situácie a upravuje rôzne alternatívy, ktoré môžu po smrti jediného spoločníka nastať. V spoločnosti s viacerými spoločníkmi úmrtím spoločníka nedochádza k zániku firmy, ale k prechodu jeho obchodného podielu na dediča. Dôležité je uviesť, že dedič zosnulého nemá právo odmietnuť nadobudnutie obchodného podielu, pretože obchodný podiel po poručiteľovi prechádza na dediča priamo zo záko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:04