Delaware Henry duPont RidgelyPavol Funtál
StoryEditor

Známy americký sudca pre HN: Naše súdnictvo korupciu nepozná

05.12.2016, 23:00
Bývalý sudca Najvyššieho súdu štátu Delaware Henry duPont Ridgely v rozhovore pre HN.
Predikovateľnosť našich rozhodnutí je to, o čo sa snažíme. Ak právnik svojmu klientovi vie poradiť, že jeho konkrétny prípad bude rozhodnutý tak a tak, je to určite veľmi dobré pre obchodné vzťahy. Podnikatelia sa vedia rozhodnúť určitým spôsobom a ušetriť si niektoré náklady, tvrdí bývalý sudca Najvyššieho súdu štátu Delaware Henry duPont Ridgely.

Pôsobili ste na Najvyššom súde štátu Delaware. Ako kariérne ďaleko je to na Najvyšší súd Spojených štátov?
Z nášho štátu ešte nikto v histórii nebol sudcom Najvyššieho súdu Spojených štátov. Je to pravdepodobne kvôli povahe práce, ktorú riešime. Tá má najmä biznisové zameranie a líši sa od povahy práce sudcov z Najvyššieho súdu USA.

Potrebuje mať však sudca okrem odborných predpokladov u vás aj, povedzme, politické známosti?
Ak sa v Delaware uvoľní miesto sudcu, v novinách vyjde inzerát. Kandidáti majú možnosť podať žiadosť výboru na nominovanie justičných pracovníkov. Ten je zložený z právnikov aj z neprávnikov, ktorí týchto kandidátov hodnotia. Obyčajne odporučia tri mená nášmu guvernérovi, ktorý jedno meno vyberie a predloží ho senátu štátu Delaware. Senát ho následne musí potvrdiť. My v Delaware máme pomerne výnimočný systém obsadzovania nášho najvyššieho súdu. Systém si vyžaduje politickú rovnováhu.

Ako sa to prejavuje vo výbere sudcov?
Najvyšší súd je zložený z piatich sudcov. Momentálne sa skladá z troch demokratov a dvoch republikánov. Väčšina môže byť len v tomto zložení, to znamená len o jedného viac. Pre guvernéra je politicky výhodne, ak ho verejnosť za výber kandidáta pochváli. Určite si neželá, aby to bolo naopak.

Môže byť rovnováha na Najvyššom súde Spojených štátov ovplyvnená zvolením Donalda Trumpa za prezidenta? Médiá špekulujú o tom, že akýkoľvek Trumpov kandidát bude príliš konzervatívny.
Na Najvyššom súde USA, naopak, neexistuje žiadna požiadavka politickej rovnováhy. Prezident nominuje sudcu po porade so svojimi poradcami a meno navrhne senátu, ktorý ho musí potvrdiť. Áno, verejnosť vo všeobecnosti očakáva, že Trump bude nominovať konzervatívneho sudcu. Ale historicky bolo vždy zaujímavé sledovať sudcov, ako aj napriek svojej politickej nominácii pôsobia nezávisle a robia rozhodnutia bez ohľadu na politickú filozofiu.

Napriek tomu sa aj vzhľadom na právny systém v Amerike dá hovoriť o tom, človek môže očakávať, ako sudca rozhodne. U nás sa to v mnohých prípadoch nedá povedať.
Poviem vám moju skúsenosť z Delaware. Predikovateľnosť našich rozhodnutí je to, o čo sa snažíme. Máme veľké množstvo judikatúry obchodného práva, ktorá je stará sto rokov. Ak právnik svojmu klientovi vie poradiť, že jeho konkrétny prípad bude rozhodnutý na základe práva štátu Delaware tak a tak, je to určite veľmi dobré pre obchodné vzťahy. Podnikatelia sa potom vedia rozhodnúť určitým spôsobom a ušetriť si niektoré náklady.

Veľkou témou v súdnictve je korupcia. Myslím, že som nezachytil žiaden prípad skorumpovaného sudcu v Amerike. Je teda korupcia niečo, čo americké súdnictvo nepozná?
Myslím, že nepozná. Je to tak kvôli našej transparentnosti. Sú tu požiadavky na zverejnenie majetku sudcov, zdrojov ich príjmu vrátane platu. Minimálne v štáte Delaware existuje historické pravidlo, že treba robiť prácu sudcu najlepšie, ako vieme. A to nevyhnutne vylučuje korupciu. Samozrejme, Amerika je veľkou krajinou, čiže pár prípadov skorumpovaných sudcov sa vyskytlo. Podľa mojich vedomostí sú však všetci za mrežami.

