StoryEditor

Živnosť či s. r. o? Zvoľte si správne

20.11.2016, 23:00
Experti hovoria, že je lepšie začať so živnosťou a až neskôr si prípadne založiť firmu. Každá z nich má za, aj proti.

Podnikáte na živnosť, ale zvažujete, či sa vám skôr neoplatí eseročka? Experti hovoria, že je lepšie začať so živnosťou a až neskôr si prípadne založiť firmu. Každá z nich má za, aj proti.

Živnosť je výhodná najmä prvý rok
Ak patríte medzi začínajúcich podnikateľov – a zároveň neplánujete v budúcnosti poberať štátne dávky, či už starobný dôchodok, nemocenské, materské a podobne, stavte prvý rok podnikania na živnosť. Ihneď po založení živnosti musíte povinne začať platiť iba odvody do zdravotnej poisťovne. „Prvýkrát budete povinní platiť odvody do Sociálnej poisťovne, ak váš príjem zadaný prvý rok bez odpočítania výdavkov bude vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu,“ radí Peter Furmaník, prevádzkovateľ portálu Ľudskou rečou.

Ak časom budete mať vyššie príjmy, môžete svoje rozhodnutie zmeniť. „Neskôr, ak už vám celkové odvody do zdravotnej i Sociálnej poisťovne „vyskočia“ na niekoľko stoviek mesačne, môžete prejsť na eseročku, a tak ich minimalizovať. Vtedy však už počítajte s rozsiahlejšou administratívou, minimálne s vyššími nákladmi na účtovníka či poradcu,“ spresňuje Furmaník.

Ustrážte si výšku príjmov
Keď ako zamestnanec chcete začať vykonávať práce popri zamestnaní, živnosť bude pre vás tiež dobrým riešením. Hlavne z dôvodu, že v prípade, ak nič nezarobíte, nemáte žiadne daňovo-odvodové zaťaženie. Dokonca nemusíte ani podľa účtovného poradcu Martina Palkoviča podať daňové priznanie typu B, alebo môže za vás urobiť ročné zúčtovanie zamestnávateľ. „Živnosť máte založenú za jeden deň a zároveň aj zrušenú za jeden deň. Založenie eseročky je otázka zhruba 14 – 21 dní a aj vedenie podvojného účtovníctva je administratívne náročnejšie.“ Živnosť je podľa poradcu teda najvýhodnejšia v prípade, ak máte z nej príjem pod hranicou pre platenie povinného sociálneho poistenia. Keď ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:40