Spomínate zverejňovanie platov. Práve výška platu je jedným z hlavných argumentov, ktorý sa u nás používa, aby sa podarilo predchádzať korupcii. Jednoducho povedané, dobre zaplatený sudca nemá o úplatok záujem.
V štáte Delaware je plat sudcov verejnou informáciou. Národné centrum pre štátne súdy zverejňuje pravidelne rebríček platov sudcov v jednotlivých štátoch. Plat zohľadňuje najmä náklady na život, ale aj iné variabilné položky. Príjmy sudcov v našom štáte sú vždy v top päť medzi štátmi v celej krajine. Viem napríklad, že v Singapure sa rozhodli sudcom poskytnúť taký plat, aký by mali priemerne na pozícii partnerov najlepších právnych kancelárií. Samozrejme, nie všade sa to dá takto urobiť. Ale nespochybňujem, že platy sú dôležité. Podľa mňa je však dôležité, aby boli primerané, a to aj vrátane finančného nastavenia penzie sudcu.

Vy ste na začiatku kariéry pôsobili v právnickej kancelárii. Ak by ste obhajovali pred súdom zločincov, napríklad vrahov, zhoršilo by to do budúcnosti vaše možnosti pracovať ako sudca?
Naša právnická firma sa venovala aj trestnému právu a taktiež som obhajoval páchateľov trestných činov. Treba však rozlišovať medzi obvineným a jeho právnym zástupcom. Ten má etickú povinnosť pracovať a zastupovať svojho klienta podľa svojich najlepších schopností. A to aj vtedy, ak skutky, ktorých sa obvinený dopustil, sú jeho zástupcovi proti srsti. Podľa mňa by vás to preto nemalo diskvalifikovať, je to len súčasťou všeobecnej skúsenosti a prípravy na povolanie.

Prečo ste sa po skončení funkčného obdobia sudcu rozhodli ešte pokračovať v súkromnej sfére?
Ako sudca som pracoval tridsať rokov. Myslím, že v niektorom bode sa človek musí rozhodnúť urobiť ďalší krok a robiť niečo iné. Vzal som si šesťtýždňovú dovolenku na Floride a začal pracovať pre globálnu právnickú kanceláriu.

Čo je momentálne vašou úlohou?
Moja úlohou je hlavne poskytovať strategické poradenstvo právnikom, ktorí vedú korporátne spory v štáte Delaware. Väčšina firiem, ktoré sú kótované na newyorskej burze, majú sídlo v Delaware. Ak si predstavíte veľkú medzinárodnú americkú firmu, akými sú Google, Facebook či Coca-Cola, ich sídlo je v našom štáte. Preto sú tieto spory u nás významnou agendou.

O Delaware sa hovorí ako o takzvanom daňovom raji v Amerike. Riešite aj túto agendu?
To je mýtus. Všetky korporácie, ktoré majú sídlo v akomkoľvek štáte Spojených štátov, musia platiť daň za všetky príjmy. Delaware si akcionári za sídlo dobrovoľne volia z iných dôvodov. Sú nimi flexibilita našich biznis zákonov, kvalita právnikov a súdov, ktoré sa špecializujú na firemné riadenie, a rýchlosť služieb, ktoré vieme poskytnúť podnikateľom z celého sveta.

Kto je Henry duPont Ridgely
Právnické vzdelanie získal na Catholic University of America Columbus School of Law v roku 1973 a o rok neskôr aj na George Washington University National Law Center. V rokoch 1973 až 1984 pôsobil ako advokát a partner v kancelárii Ridgely & Ridgely. Následne odštartoval kariéru sudcu na vrchnom súde štátu Delaware v meste Georgetown. V roku 2004 sa stal jedným z piatich sudcov Najvyššieho súdu štátu Delaware. Po skončení funkčného obdobia sa stal v roku 2015 súčasťou medzinárodnej advokátskej kancelárie DLA Piper. V praxi sa zameriava na poradenstvo firmám, štruktúry obchodných transakcií či súdne spory na odvolacej úrovni. Pôsobí tiež ako mediátor a rozhodca.
Minulý rok mu guvernér štátu Delaware udelil „Vyznamenanie Prvého štátu“ za mimoriadne úsilie, vedomosti, integritu a schopnosti v službe pre štát Delaware. Ide o najvyššie uznanie, ktoré môže guvernér v tomto štáte udeliť. 
 

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:50